woensdag 4 mei 2016

Afine op het NK(26)

De gong

Gisteren spraken we bij de balie van het Topsportcentrum over de gong. Afine Noordenbos (de schaakmoeder van Daan) gaf aan dat een schaakouder op de gong moet slaan. Als ouder leef je intens mee met het wel en wee van je schakend kind tijdens zo'n toernooi. Je staat aan de kant tijdens de partij , kan niks doen en moet gemiddeld 4 uur in spanning wachten tot je weet waar je aan toe bent. In de analyseruimte hebben anderen, de kiebitzers, het hoogste woord. Continu hoor je varianten en uitspraken als 'wat zegt de computer?', 'nu moet ze wel met hoor pionnen op de damevleugel gaan lopen.' Spraakverwarringen ontstaan na opmerkingen als 'T(h)ijmen heeft geblunderd' of 'Daan heeft een foute zet gedaan', waarna meerdere ouders met een zoon met de naam T(h)ijmen of Daan in koor roepen 'Mijn T(h)ijmen?'. Soms komt een ouder voorzichtig informeren bij de hoogste ratinghouder in de analyseruimte hoe dochter- of zoonlief er voor staat. Al dat leed moet natuurlijk wel een plaats krijgen.
Afine met de toernooidirecteur
Het idee van Afine werd verrast aangehoord door de toernooidirecteur en na slechts een kleine aarzeling gaf hij aan dat het een geweldig idee zou zijn als Afine vandaag op de gong zou slaan. Het hele noordelijke kamp blij. Tijdens een rit in de onverbeterlijke metro krijgt Afine de nodige instructies van de directeur. De gong is nogal klein en Afine moet wel hard slaan om een duidelijk en helder signaal te geven aan de jeugdschakers zodat ze weten dat ze mogen beginnen met hun nieuwe ronde. De instructie doet ons beseffen dat het slaan op de gong niet zomaar iets is. Een kleine onrust bekruipt het Boerster kamp. Om te voorkomen dat het fout gaat besluiten we vanochtend om wat te oefenen. Met een pannendeksel en een pollepel wordt de juiste snelheid en kracht bepaald om het meest optimale geluid uit het deksel te toveren.
Gewapend met de nodige voorbereiding gaan we vanochtend weer naar het Topsportcentrum. Toch is er wel sprake van de nodige spanning.

Een gespannen Ilja en Afine

Zo meldt Roelof zich al een kwartier voor aanvang van de ronde met een fototoestel bij de wedstrijdtafel om de juiste plek te bemachtigen om Afine op de foto te vereeuwigen. Stel je voor dat iemand van de organisatie hem beroofd van deze ideale fotoplek!
Een paar minuten voor de start van de ronde beginnen de mededelingen, worden de prijzen voor de beste partij uitgedeeld, enz. En dan is daar het grote moment. Afine wordt geïntroduceerd door de wedstrijdleider.

Afine wordt aangekondigd

De organisatie vindt dat alle ouders die de afgelopen jaren zoveel hebben gedaan om het toernooi een succes te maken ook een keer aandacht verdienen en daarom mag één van de ouders op de gong slaan. Het hoogtepunt van dit NK duurt één gongslag!
Het is zover!

Geen opmerkingen: