maandag 9 mei 2016

De Combinatie van het Noorden op het NK (30)

In deze bijdrage een poging om de laatste drie dagen van het NK samen te vatten. Het is moeilijk, want er is zoveel gebeurd, dat ik ongetwijfeld veel vergeet. Een paradox, want de week was onvergetelijk en vraagt om een after party!

De Combinatie van het Noorden

Een jaar geleden waren de Friezen en de familie Kroon op het park Zuytland tijdens het NK ABC. Het klikte goed tussen de Friezen en de kleine Nosbo delegatie. Er was lol, veel plezier en een voornemen: volgend jaar proberen we nog meer noordelingen naar Rotterdam mee te krijgen en smeden we één grote fusie tussen de jeugdschakers van de FSB en de Nosbo. Laten we eerlijk zijn: de jeugd laat zich niet meer door provinciegrenzen of taalbarrières tegenhouden. Eén Combinatie van het Noorden die qua voorbereiding voor en tijdens het NK zijn krachten gaat bundelen. Marjet wist dit vuurtje nog verder aan te wakkeren door een JLV te organiseren in maart.
Eén van de stille krachten van de noordelijke combinatie
Hier werden de plannen nog concreter. De Paardensprongers en Thijmen Nawijn stapten qua verblijfplaats in, ook de familie Waardenburg zat bij de noordelijke delegatie op het park, Migchiel wilde de begeleiding tijdens het toernooi van enkele Nosbo-spelers wel doen
De voorbereiding van Migchiel was geliefd
en Iozefina Paulet en Koen Lambrechts ondersteunden veel Nosbo jeugd tijdens de weken voor het NK. Qua PR heeft Peter Koning het samenwerken in zijn verhalen op de site van
Mid Fryslân geboekstaafd.
Ilja bereidt met Migchiel het Spaans voor
Mijn conclusie: het is een wervelend succes geworden. Laten we de komende tijd verder onderzoeken wat de FSB en de Nosbo samen kunnen oppakken qua jeugdbeleid en jeugdevenementen, want het smaakt naar meer.

Het gezamenlijk eten

Eén van de dingen die Peter Koning en Marjet wisten te regelen was een gemeenschappelijk eten van alle Fries, Drentse en Groningse speler bij het 'wereldberoemde' restaurant Mr. Wok bij de Kuip.


De Combinatie van het Noorden na de bestorming van Mr. Wok

Het bleek geen kleine groep die hier zat: behalve de ongeveer 16 jeugdschakers waren er ook minimaal 20 begeleiders. De jeugd kreeg het eten van de FSB en Nosbo, de begeleiding betaalde zelf. Veel dank aan de bonden!
Geen ruimte meer voor andere gasten

De speurtocht

Schaken, schaken, schaken... Alles leek hier om te draaien. Maar dat was niet zo. Na de voorbereiding door Migchiel, Evie (Paardensprongers) en Iozefina zocht de jeugd elkaar op. Vooral leuk voor de niet schakende jeugd die aanwezig was. De eerste avonden speelde men weerwolven, maar het volume van de roedel was zo alarmerend dat geen van de begeleiders zijn huisje meer beschikbaar wilde stellen voor dit spel(?). Er werd overgeschakeld op Ezelen en Bughouse. Ook bij bughouse kon het trouwens behoorlijk uit de hand lopen qua eindtijd.
Gelukkig was de redding aanstaande. Op 4 mei kwam Gerrit, de vader van Ilja. Als wiskundeleraar weet hij hoe hij de jeugd moet vermaken en uitdagen. Hij heeft vooral een scherp oog voor inspirerende en niet te eenvoudige vraagstukken. Daarnaast was de moeder van Daan in ons midden. Zij is de in de gemeente Slochteren en omstreken bekend als de bedenker van de jaarlijkse puzzeltocht op koningsdag in Overschild. Binnen de kortste keren en na intensief overleg stelde dit tweetal een speurtocht samen. In vier teams van vier personen ging de jeugd op vrijdagavond op stap.
Het eerste team gaat op pad
Elk half uur mocht een team vertrekken om de puzzels op te lossen. Weet u bijvoorbeeld welk water Voorne en Putten scheidt?
Team Paardensprong in problemen bij één van de vragen

In elk geval werd het een groot succes. De jeugd heeft aardrijkskundige, wiskundige, technische en taalkundige kennis op een speelse manier tot zich kunnen nemen. Tijd speelde ook een rol: hoe snel is men klaar met alle opgaven? En daar was iets bijzonders mee. Want elk later startend team was sneller dan zijn voorganger.
Het lange wachten van de teams op het laatste team
Ondanks een grondige en pedagogisch verantwoorde uitleg van alle vragen, ontstond wel wat discussie bij enige antwoorden.
Discussie in het donker bij de prijsuitreiking
Een leraar en een hoofd puzzeltochtopsteller is niet anders gewend: probeert niet elke leerling na een proefwerk een paar tienden bij zijn cijfer op te praten? Het laatste team won: zij hadden zich slim opgedeeld in twee subgroepjes, waardoor de tijd van de spertocht minimaliseerde tot een tijdsduur die de andere teams ronduit verdacht vonden.
Een erg leuk initiatief van Gerrit en Afine!

De familie Waardenburg

Op de site van de Nosbo is er nog niet zo veel aandacht aan besteed, maar één ding was heel bijzonder voor de Noordelijke schaakbond: de familie Waardenburg wist twee NK titels in de wacht te slepen. 
Marlinde wint in de barrage
Ik weet niet of dit veel vaker is voorgekomen, maar het is een buitengewone prestatie. Ook een bekroning op de hoeveelheid tijd die de zussen en hun ouders aan het schaken besteden. Samen met ster trainer Bram Klapwijk (elke keer geniet ik weer van zijn analyses met de jeugd) hebben ze de laatste jaren naar dit moment toe gewerkt. Helaas was Lisanne dit toernooi niet helemaal fit, want in Ten Boer gunden we haar ook een titel.
Feline en Lisanne bij de start van de laatste ronde
Feline is het afgelopen jaar hard vooruitgegaan. Ze speelt agressiever en ziet eerder tactische kansen dan voorheen. Zelfs de remises in dit kampioenschap kwamen pas na harde strijd. Alleen tegen Gerbrich accepteerde ze remise in een betere stelling om kampioen te worden.
De kampioen bij de B-meisjes
Marlinde was vorig jaar al derde van Nederland. Nu leek ze ook op de titel af te gaan, maar na de vierde ronde ging het moeizamer. Uiteindelijk wist ze in de laatste ronde haar hoofd koel te houden tegen de sterke Robin Duson. Koelbloedigheid en tactisch inzicht: dat zijn sterke wapens van Marlinde. In de play offs bleef ze dan ook rustig na het verlies tegen Angstgegner Anna Martinez. Kijkt u eens naar de volgende verdedigende actie in de tweede partij tegen Anna:
Anna - Marlinde (aan zet)
Objectief staat zwart verloren. En ook de volgende zet verandert dat oordeel niet, maar het is de keuze voor de meest praktische kans die me verblufte. Hier speelde Marlinde 12... De8!? en Anna was zo verrast dat ze het laat lopen in de volgende zetten 13. fxg4 (Lxb8) e5! 14. Dxb7?! Pbd7 15. Pc6?! exf4 16. e4?! Pxg4. Het initiële winnende voordeel is na elke witte zet iets minder geworden tot zelfs onduidelijk na de 16de zet van zwart.
Een verdiende kampioen wat mij betreft.
De kampioen bij de C-meisjes

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja, de Combinatie van het Noorden was TOP! Ook met dank aan de familie Kroon, de verbindende factor tussen Friezen NOSBO'ers. Laten we dit positieve gevoel doorzetten in meer samenwerking. Groeten, Peter