dinsdag 10 mei 2016

Ilja ZEVENDE op het NK (31)

Na het verhaal van alle activiteiten van de Combinatie van het Noorden nu aandacht voor de schitterende resultaten van de jeugd van SC Ten Boer op het NK. We beginnen met Ilja.
Een top NK voor onze meiden
Waar waren we gebleven? In de laatste post is de zesde ronde besproken. In de zevende ronde wachtte de zwaarste opgave voor Ilja dit kampioenschap. Ze mocht het opnemen tegen Robin Duson met een rating van 1457. In de voorbereiding viel ons op dat Robin een beetje ene vreemde versie van het Spaans speelt. Daarom besloten we de lessen van Iozefina te gebruiken om Robin met het Spaans te bestrijden. Door de loper op c5 moest Robin een extra zet doen om haar loper op a7 in veiligheid te brengen om geen tempoverlies te krijgen bij de opstoot d3-d4. Na de zet Pc6-e7 begon Ilja direct met de opmars van de pion. Hier miste ze ook een kans op een klein voordeeltje.


Ilja (aan zet) - Robin
In deze stelling is 12. e5 Pe4 13. Pc3 Pxc3 14. bxc3 heel goed. Wit heeft een gezonde pionnenstructuur met kans op aanval op de koningsvleugel na bijvoorbeeld La4-c2 en Dd1-d3. Ilja speelt echter de ontwikkelingszet 12. Pc3 en krijgt een zwakke geïsoleerde d-pion na 12... dxe4 13. Pxe4 Pxe4 14. Txe4. Deze pion wordt zo kwetsbaar dat hij verloren gaat.


Ilja - Robin (aan zet)
Hier speelt Robin 17... Lxf3 18. Dxf3 Pxd4 19. Lxd4 Lxd4 20. Tad1 c5 met een pion meer in het vervolg. Maar door de ongelijke lopers en het ruilen van zware stukken ontstaat een stelling waar Robin niet verder meer kan komen. Wellicht dat daarom 17... Pxe3 18. fxe3 c5 met de strijd van loperpaar tegen paard en loper betere winstkansen geeft. Nu ontstaat na een paar zetten de volgende stelling.


Ilja - Robin (aan zet)
Hier neigt de stelling al naar remise, zeker als beide torens van het bord verdwijnen. Robin probeert het nog lang maar moet in remise berusten.

In de achtste ronde volgt een eenvoudige remise tegen Javeria Zubair, vorig jaar 6de op het NK D in Rijswijk.
Ilja met Javeria op de voorgrond
In de partij gebeurt niet veel en met een bord vol stukken wordt tot remise besloten na een zetherhaling. Toch mist Ilja een kansje:


Ilja (aan zet) - Javeria
Wit lijkt een pion te gaan winnen na 13. Lxc6 bxc6 14. Pxe5! dxe5 (14... Pxg3 15. Pxc6 D~ 16. Pxe7+ Dxe7 17. fxg3) 15. Pxh5. In plaats hiervan speelt Ilja 13. Pxh5 Lxh5 en de vervelende penning van het paard op f3 is er weer. Een paar zetten later is het remise.
De laatste ronde, het zit er bijna op
In de laatste ronde heeft Ilja geluk met de loting. Ze wordt naar onderen ingedeeld en mag tegen de nummer 17 van het klassement. Ze maakt korte metten met haar tegenstandster. Leuk om te zien is hoe ze bijna alle tactische kansen ziet, bijvoorbeeld in deze stelling

Alexandra - Ilja (aan zet)
speelt Ilja 13... d4 met het insluiten van de loper. De tegenstandster mist de verdediging 14. Pe4 en verliest haar eerste stuk. Na een kleine anderhalf uur is Ilja klaar met een mooie overwinning.
 
Ilja zet in deze week een ongekende prestatie neer. Met 5 uit 9 wordt ze ZEVENDE op dit NK. Op grond van haar rating scoort ze 1,16 punt beter dan verwacht. Een resultaat dat voortkomt uit de vele trainingsuren met Iozefina en Migchiel voor het NK en uit haar grote nieuwsgierigheid naar wat er precies gebeurt in een stelling. Ilja blijft vragen stellen, ook tijdens de voorbereiding op elke partij. We proberen elke keer een half uur voor te bereiden, maar in de praktijk is dat eerder 3 kwartier. Daarnaast wordt na afloop elke partij grondig met Bram of met mij geanalyseerd. Het heeft tot gevolg dat we tijdens het NK over kunnen schakelen van de Weense opening naar het Spaans (met dank aan Iozefina's stoomcursus), dat Ilja in de loop van het toernooi steeds beter tactische wendingen ziet en zelf uitvoert en dat zelfs de moeilijke Franse opening steeds beter onder de knie komt.
Ilja met Gerbrich en trainer Iozefina
Een geslaagd toernooi, Ilja. De club heeft je prestaties op het NK met heel veel plezier gevolgd.

Geen opmerkingen: