zondag 29 mei 2016

CBS de Fontein in de middenmoot na dag 1 op het NK schoolschaken

De Fontein staat na de dag 1 van het NK in Nijmegen op de 18de plaats van de 40 deelnemende scholen. Het NK waar 40 scholen aan meedoen is met regionale voorrondes begonnen. Om een idee te geven: hier deden landelijk 8616 jeugdschakers van 2154 schoolteams aan mee. Een knappe prestatie als je dan voor het tweede achtereenvolgende jaar bij de beste 40 teams zit!
Het team van de Fontein in Nijmegen
Twee overwinningen, twee gelijke spelen en twee verliespartijen leverde deze eerste dag op. Er zit meer in dit superteam, want nu kwamen vier van de vijf schakers terug van het schoolkamp. Gevolg was toch wel enige vermoeide schakers. Op weg naar Nijmegen zat ik met twee slapende spelers in de auto ;-) Vooral Anna-Mae had last van de ‘jet-lag’ en verloor hierdoor een paar keer ‘onverdiend’. Het is gelukkig een ervaren groep. Voor één van de speelsters is het al het zesde NK, waarvan 4 individuele NK’s betreffen. Deze schat aan ervaring merk je vooral als de dag vordert. Dan worden wel de partijen gewonnen tegen tegenstanders die minder ervaring hebben.
 
In de eerste ronde speelde het team tegen de Wilibrordschool uit Amsterdam. Voor Mieke op bord 1 meteen een enorme uitdaging, want ze speelt tegen tweevoudige Nederlands kampioen Eline Roebers. Mieke geeft sterk partij, offert een stuk voor aanval, maar verliest uiteindelijk.
Mieke tegen Eline als laatsten bezig
Daarvoor heeft Yrsa al gewonnen en Anna-Mae en Hilde verloren. Dat het vreemd kan lopen blijkt uit deze match tegen de school uit Amsterdam en de volgende match tegen de Master Steve Jobsschool uit Sneek. Na ongeveer een kwartier denk ik als teamleider dat we gaan winnen, maar juist de partijen waar we gewonnen staan, verliezen we, terwijl de partijen waar we minder staan gewonnen worden. Tegen de Steve Jobsschool weet Anna-Mae een verloren stelling bijna nog te winnen, zet Joël mat in verloren stelling en verliezen Mieke en Yrsa juist hun gewonnen stellingen. Dus na twee ronden hebben we twee keer verloren, maar hadden we ook twee keer kunnen hebben winnen. Raar spelletje, dat schaken.
Friesland tegen Groningen
Gelukkig komt er hulp uit Groningen. Directeur Ellen Meijer is helemaal met de trein uit Groningen gekomen om ons aan te moedigen. Haar aanwezigheid betekent langzaam maar zeker een omkeer.
Directeur Ellen is gearriveerd
In de derde ronde tegen de Blauwe Morgenster uit Middenbeemster en Beekvliet uit Velserbroek wordt er gelijk gespeeld.
Het team voor de start van de derde ronde (2-2)
In de laatste partij speel ik als teamleider trouwens de verkeerde rol. Hilde vraagt of ze remise mag aanbieden, terwijl Yrsa gewonnen staat en Mieke iets beter. Omdat ik het nog niet vertrouw, wil ik graag dat ze door speelt. Dat blijkt de verkeerde keuze, want terwijl Mieke en Yrsa winnen, verliest Hilde juist. Dus geen winst maar een gelijk spel.
Een verkeerd besluit in de vierde ronde tegen Beekvliet
Het had zo mooi in het rijtje gepast: 1-3 (ronde 1), 1,5-2,5 (ronde 2), 2-2 (ronde 3), 2,5-1,5 (dus net niet in ronde 4) en 3-1 (in ronde 5). 
Ontspannen in de pauzes
Zoals je al uit het rijtje ziet wonnen we de vijfde ronde met 3-1 de Tweede Marnixschool uit Utrecht. Directrice Ellen stelde haar treinreis terug speciaal uit om dit mee te maken. Mieke en Yrsa stonden eerst wel een stuk achter, maar ze bleven aanvallen en toen de tegenstanders niet opletten wonnen ze meteen in de aanval. Ook Hilde wist haar eerste punt te pakken. Alleen de enige die de partij goed opzette en een stuk voorstond verloor.
Ondertussen was het knap warm geworden. In de laatste ronde zaten we in een klaslokaal waar de temperatuur tegen de 30 graden was opgelopen. Zware omstandigheden om te schaken. Bovendien zaten we wat hoger, dus waren de lokaalleiders strenger: publiek en niet spelende schakers moesten buiten via het raam maar kijken hoe het ging.
Hilde en Reint-Jan mogen het lokaal niet in
De wedstrijd was tegen 't Schrijverke uit 's Hertogenbosch. Joël speelde net iets te snel en verloor. Gelukkig had Anna-Mae nu wel de slag te pakken en wist ze het verlies van Joël op te vangen. Zoals bij een echt team hoort. En als laatsten moesten Yrsa en Mieke het afmaken.
De laatste twee partijen bij tropische temperaturen
Beiden stonden beter. Mieke won en toen kreeg Yrsa de mogelijkheid om de mooiste combinatie van de dag uit te voeren.
Yrsa (aan zet) - Marit
In deze stelling kon Yrsa 1. Dxc8+ Lxc8 2. Te8+ Kh7 3. Le4+ Dxe4 4. Txe4 spelen. Ze won de partij en het team won met 3-1.
 
Zo eindigde een lange dag in een goede stemming. De lange weg naar huis werd omlijst door het meezingen met de radio, het met elkaar in de knoop raken op de achterbank en ... eten bij de McDonald’s.
Eten bij de McDonald's
Volgende week mogen we meteen tegen een team uit Groningen: Dom Helder Camara, waar de moeder van het jongste clublid van SC Ten Boer (Merijse) directeur is. Geen eenvoudige tegenstander, maar we hebben vertrouwen in ons eigen kunnen opgedaan voor volgende week. 
 
Reint-Jan en Ellen, heel erg bedankt voor de begeleiding en het rijden vandaag!

Geen opmerkingen: