zondag 1 mei 2016

Ilja op het NK (22)

Zoals gisteren al vermeld heeft Ilja gisteren verloren. In de post een kort verslag van deze partij.
 
Eerst nog wat over het ronde bulletin van ronde 1. Hierin staat over de C-meisjes: 'Voor de rest wonnen alle favorieten hun partijen, op Linet Boghossian(1009) na, zij remiseerde tegen Laura Tiggelman(536).' Ik krijg het idee dat de organisatie hier de fout ingaat. Naast de wel genoemde overwinning van Marrit (951) op Anna (1480), weet Ilja (670) gewoon ook haar tegenstandster Ilse (1019) met meer dan 300 ratingpunten meer te verslaan. Zouden ze in Rotterdam een ander getallenstelsel hebben dan in het noorden van het land?
Ilja naast Marlinde op bord 3
Vandaag mocht Ilja het opnemen tegen Pascalle Monteny. Ilja heeft het afgelopen jaar al twee keer tegen Pascalle gespeeld. Beide keren verloor ze, maar vooral de eerste op het ONJK in augustus was vrij 'close to call'.
 
Ilja heeft zich heel goed voorbereid. De varianten rollen er 's ochtends goed uit. Tijdens de partij haalt ze jammer genoeg twee varianten door elkaar heen, waardoor ze een achterstand in ontwikkeling heeft en haar paard en beetje verdwaald raakt op a5. Om haar paard op g8 in het spel te brengen was Ph6 wellicht een optie. Nu besluit ze tot 14... Ld8 en dat maakt de tactische wending met het ongelukkige paard op a5 mogelijk

Stelling na 14... Ld8
Pascalle speelt 15. dxc5 en wint een pion omdat 15... Dxc5 16. b4 een stuk verliest. Ilja weet gelukkig een paar keer de beste verdediging te vinden en blijft nog in de partij. Rond de 23ste zet mist Ilja nog één keer een kans om tegenspel te organiseren met f7-f6
23... f6!? zet druk op pion d4
Hierna sluit Pascalle de dame van Ilja verder in en weet deze te veroveren. Dat komt vooral ook door de vliegende tijdnood waar Ilja in terechtkomt. Hierdoor mist ze de laatste mogelijkheid om haar dame veilig terug te laten keren.
33... Lxc5 voorkomt dameverlies
In deze stelling speelde Ilja 33... Dxa2 terwijl 33... Lxc5 nog net de dame behoudt. Ook dan staat zwart verloren.
 
Een lange partij voor Ilja, die pas na 5 uur schaken klaar is. Vandaag tegen Kim Meijer heeft ze weer een kans om haar puntentotaal te verhogen.
Afine blijft rustig onder de spanning aan het begin van de ronde
 

Geen opmerkingen: