zondag 1 mei 2016

Noorderlingen in de Grote Stad

Naast het schaken - door Mariska (2)
 
Terwijl in het Topsportcentrum gezweet en gezwoegd wordt tijdens de tweede dag van het NK, zijn nog niet alle schakers aan hun toernooi begonnen. Gerbrich en Femke beginnen op zondag aan hun toernooi en ze zijn allebei van plan kampioen te worden bij de B-meisjes. Zaterdag is dus nog een vrije dag voor Gerbrich. Ze mag daarom naast een schaaktraining ook nog iets leuks doen. Na veel wikken en wegen wordt het volgende programma samengesteld:
 
1 Rotterdam bekijken vanaf de Euromast
2 Lunch bij de Markthal
3 Museum De Kunsthal bezoeken
 
Gerbrich heeft een lijstje gemaakt van de mogelijkheden van het openbaar vervoer naar al deze bestemmingen, want dat is anders dan in Groningen, dus spannend en leuk. Er kan niks mis gaan, toch. Opgetogen vertrekken Gerbrich, Lindert en Mariska in de auto richting Rotterdam. Het spannende onderdeel van de reis is de afrit vanaf de A15. Vorig jaar gaf de TomTom steeds net iets te laat de afrit aan, wat diverse keren leidde tot een omweg. Na een update blijkt dit nu wel goed te gaan. Opgetogen en zonder omrijden vinden we De Kuip en dus het Topsportcentrum. Vandaar nemen we tram 23 richting centrum. Even na de Erasmusbrug stappen we uit. We hebben volgens Gerbrichs lijstje twee opties: verder reizen met tram 8 of een stukje met de metro. Lindert moet en zal met de metro, dus we dalen af tot beneden Maasniveau, waar vervolgens blijkt dat de metrolijn die wij moeten hebben, hier niet langs komt.
 
Linksaf de ingang van de metro
 
Hier hadden al wat belletjes moeten gaan rinkelen, maar dat gebeurde op een of andere manier niet. We stijgen weer op tot boven Maasniveau en nemen toch tram 8. We zitten net of Gerbrich stelt vast dat we toch die andere tram 8 moesten hebben, die de andere kant uit ging. Helemaal niet bij stilgestaan! We stappen meteen bij de volgende halte uit en reizen terug. Dan nemen we toch de metro, want dat blijkt toch te kunnen. Lindert blij. We stappen uit en blijken bij Blaak te zijn. Dat kennen we in ieder geval, van Monopoly! En als we het metrostation uitstappen, blijken daar de beroemde kubuswoningen te staan!
 
Hè? Waar is dan nu de Euromast?
 
Lindert raadpleegt snel Google, de Euromast is nog 2,8 kilometer! Daar moeten we toch dichterbij kunnen komen met het OV. We blijken nu echt in het centrum van Rotterdam te zitten en als we ons omdraaien zien we zeer verrassend..... de Markthal! Maar we gingen toch naar .....
Gelukkig zijn Gerbrich en Lindert heel flexibel en gooien we het programma om. Eerst naar de Markthal, het was immers ook wel tijd om wat te eten. Hoewel erg druk was de Markthal ronduit zinnenstrelend en het was dan ook niet moeilijk iets lekkers te vinden. Met gevulde magen waagden we een nieuwe poging om met de tram bij de Euromast te komen. Nu ging het in een keer goed. Dit was goed voor ons zelfvertrouwen! Vanaf halverwege de Euromast bewonderden we Rotterdam. Vervolgens stonden we zo'n uur in de rij om het topje te bereiken.
 
Een uur lang verlangen naar de top
 
Verkleumd en gefrustreerd omdat sommige mensen wel heel close in de rij staan, bereiken we de top. Het was de moeite van het wachten en de frustratie waard. Het panoramauitzicht met uitleg is echt prachtig.
 
 
 
Rondje Rotterdam vanaf de Euromast
 
Ons programma had inmiddels zoveel tijd gekost, dat we onderdeel 3, de Kunsthal besloten af te gelasten. Gerbrich en Lindert moesten opeens dringend winkelen, iets waar Mariska absoluut niet bij mocht zijn. Dit was snel klaar en als volleerde reizigers bereikten we zonder problemen De Kuip. De schakers hadden hun partijen erop zitten en daarom reisden we direct door naar Zuidland. Nu kon er niks meer misgaan, toch? Deze keer de route 'binnendoor' genomen. Misschien toch niet zo handig. De A15 richting Spijkenisse is blijkbaar toch nog gewijzigd na de update van de TomTom. Steeds reden we naast het wegdeel waar we op wilden, maar het lukte niet erop te komen. We werden vriendelijk doch dringend gemaand om te keren en dat deden we dan maar. Om vervolgens hetzelfde stuk nog een keer heen en terug te rijden, maar dan wel op het goede wegdeel. Na Spijkenisse de vriendelijke stem van de TomTom het zwijgen opgelegd, want nu weten we het wel, toch? Toen we dachten dat er echt niets meer mis kon gaan reed Mariska nog even door, over de brug, de afslag naar Zuytland voorbij. Voorzien van het nodige commentaar keerden we enigszins verhit om en arriveerden als allerlaatste bij het park.
 
We zijn weer een hele ervaring rijker met het vervoer in een grote stad. En Rotterdam is een leuke stad!

Geen opmerkingen: