maandag 16 mei 2016

Gerbrich VIJFDE op het NK (33)

Dit wordt de laatste post van het vorige week afgesloten NK. Naar mijn gevoel is dit jaar in het Nosbo-gebied niet zoveel gepubliceerd over het NK. Op de sites van de Paardensprong, Groninger Combinatie, Staunton en SC Ten Boer staan een aantal leuke stukjes. Op de site van de Nosbo is geen duidelijk overzicht van de prestaties van de jeugd. En dat terwijl twee dames van de Nosbo Nederlands kampioen werden. Eelke de Boer was bij de jongens t/m 14 jaar dichtbij de titel. Gelukkig heeft Jan van Os wel meteen het nieuws opgepikt van de prestaties van de familie Waardenburg. Toch mis ik persoonlijk de tijden van een jaar geleden toen Fons met de nodige kwinkslagen meteen verslag deed van de prestaties van de regionale jeugd op NK's of andere toernooien.
 
Gerbrich speelde dit jaar een heel goed NK. Ze was van tevoren als 8ste geplaatst. Bij het opstellen van de doelstelling hadden we het dan ook vooral over een plaats vlak onder de beste vier meiden op het NK: Iris, Feline, Eliza en Ting Ting, Dat ze zich zou mengen in de strijd om de titel was niet gepland. Maar dat gebeurde wel. Na remises tegen Ting Ting en vriendin Femke, was het in de derde ronde wel raak: er werd gewonnen van Lorena Kalkman. In de vierde ronde kwam Gerbrich zoals verwacht te kort tegen Iris. De opening mislukte door een slechte voorbereiding van Migchiel en Roelof. Van alle varianten besteedden we nou net geen tijd aan de Fantasy variant die Iris speelde. Gerbrich kwam moeilijk te staan, verdedigde zich overigens uitstekend, tot het moment dat ze Ld7-c6 in plaats van Ld7-e8 speelde. Hierna stortte de vesting met donderend geraas is.
 
In de vijfde, want daar waren we gebleven, stond meteen een volgende sleutelpartij op programma. Tegen Bi-Rong Wang, de speelster met de laagste rating, moest gewonnen worden.
Gerbrich is begonnen tegen Bi-Rong
Vorig jaar was dat niet gelukt en kwam Gerbrich gelukkig weg met remise. Ook in deze ronde bleek dat de tegenstandster zich goed had voorbereid. Maar in de tactische melée die volgde vergiste Bi-Rong zich. Een gemene tussenzet werd gemist en Gerbrich won have en goed.
Gerbrich - Bi-Rong (aan zet)

In deze moeilijke stelling is onduidelijk wie beter staat. Bi-Rong besluit met 17... De6 pion g4 te gaan veroveren. In deze stelling moet wit vechten om compensatie te krijgen voor deze pion. Een plan is om met 18. d4 exd4 19. e5 om de röntgenaanval 20. Lf5 te spelen Na 19... Pxg4 moet wit dan 20. cxd4 Lxd4 21. Db1! zien te vinden. Na afloop gaf Gerbrich aan dat dit idee totaal niet bij haar opgekomen was. In plaats daarvan speelde Gerbrich 18. Pc4 met het idee van 19. Pe3. Daarbij vergeet ze dat zwart nu de mogelijkheid van 18... Pxe4 (valt de loper op g3 aan) 19. dxe4 Dxc4 heeft. Ook Bi-Rong mist deze kans en speelt 18... Pc6 19. Pe3 en besluit de pion te pakken, waarbij Gerbrich één zet dieper heeft gerekend en 21. Lb3 al heeft gezien. Er volgt 19... Lxe3 20. fxe3 (veld f7!) 20... Pxg4 (20... Dxg4 21. Txf6 Dxg3 22. Dh5 en zwart staat verloren vanwege de koningsaanval) 21. Lb3! en wit wint.
 
Heel bijzonder deze ronde was de overwinning van Femke op Iris. Femke verloor een pion maar pakte het daarna agressief aan. Nog steeds met een pion minder maar in bedenkelijke stelling voor Iris (het paard was ingesloten), zag Iris dat Femke al 40 zetten had gespeeld. Ze ging er van uit dat ze het half uur erbij zou krijgen en nam rustig de tijd voor haar zet. Toen ze echter door de vlag ging had ze verloren. Femke had wel 40 zetten gedaan, maar Iris speelde met zwart en moest haar 40ste zet nog uitvoeren. Gezien het spel van Femke was de overwinning verdiend.
 
De zesde ronde bracht een vreemde loting. De onderste vier meiden hadden al tegen elkaar gespeeld, waardoor ze naar boven ingedeeld moesten worden. Gerbrich hoefde hierdoor in de laatste ronden niet tegen Eliza én Feline, maar slechts tegen één van de twee. In de zesde ronde werd de tegenstander Nicolien Boekhoudt. Gerbrich speelde niet zo'n goede partij. Ze had de nachten ervoor slecht geslapen en dat brak haar op. Glazig keek ze voor zich uit en ze versmaadde kans op kans om de gewonnen stelling af te maken. Tekenend was de volgende stelling.
Nicolien - Gerbrich (aan zet)
Gerbrich was 62... g3 63. Pf5 Pc5 64. Pxg3 Pe4+ met gewonnen pionneneindspel van plan, toen ze opeens wakker schoot nadat ze eerst 62... Pc5 had gespeeld. Opeens was er geen winst meer en zat ze met een remise opgescheept. Een duur puntverlies.
 
Met het ingaan van de laatste ronde had Gerbrich alleen nog theoretisch kans op het kampioenschap. Feline had 4,5 uit 6, Eliza en Iris 4 en Gerbrich en Ting Ting 3,5. Toch was ze vastbesloten om tegen Feline goed te spelen. De nacht was in elk geval beter, de voorbereiding met Migchiel ook.
Gerbrich en Feline bij de start van de laatste ronde
Het werd de beste partij van Gerbrich in het toernooi. En door zeer gunstige resultaten op de borden van Ting Ting, Eliza en Iris komt Gerbrich, ondertussen in gewonnen stelling, in de mogelijkheid om een barrage af te dwingen. Ze mist echter haar kans en mag blij zijn dat Feline beseft dat remise (in ondertussen gewonnen stelling) genoeg is om kampioen te worden.
Feline en Lisanne voor het begin van de laatste ronde


Uit de partij zijn veel mooie momenten te halen. Hier een subjectieve keuze van de momenten:
Feline - Gerbrich (aan zet)
Hier speelde Gerbrich het vreemde 5... Lc5 wat Feline de mogelijkheid geeft om een gratis zet te doen met 6. d4 Le7 7. Pc3 d5 en had Feline kunnen profiteren van de misstap van Gerbrich met 8. Pe5. 
Feline - Gerbrich (aan zet)

Gerbrich heeft de afgelopen zetten goed gespeeld en staat hier ondertussen iets beter. Met Pa6 heeft Gerbrich ideeën in de stelling gebracht om de witte dame op te jagen. Gerbrich speelt het uitstekende 15... Db7 maar had wellicht beter eerst kunnen irriteren met 15... Pb4. Nu heeft zwart nog de loper op c6 om de dame na bijvoorbeeld 16. Dc4 of 16. Db1 aan te vallen.
Feline - Gerbrich (aan zet)
Het voordeel is groter geworden en Gerbrich kiest voor een opmerkelijk plan door met 25... a5 de damevleugelpionnen van wit aan te vallen. Ook mogelijk was om op de zwakke witte velden op de koningsvleugel te spelen.
Feline - Gerbrich (aan zet)
Feline heeft een kleine kans op tegenspel gemist en nu kan Gerbrich toeslaan met 30... Pb6, waarna pion a4 verloren gaat. Gerbrich ziet het niet en speelt 30... h6 waarna Feline meteen haar kans grijpt om de zwarte toren op b4 in gevaar te brengen met 31. Pd3! Tg4 32. Txc8+ Dxc8 33. Tc1 Db7 en nu komt na 34. h3 een mogelijkheid die alleen Migchiel en Roelof meteen spotten: 34... Pxe3 (dreigt mat op g2) 35. Pe1 (35. fxe3 Txg3+ 36. Kh2 Df3 37. Pf4 Dxe3 is verloren voor zwart) 35... Tg6 36. fxe3 Txg3+ 37. Pg2 en nu bijvoorbeeld 37... Txh3 met een heel sterke aanval.
Feline - Gerbrich (aan zet)
Na afloop vertelt Gerbrich dat ze wel naar deze zet heeft gekeken, maar het vervolg niet zag. Ook Feline ziet de kans. Maar het wordt nog spannender. Gerbrich speelt een paar onnauwkeurige zetten met 34... Tg5 35. Kh2 (goed gezien!) 35... Db8?! 36. f4! Tf5 37. e4 Pxf4 en nu is Felien afgeleid door Lorena en Iris (Iris staat verloren en geeft rond dit moment op) en speelt 38. Pxf4?? Txf4 Gerbrich ziet de blunder meteen. Noodzakelijk was 38. gxf4 Txf4 en nu het moeilijk te vinden 39. e5. De spanning in de analyseruimte is tot grote hoogten gestegen. Er zijn veel fans van Feline en ik besluit toch maar even weg te gaan. Stel dat Gerbrich wint... Gerbrich speelt voortvarend verder met 39. Tc7 Tf3 40. Dg2 Ld8 41. Td7 Tb3! en nu komt Feline met het verbluffende 42. e5
Feline - Gerbrich (aan zet)
Objectief niet goed, maar het overrompelt Gerbrich die te snel denkt te winnen met 42... Dxe5?? (dreigt Tb2) maar mist helemaal dat 43. Txd8+ met schaak is en wit staat gewonnen. In plaats hiervan winnen 42... Lb6 en 42... Lh4 (als ik Gerbrich deze zet na afloop vertel, zegt ze meteen 'O ja, want dan sla ik met schaak op e5 en win ik met de toren de dame.'). Feline speelt de volgende zetten nauwkeurig en Gerbrich krijgt geen kans meer. Voor Feline is remise voldoende om kampioen te worden en als Gerbrich het aanbiedt neemt ze het gelukkig voor Gerbrich aan. Zo'n mooie partij verdient geen verliezer!

Feline gefeliciteerd met je kampioenschap!!
De nieuwe Nederlands kampioen Feline
In de eindrangschikking blijkt Gerbrich gedeeld vierde te zijn geworden met Iris, Lorena en Femke. Op weerstandspunten blijkt Gerbrich VIJFDE geworden te zijn!! Wat een onverwacht goede prestatie. Van tevoren hebben we doelen opgesteld (meer dan 50%, ongeveer 5de en goed spelen) en die blijken allemaal te zijn gehaald. De twee intensieve maanden voorbereiding met Migchiel en Iozefina betalen zich uit: opeens is het gat tussen Gerbrich en de nationale meidentop niet meer onoverbrugbaar. Voor SC Ten Boer is het de beste plaats die ooit gehaald is door één van onze spelers op een NK. Gerbrich je hebt het geweldig gedaan!
Het onderkomen van het NK de afgelopen 3 jaar
naast de Kuip
Na twee wondermooie jaren in Rotterdam nemen we afscheid van dit geweldig georganiseerde. Met weemoed en veel herinneringen. We willen de mensen die dit mogelijk maakten, de stichting Pathena, erg bedanken voor deze onvergetelijke weken in de mooie stad Rotterdam. Noorderlingen verdwaald in de Grote Stad!
Een weemoedige afscheid van Rotterdam

Geen opmerkingen: