maandag 9 mei 2016

Yrsa en Mieke op het NK (29)

Van 5 tot en met 7 mei hebben Mieke en Yrsa meegedaan aan het NK in Rijswijk. Ze hebben onze club geweldig vertegenwoordigd.

het logo van het NK D
Yrsa haalde 3 uit 9. Dat is één punt meer dan vorig jaar. Belangrijk was haar overwinning tegen Amelia Jonkman. Niet alleen is zij de dochter van een grootmeester, maar ze is ook een groot talent. Ik denk dat ze wel eens hoge ogen kan gooien bij de nationale pupillendag. In deze stelling


Yrsa (aan zet) - Amelia

sloeg Yrsa toe: ze zag een veldruiming om een dubbele aanval met een paard te kunnen doen: 22. dxc5 Pxc5 23. Pd4! en won zo een kwaliteit.

Mieke en Yrsa zaten vooraan bij de openingalle deelnemers aan het NK, Mieke en Yrsa links van het midden

Mieke deed het nog iets beter. Zij scoorde 4,5 uit 9. We hebben sinds 2013 elk jaar een meisje op dit NK gehad en nog nooit haalde iemand zo'n hoge score. In 2013 en 2015 haalden Gerbrich en Anna-Mae 4 uit 9, nu dus een verbetering. En dat terwijl het NK dit jaar wel erg sterk bezet was. Er deden een paar meiden mee, die niet misstaan zouden hebben op het NK van de C of B meisjes. Mieke verloor bijvoorbeeld in de laatste ronde van een meisje die een rating van 1585 heeft. Juist, dat is hoger dan onze clubkampioen Daan.
Mieke tegen Janne Allaart (1585)
Mieke werd zestiende in de eindrangschikking (gedeeld dertiende). Wat goed ging waren de tactische momenten in de partij. Ik denk dat we op het gebied van de openingen (Engels en Siciliaan) nog wat meer voorbereiding hadden mogen doen.
Van Mieke twee mooie fragmenten. De eerste was ik zelf bij. 
Rikki (aan zet) - Mieke
In deze stelling speelde wit 10. Ph4. Mieke zag meteen dat het paard op h4 aangevallen stond en met een afleidingsaanval op de loper op h4 wint ze het stuk: 10... Ph5 11. Le3 Dxh4 staat Mieke een stuk voor. Hierna ruilde Mieke vakkundig alle stukken af, zodat ze met haar loper meer het eindspel kon winnen. Goede techniek.
Het tweede fragment is uit de achtste ronde en is van grote klasse.
Luana - Mieke (aan zet)
Wit pakte net met de dame de pion op e5. Zwart kan niet terugslaan vanwege de penning. Mieke vindt nu een heel moeilijk te vinden zet: 19... Tg5 en de dame is midden op het bord ingesloten. Na 20. Df4 komt namelijk de aftrekaanval 20... Txg2+ met damewinst. Briljant, Mieke.
Net als bij het NK ABC in Rotterdam was hier ook voor de deelnemers uit Groningen, Drenthe en Friesland iets geregeld door onze Nosbo jeugdleider Marjet. De foto hieronder van Agnes laat al deze deelnemers zien:
boven v.l.n.r. Mieke, Sake, Loek en Lukas
benden v.l.n.r. Yrsa, Nick, Job en Stella 

Geen opmerkingen: