zaterdag 25 mei 2024

D-team wint titel Noordelijke schaakbonden, tweede team ook naar het NK

Op deze gedenkwaardige zaterdag weet ons sterke eerste D-team in Hoogkerk de titel van de gemeenschappelijke noordelijke schaakbonden (Friese en Noordelijke Schaakbond) te winnen. Ook heel bijzonder: ons tweede team wordt vierde en weet ook een NK-ticket te veroveren voor de nationale halve finale op 5 oktober. Het derde team D-team en ons AB-team presteren ook boven verwachting met een tiende resp. vierde plaats in de eindrangschikking.
ons winnende D-team met Hannah, Thijmen, Joris en Bram
(foto organisatie)
Het D-toernooi is sterker bezet dan ik mij herinner met 14 qua rating sterke teams uit de FSB en de Nosbo. Ook het AB-toernooi is met 6 teams beter bezet dan vorig jaar (2 teams). Ik kan me een kampioenschap uit 2011 herinneren waar 12 D-teams (alleen Nosbo) mee deden, maar daarvoor? Ik weet het niet en het is zeer verheugend dat het jeugdschaken in het noorden zo leeft. Ik denk een verdienste van al het werk dat onze jeugdleiders Martijn, Roland (al sinds zo lang als ik mij heug), Sake-Jan en de nieuwelingen Mattias en Christy. Ze hebben voor een bruisende en enthousiaste jeugdschaakscene in het noorden van het land gezorgd!
het tweede team verrast met een vierde plaats!
(foto organisatie)
Vandaag zijn onze jeugdspelers onder de bezielende leiding van Marcel, Freddie en ik vermoed Robert. Ik weet het niet zeker, want ik moet helaas in de auto de livestream, appjes en de uitslagen volgen. De geluiden uit Hoogkerk wisselen wat door de dag heen. De eerste ronde wint het eerste team tegen het tweede team en verliest het derde team. Daarna winnen het tweede en derde team hun volgende wedstrijd, maar blijft het eerste team verrassend op een gelijk spel steken tegen de Matadoren 1.
team 3 tegen team 2 (foto organisatie)
In de derde ronde gaat de wereld even op zijn kop, want het tweede team wint weer (van het derde team) en verliest het eerste team tegen het sterke team van Staunton met 1,5-2,5. Het tweede team staat dus boven het eerste team. Het wordt tijd om ons te herpakken en gelukkig krijgen Freddie en Marcel het team weer aan de praat. Want vanaf nu gaat het eerste team echt goed draaien.
In de vierde ronde verliest het tweede team tegen Staunton 2. Wel weet Thijs te winnen, maar hij voorkomt niet dat het eerste team het tweede team weer inhaalt.
Thijs wint het eindspel
Het eerste team wint duidelijk van het eerste team van de Paardensprong met 3,5-0,5. En het derde team wint zelfs met 4-0 van de Matadoren 3.
foto organisatie
In de vijfde ronde moet het eerste team tegen de koploper en het sterkste team (op rating) Philidor. Philidor staat ondertussen 3 matchpunten voor op de rest van het veld, maar heeft de pech dat Melvin Roersma na de eerste ronde niet meer meespeelt. Hierdoor begint het team met een 1-0 achterstand. En met Bram erbij lijkt een gelijkspel een reële uitslag. Thijmen heeft zich echter opgericht na de derde ronde en weet van Jim de Wit te winnen. Knap gedaan, Thijmen! Hannah verliest helaas na een lange partij, maar Bram combineert Dylan erg nauwkeurig van het bord. Opeens is het gat nog maar één matchpunt en staat het team staat derde achter de Matadoren 1. Ons tweede team speelt knap gelijk tegen het team van Hoogeveen (knappe overwinningen van Sven en Thijs), terwijl de Paardensprong 1 revanche neemt tegen ons derde team.
tussen de ronden (foto organisatie)
In de zesde ronde verrast Paardensprong Philidor met een 2-2 gelijk spel. De Paardensprong speelt sowieso een belngrijke rol in het kampioenschap want ze speelden in de tweede ronde ook al gelijk tegen de andere concurrent die na de zesde ronde gelijk met Ten Boer D1 bovenaan staat, Staunton 1. Ons eerste team heeft het makkelijk in deze ronde (4-0) en neemt qua bordpunten zo'n grote voorsprong op Philidor en Staunton, dat een winst in de laatste ronde voldoende is voor de titel. Het derde team verliest van Hoogeveen, terwijl het tweede team weer wint en achtste staat. Met evenveel matchpunten als de nummer 5. In de appgroep wordt al gespeculeerd dat het tweede team zich ook kan plaatsen voor het NK (5 NK-tickets).
team 2 in de laatste ronde (foto organisatie)
En dan blijkt de indeling wel erg goed te vallen voor ons tweede team. Ons eerste team kan Staunton 2 uitschakelen voor team 2, team 2 heeft tegen Paardensprong 2 een minder zware tegenstander, Hoogeveen, Staunton 1, Matadoren 1 en Paardensprong 1 moeten tegen elkaar en daar zullen twee teams van gaan afvallen.
het NK ticket van het tweede team
Het eerste team wint inderdaad. Opnieuw met 4-0. Ondertussen heeft ons eigen tweede team al gewonnen. Timo scoort een belangrijk punt. Hoogeveen verliest van Staunton 1, Paardensprong en Matadoren spelen gelijk. Dus het tweede team jumpt in één keer over Staunton 2, Hoogeveen, Paardensprong 1 en Matadoren 1 heen en staat opeens vierde! Op de achtergrond weet team 3 ook te winnen en doet het ook veel beter dan verwacht met 3 (!) overwinningen.
het derde team in de laatste ronde (foto organisatie)
Als de rookwolken zijn opgetrokken is ons eerste team kampioen. Voor het eerst in onze clubhistorie! Het tweede team plaatst zich als nummer 4 voor het NK. Twee teams hebben echt pech: de Paardensprong 1 en Hoogeveen. Tegen veel sterkere teams als ons tweede team. Ik heb dit vaker meegemaakt (vaak in ons nadeel), maar dit keer is het verschil wel heel bijzonder. Neemt niet weg dat je uiteindelijk staat waar je thuishoort. Het tweede team heeft het helemaal zelf voor elkaar geschaakt en het NK-ticket is een terechte beloning voor de opmerkelijke prestatie van vandaag.
ons AB-team (foto organisatie)
Op de achtergrond van dit geweld speelde ons AB-team ook een geweldig toernooi. Er werd twee keer gewonnen en drie keer verloren. De winst van Merijn op een sterke speler van de Paardensprong vond ik bijzonder knap! Léon en Merijn scoorden dan ook een TPR ver boven hun eigen rating. Terwijl ik Léon vrijdag nog waarschuwde dat hij dan op GP's tegen sterkere spelers moet gaan spelen.😎
foto organisatie

Geen opmerkingen: