zondag 1 mei 2016

Gerbrich, Daan en Ilja op het NK (23)

Vandaag begon het NK voor Gerbrich. En hoe. Ze mag het meteen opnemen tegen Nederlands kampioen Ting Ting Lu. Ilja en Daan zijn al voor de derde ronde bezig.
Ilja en Gerbrich voor het Topsportcentrum 

B-meisjes

Gerbrich moet vandaag eerder aanwezig zijn. Samen met Ilja zijn we rond 10 over 10 bij het Topsportcentrum voor de sobere openingsplechtigheid. De opening bestaat uit het trekken van de kleur aan bord 1. Iris Schelleman trekt zwart en dus mag Gerbrich met wit tegen Ting Ting. Dat is jammer, want Gerbrich heeft vooral zwart voorbereid met Migchiel.
 
Voor de ronde is het een weerzien met alle vriendinnen van vorig jaar. Feline en Femke zitten op ons park, dus die hebben we al gezien, maar voor de rest zijn het allemaal bekenden. Op Fong-Li, Nicolien en Iris na heeft Gerbrich tegen iedereen één of meer keer gespeeld.

Feline, Gerbrich en Femke
In de opening blijkt dat Ting Ting goed heeft gekeken naar de eerdere partij tegen Gerbrich in de JCC. Die eindigde in remise.

Gerbrich en Ting Ting beginnen
Gerbrich vergeet de zet Lc4-b3 en meteen is daar de zet d7-d5.

d7-d5!
Gelukkig houdt Gerbrich de schade beperkt. Wel heeft ze af en toe een klein nadeeltje. Elke keer weet ze de stelling weer gelijk te trekken.

Stelling na 25. Tad1
Misschien is 25... Txd2 26. Txd2 Lxc3 27. Ted1 Lxd2 28. Dxc6 bxc6 29. Txd2 een kleine mogelijkheid. Ting Ting heeft het overwogen vertelt ze in de analyse. Als Ting Ting in lichte tijdsdruk komt heeft Gerbrich zelfs de mogelijkheid om naar een beter eindspel af te ruilen.

Gerbrich (aan zet) - Ting Ting

Als Gerbrich hier 40. Txd5 cxd5 41. b4 speelt, kan ze heel lang proberen om haar voordeel te verzilveren. Nu neemt Gerbrich het remisevoorstel van Ting Ting op de 41ste zet aan.

C-jongens

Daan speelt vandaag een goede partij tegen Gilian Honkoop. Hij offert een pion en krijgt aanval. Het wordt hierdoor een heel leerzame partij. Bij een pionoffer moet je actief blijven spelen, kansen zoeken en proberen de druk op je tegenstander te houden. Lukt dat niet, dan kom je moeilijker te staan. Daan krijgt veel rekenwerk hierdoor. Helaas lukt het hem niet om de druk vast te houden. Er zijn veel momenten die interessant zijn. Hieronder twee situaties.

Daan (aan zet) - Gilian
Hier speelt Daan 17. Dh3, terwijl 17. Pxf8 Txf8 (17... Dxf8 kan ook, maar 17... Lxh5 18. Pe6+ wint een stuk) 18. Dxh7 ook interessant is. 
Daan (aan zet) -Gilian

En in deze stelling lijkt 26. Tb1 direct te winnen. Zwart kan zich echter nog verdedigen met 26... Lxf2+ 27. Kh1 (o ja, die kan natuurlijk ook) Pxd5 28. Txb6 Lxb6 29. c4 Pf4 30. g3 en nu heeft zwart nog de verdediging 30... Td3 waardoor de pionnenstructuur van zwart niet instort.
Na deze kans wordt het steeds moeilijker en verliest hij uiteindelijk na meer da 4 uur.

C-meisjes

Ilja mag vandaag het opnemen tegen Kim Meijer, de dochter van bondstrainer Dolf Meijer. Kim is druk bezig om sterker te worden. En dat merkt Ilja: nadat ze een pion kwijt raakt in de opening, moet ze lang actief blijven spelen om uiteindelijk de remise binnen te halen. Bijzonder tevreden zijn we in het Boerster kamp met haar goede spel om het initiatief vast te houden. 
Ilja - Kim
In deze stelling speelt Ilja 16. Pf3, want na dameruil blijft pion c6 zwak, bijv. 16... Dxd1 17. Tfxd1 0-0 18. Pe5. Kim speelt dan ook 16... Dc5.
En er zijn mooie kansen over de d-lijn.
Ilja (aan zet) - Kim
In deze stelling lijkt 21. Pxe5 te kunnen, bijvoorbeeld 21... Pxe5 22. Txd8 Txd8 23. Txd8 Dxd8 24. Dxe5 met een iets betere stelling voor wit.
En later dwingt Ilja het paard terug naar b8. Kim verdedigt zich goed en weet uiteindelijk de stukken van Ilja terug te dwingen.
Eindstelling, remise
Misschien dat Kim door moet gaan in de eindstelling. Veld f3 is zwak geworden en dat vraagt om Pd7-e5-f3. 

Zuytland

Tijdens de ronde komt Iozefina met Fons uit Groningen. Ze blijft hopelijk meerdere nachten bij onze club, want ze helpt de jeugd enorm. Zo worden alle partijen van vandaag uitgebreid geanalyseerd. Lindert en Mariska zijn vandaag weer vertrokken.

Geen opmerkingen: