dinsdag 28 mei 2013

NK E-teams

Zaterdag 25 mei om kwart voor zes ’s ochtends was het eindelijk zover: de wekker is gegaan en we gaan op voor een fantastische schaakdag! Luuk, Hugo, Lindert en Martijn hebben er lang naar toegewerkt en hebben er erg veel zin in. De slaap nog uit de ogen wrijvend stappen we in de auto om eerst nog 2 en een half uur naar Naaldwijk te rijden en dan mogen de jongens mee doen aan de NK E-teams.
Roelof neemt Lindert en Hugo mee, wij (Peter, Jantine, Remco en Martijn) nemen Luuk mee. De sfeer zit er al direct goed in en als we de Schipholtunnel uitrijden, worden we ingehaald door Roelof. Wij enthousiast zwaaien, maar ze zagen alleen de vele vliegtuigen… Grappig dat we elkaar bij Amsterdam tegen komen, we hebben niet samen gereden.
De reis is erg voorspoedig verlopen en we zijn ruim op tijd aangekomen in Naaldwijk. We gaan ons rustig inschrijven en het team komt op de foto. Nu nog een plekje zoeken als basis. Daar zien we de eerste bekende al: Jozias met zijn schaakwinkel. Hij is ook al vroeg uit Groningen vertrokken. Al snel zien we de mannen van de Paardensprong ook al, we zijn er allemaal helemaal klaar voor!



Luuk, Roelof, Martijn, Lindert en Hugo

Na de officiële opening om kwart voor 11 door de wereldkampioen dammen begint de eerste partij om 11 uur, gelijk tegen de uiteindelijke nummer 2 VAS 1 uit Amsterdam op bord 7. Zoals verwacht verliezen we met 4-0. De tweede ronde is tegen Klim-op 3 uit Capelle a/d IJsel op bord 20. Luuk en Lindert verliezen helaas hun partij, maar Hugo en Martijn winnen! De eerste matchpunt is binnen. Martijn is super blij. Hij zit nog maar 8 maanden op schaken en mag nu al meedoen aan een NK en nog een partij winnen ook… zijn dag kan al niet meer stuk.

Tussen de partijen door houden we contact met de Paardensprong, zij houden op hun website de wedstrijden bij en noemen Ten Boer ook op hun website. De Paardensprong 1 heeft een ijzersterk team en willen dit jaar de titel winnen. Tot nu toe gaan ze erg goed door beide partijen te winnen. Wij duimen voor ze.
De derde partij is tegen Zukertort 1 uit Amstelveen op bord 16. Luuk, Hugo en Lindert gaan super en winnen, Martijn verliest helaas, maar we hebben 2 matchpunten erbij. Ons doel is nu al gehaald, ieder een winst en een aantal matchpunten. Dan is er even pauze. De jongens kunnen zich even uitleven en zijn druk aan het voetballen en levend schaken. De druk is er helemaal af na zo’n goed begin.



levend schaken

Om 2 uur is de vierde partij, tegen Spijkernisse op bord 11. De pauze heeft ze helaas afgeleid en ze verliezen allemaal. Voor de vijfde ronde spelen  we tegen Magnus uit Leidsche Rijn op bord 15. Hugo speelt sterk en wint weer, Luuk en Lindert verliezen hun partij en Martijn zet zijn tegenstander helaas pat tot zijn grote verdriet. Roelof en ik gaan het team weer op scherp zetten. Ze spelen goed, maar weten het niet meer tot winst te brengen. Even niet meer tussen de andere kinderen en de drukte, maar rustig worden met Asterix & Obelix en focussen op de volgende partij.



moe

Dit werkt, Hugo en Lindert winnen in de zesde ronde tegen  Tegelse SV op bord 16. Helaas verloor Luuk doordat een toeschouwer zijn telefoon niet op stil gezet had en afging. Luuk schrok zo dat hij zijn stuk losliet en daardoor zijn koningin verloor. Hij baalde flink. Martijn baalde ook, weer zijn tegenstander pat gezet. Hier gaat hij de komende tijd op de club aan werken. Maar hierdoor hebben ze wel de wedstrijd gewonnen en weer 2 matchpunten gehaald. In de laatste ronde spelen ze tegen de Schaakmat 2 uit Apeldoorn op bord 15. De jongens zijn erg moe na een lange dag. Luuk en Lindert sluiten af met winst, Hugo en Martijn verliezen helaas en dus weer een matchpunt.
Dan is de prijsuitreiking: Ten Boer is gedeeld 23ste geworden van de 40 teams met 6 matchpunten, net als de Paardensprong 2. Heel goed gedaan Luuk, Hugo, Lindert en Martijn!

De winnaar van het toernooi is de Paardensprong 1, gefeliciteerd Eelke, Jonas, Thijmen en Silvan, jullie hebben het verdiend. 




de winnaars!
Op de terugweg hebben we de dag feestelijk afgesloten met een etentje bij Schiphol, de jongens hebben het echt verdiend. Moe maar erg tevreden rijden we daarna naar huis. We hebben genoten van deze unieke dag.
Wij gaan de volgende dag nog even door met een NK. Remco doet met zijn klas mee aan het NK Urban Dance. Helaas niet door naar de finale, maar ook dit is een enorm leuke ervaring en hij komt er binnenkort mee op tv!
 


 

maandag 27 mei 2013

Fotoimpressie van NK E-teams

Vandaag heb ik van Jantine Reinders prachtige foto's van het NK E-teams gekregen. Wat een geweldige dag was het zaterdag en wat een geweldige kampioen. We genieten nog steeds na.
Klaar voor de start

Ronde 1: Luuk en Hugo wensen elkaar succes
 
Ronde 2: Paardensprong 2 naast ons, Klim Op 3 tegenover ons
Roelof geniet van de knappe overwinning van Jonas in de 3de ronde
Jozias is er ook
 
Even ontspannen
 
En natuurlijk schaken in de pauze!
 
Ronde 5: het gaat fout tegen Magnus Leidsche Rijn
 
Na ronde 5 is de vermoeidheid groot. Kan Panoramix ons met zijn wonderdrank helpen?
 
De laatste ronde. Christa moedigt ons op de achtergrond aan
 
Het team na afloop. We hebben onze doelen gehaald.
En dat valt de toernooifotograaf ook op
 
Eén van onze trouwe fans: Feline
 
Kippenvel als de Paardensprong naar voren mag om de 1ste prijs te ontvangen
 
De terechte kampioenen
 
 
 
 
 

zaterdag 18 mei 2013

Standen competitie

Gisteren is voor het eerst in meer dan een maand weer een ronde voor de competitie gespeeld. Met nog 3 ronden (24 en 31 mei, 7 juni) te gaan is de stand als volgt:

Kampioensgroep
1. Dalarna 36
2. Finn 33
3. Robin 27
4. Koen 24
5. Gerben 23
6. Bas 21

Groep 2
1. Ilse 36
2. en 3. Lars en Abel 34
4. Remco 32
5. en 6. Gerbrich en Ruben 28
7. Lemée 22
8. Colin 21
9. Jerimi 13
10. Luuk 10

Groep 3
1. Lindert 52
2. Kevin 40
3. Jarno 34
4. Wilko 18
5. Martijn 16

Groep 4
1. en 2. Wouter en Mieke 44
3. Melanie 37
4. Luc 27
5. Hilde 17

Groep 5
1. Marten 50
2. Jovan 44
3. Joey 37
4. Rowin 30
5. Mariëtte 27
6. Sven 9

vrijdag 17 mei 2013

Roelof op het NK (5)

Zoals al eerder aangekondigd heb ik twee interessante zaken reglementskwesties gezien op het NK.
'Ik dacht toch werkelijk dat hier een schaaktoernooi was :-?'
 
De eerste heb ik op dinsdag 14 mei beschreven. Het gaat om de partij tussen Jasper Beukema en Eelke de Boer. Ik heb Koos Stolk, Internationaal Arbiter, gevraagd naar zijn mening over het incident. En wel met het doel om te horen hoe Eelke het beste had kunnen handelen in deze situatie. Hieronder citeer ik zijn antwoord.
 
Ik begrijp dat gekozen is voor het speeltempo 60 minuten p.p.p.p. Dat valt onder de rapid regels. Zelf ben ik een groot voorstander om de laatste fase van de partij altijd met toegevoegde tijd per zet te spelen, maar dat terzijde.
Als je minder dan 2 minuten hebt, en de tegenstander claimt remise op grond van 10.2 dan kan de arbiter de beslissing uitstellen tot na het vallen van de vlag van de claimer. De claimer doet daarna zijn zetten en toont op die wijze aan dat zijn tegenstander geen progressie kan maken of geen progressie wil maken.
Na het vallen van de vlag beslist de arbiter. Nu is het niet zo dat een theoretische remisestelling voldoende is. De speler moet op het bord laten zien dat de stelling begrepen is. Spelers maken ook blunders (ook als de tijdsdruk niet groot is). De claimende speler zal de arbiter moeten overtuigen dat hij niet zal blunderen in de gegeven stelling omdat hij deze geheel begrijpt. Een remiseclaim onder 10.2 is geen blunderbeveiliging. In het gegeven voorbeeld poogt de niet claimende speler tot het einde te winnen. Dus een eventuele toekenning van de claim moet gebaseerd zijn op het volledig begrijpen van de stelling door de claimende speler.
 
Daarnaast heb ik zijn mening gevraagd over een ander incident. In de laatste ronde spelen Ting Ting Lu (wit) en Giselle Fransen (zwart) tegen elkaar.
Ting Ting Lu in de laatste ronde
Ting Ting heeft het de eerste 6 ronden geweldig gedaan en met 5,5 uit 6 gaat ze de laatste dag als koploper in. Maar op de laatste dag verliest ze haar twee eerste partijen. Tegen Giselle wordt het een geweldige strijd waarbij niet duidelijk is wie beter staat. 

Giselle Fransen tijdens de laatste ronde
In de tijdnood komt Ting Ting na een blunder van Giselle volledig gewonnen te staan. Ze heeft een toren meer en een b-pion die bijna is gepromoveerd. Zwart heeft nog een c- en een d-pion, maar die kunnen gestopt worden door de witte toren. Hoewel voor het verhaal niet relevant heb ik de stelling proberen te reconstrueren.
Reconstructie van de stelling waarin wit promoveert

Op dit moment heeft Ting Ting nog maar 7 seconden op haar klok. Giselle kiest voor de promotie, zet de pion op veld d1 en drukt haar klok in. Daarna gaat ze op zoek naar een dame. Ting Ting wacht tot Giselle die heeft gevonden en op het bord heeft geplaatst. De klok van Ting Ting is ondertussen van 7 seconden naar 2 seconden teruggelopen. Als de dame er staat, pakt Ting Ting met de toren de dame en drukt de klok in. En nu weet ik niet meer precies in welke volgorde alles gebeurt: of de vlag is al direct gevallen of dat gebeurt nadat Giselle haar volgende zet heeft uitgevoerd.
 
Giselle wint en Ting Ting valt buiten de prijzen. Als ze gewonnen had was ze tweede op weerstandspunten geworden.
Wat ik mij na de partij afvraag: had Ting Ting niet kunnen claimen op het moment dat Giselle de klok indrukte zonder de pion door een dame te vervangen? Immers Giselle heeft haar zet niet afgemaakt op het moment dat ze haar klok indrukt. En wat kan zo'n claim opleveren? Extra tijd?
Bovenstaande beschrijving betreft mijn eigen waarneming van de situatie. Er staan veel andere mensen bij dit en de twee naastgelegen borden op het moment dat het gebeurt. Zonder twijfel ook één van de wedstrijdleiders.
 
Ook deze vraag heb ik aan mijn clubgenoot en internationaal arbiter Koos gesteld. Zijn reactie:
 
Deze is heel eenvoudige omdat deze valt onder 7.4 van de FIDE regels. De speler die de klok indrukt terwijl de promotie niet afgerond is (er is geen stuk geplaatst) heeft een onreglementaire zet gedaan.
De tegenstander had direct de klok stil moeten zetten. Claimen bij de arbiter, de arbiter geeft de claimende partij 2 minuten extra en zet de klok van de overtreder weer aan. Deze voltooit de promotie door een stuk te plaatsen en de pion weg te nemen en de klok weer in te drukken.
Als het promotiestuk niet voorhanden is, kan de speler de klok stilzetten en de arbiter om assistentie vragen. Deze zal het stuk opzoeken en de klok weer in gang zetten. 
 
Enkele belangrijke lessen over claimen dus. Niet alleen voor jeugdschakers, maar ook voor volwassenen.

donderdag 16 mei 2013

Gerbrich op het NK (4)


In de 5de ronde staat een erg bijzondere ontmoeting op het programma: Gerbrich Kroon tegen Dominique Kroon. Zo bijzonder dat de toernooifotograaf onderstaande foto met bijbehorend onderschrift publiceert

'Kroon op het werk'

Een prachtige affiche voor het NK: Kroon vs Kroon. De wedstrijd heeft in het verleden ook wel eens in Oentsjerk (scherpe strijd) en Ten Boer (bloedeloze remises) plaatsgevonden. Verder is er eens een Kroon vs Kroon in Velp of Dieren geweest in de jaren '70. Ik verloor kansloos.
 
De partij is een monumentale partij geworden. Na de opening staat het als volgt, als het spannend wordt:
Stelling na de 10de zet van zwart
Hier speelt Gerbrich 11. Ph4 Lg4 12. Dd3 en nu brengt Dominique de batterij b8-h2 in stelling. Gelukkig anticipeert Gerbrich goed 12... Lb8 13. Pf3 0-0 14. Pe5 Dc7 Gerbrich moet nu goed in de gaten houden dat het paard op e5 gepend is. 15. Lf4 Lf5 16. Dg3?! Ph5! 17. Dh4 Pxf4 18. Dxf4 f6? Nu lijkt 18... Lxc2 toch wat beter. Gerbrich ziet dat een gepend stuk geen goede verdediger is en speelt 19. Dxf5 fxe5 20. Dxe6+ Kh8 21. Dh3 Het idee om te verdedigen is goed, maar in dit geval zijn er misschien sterkere zetten 21... exd4 22. Pe4! Pf6 23. Pg5! Df4
Stelling na 23... Df4
Sterk gespeeld van wit en de winst is bijna binnen. Maar kijk wat nu gebeurt: 24. Te6?? Gerbrich wil mat zetten met Lc4-d3 en Te6xf6, maar is even haar paard uit het oog verloren. 24... Dxg5 25. Ld3 g6 Oeps.
 
Gerbrich staat verloren. De partij kabbelt voort. En nu gebeuren een paar grappige dingen. Dominique biedt Gerbrich een koekje aan. Gerbrich vindt het fantastisch.
 
Dominique eet met Gerbrich een koekje

Dominique bouwt vervolgens haar voordeel uit. In onderstaande stelling kan ze toeslaan met een mat in 4.

mat in 4

Ze mist de mat echter en biedt een paar zetten later remise aan. Gerbrich neemt het dolgelukkig aan. Dominique kan niet meer kapot bij Gerbrich en de volgende dag zoeken ze elkaar vaak op. Een partij waarbij een warme band tussen de dames is ontstaan.

dinsdag 14 mei 2013

Roelof op het NK (3)

Alle deelnemers aan het NK
Als ouder kijk je veel naar het schaken van je dochter tijdens zo'n NK. Maar ik heb ook ruim de tijd gehad om naar andere schaakpartijen te kijken. Hierbij deden zich twee interessante reglementaire kwesties voor. Vandaag een eerste schets van zo'n situatie. Bedoeling van hetgeen ik hieronder schrijf is om de jeugd te laten nadenken hoe ze een claim moeten indienen en hoe ze vervolgens zouden kunnen handelen.

De kwestie van deze post speelt zich af tussen Jasper Beukema en Eelke de Boer in ronde 7. De stelling is als volgt:
Stelling na 43... Kg8
Deze stelling heeft al veel kenmerken van een vesting. Wit kan nauwelijks verder komen. Maar na wits volgende zet 44. g5 hxg5 45. Kxg5 is volgens mij een theoretische remisestelling ontstaan. De witte koning kan nooit ongestoord bij pion g7 komen om die samen met de dame aan te vallen. Zwart moet voor twee dingen zorgen: de toren moet tussen h6 en f6 heen en weer pendelen en de zwarte koning moet zoveel mogelijk op de velden g8, h8 en h7 blijven. Een enkel uitstapje naar f7, f8, g6 en h6 kan, maar liever niet. Er volgde nu 45... Kh8 46. h4 Kg8 47. h5 Kh8 48. Dc8+ Kh7 49. Dd8 Th6+. Wit gaat nu zijn koning naar de het vierkant a6-e6-e8-a8 brengen door de pion te offeren. Op zich een opmerkelijk goed idee van zo'n jonge schaker. Het getuigt van een grote wil om problemen achter het bord op te lossen. 50. Kf5 Txh5+ 51. Ke6 Th6+
Stelling na 51... Th6+: zwart heeft een vesting
 52. Ke7 Tf6+ Wit heeft de koning dichter bij pion g7 gekregen, maar blijkt nu niet verder te komen, want na het gespeelde 53. De8 komt niet 53... Kh6 54. Dh8+, maar zwart speelt 53... Th6 en gaat met zijn toren tussen f6 en h6 pendelen. Als de dame op de h-lijn gaat staan gaat de koning naar g8, met de dame op de 8ste rij gaat de koning naar h7.

Wat er nu gebeurt is mij niet helemaal duidelijk, omdat ik ver van het bord sta. Ik zie dat Eelke remise claimt. De wedstrijdleider luistert naar de claim en gaat vervolgens bij het bord staan. Eelke gaat in een vreselijk hoog tempo zijn zetten uitvoeren, omdat hij bijna door de vlag gaat. Wat opmerkelijk is: de wedstrijdleider verlaat het bord en gaat naar een ander bord en geeft daarbij een andere wedstrijdleider opdracht om bij het bord te staan. Doordat Eelke zo snel speelt maakt hij na tientallen zetten een fout (de notatie loopt door de 80ste zet, maar deze fase komt hier een stuk na). In de volgende stelling
Stelling ver na de 80ste zet
speelt Eelke Tg6 en nu volgt het vernietigende Df5. Zwart moet met de koning naar h6 en na Kh6 volgt Dh3+ Kg5 Kf7 en het fundament van de vesting, pion g7 gaat verloren.
Omdat de koning en dame goed samenwerken, gaat Eelkes toren verloren en na een tiental zetten moet Eelke opgeven. Er kan geen sprake meer zijn van een claim, want ondertussen heeft Eelke een verloren stelling bereikt.

Wat is hier nou fout gegaan? Het is moeilijk te zeggen. Van de vader van Eelke begrijp ik dat de wedstrijdleiders niet begrepen dat Eelke claimt omdat er een theoretische remisestelling is ontstaan. Ze denken dat Eelke claimt omdat drie keer dezelfde stelling is ontstaan. Het gedrag van de wedstrijdleiders is ook onduidelijk: waarom laat de wedstrijdleider zich tijdens deze fase vervangen door een andere?

Wat kun je nou in zo'n situatie doen? Ik denk dat Eelkes eerste stap goed is: claimen dat het remise is, omdat wit geen progressie meer kan boeken. Zo'n claim mag je indienen als je minder dan 2 minuten hebt. Dit moet duidelijk zijn bij de wedstrijdleider, want die moet in het vervolg vaststellen, dat er geen progressie is gemaakt door wit. In het vervolg moet je rustig je zetten doen, niet meevluggeren. Na anderhalve minuut stop je weer de klok en claim je opnieuw. Waarschijnlijk zul je dan nogmaals verder moeten. Vervolgens voer je weer een halve minuut de juiste zetten uit en claim je opnieuw. Als de claim vervolgens nog niet wordt toegewezen, dan doe je, totdat je door de vlag gaat, nog steeds rustig je zetten. De wedstrijdleider heeft in die twee minuten kunnen zien dat wit niet verder is gekomen en kan alleen maar de claim toewijzen. Ook nadat je door de vlag bent gegaan.

Ben benieuwd hoe Koos Stolk hier tegenaan kijkt.


 


maandag 13 mei 2013

Gerbrich op het NK (2)

Gisteren haalden we alvast de twee hoogtepunten aan van het NK. Hieronder een korte schaaktechnische analyse van het eerste hoogtepunt: de partij tegen de latere nummer 2 in de eerste ronde.
 
Ronde 1 Pascalle Monteny - Gerbrich Kroon
Dit was de langste partij van de eerste ronde. In totaal duurde de partij 1 uur en 45 minuten. We komen er in na de 11de zet van wit

Stelling na 11. Db3
Gerbrich staat goed na de opening en gaat sterk verder:
11... Dc7 12. De3 0-0 13. b3 Lxf3?!
Je kunt misschien beter aan 13... Lf4 denken. Er zijn dan allemaal vervelende dreigingen tegen de pion op d4 en wit moet nauwkeurig spelen.
14. Pxf3 Pb4 15. De2 Pd7
met het idee om 16... e5 te spelen
16. a3 Pc6
In stellingen met een geïsoleerde d-pion is het altijd handig om die pion te blokkeren. Ik zou daarom ook naar 16... Pd5 kijken.
17. Te1 e5
Daar is de breekzet. Achteraf lijkt 18. Lb2 nu goed. Een extra stuk dat naar zwarts koningsstelling kijkt.
18. d5?! Pa5! 19. Ld3
Stelling na 19. Ld3

Hier lijkt 19... Pxb3 heel sterk, maar Pascalle heeft dan het prachtige 20. Lxh7+ Kxh7 21. Dd3+ met dubbele aanval. Zou Pascalle dit gezien hebben?
19... Pf6 20. b4 Pb3 21. Tb1 Pxc1 22. Tbxc1 Db8!
Een vreemde zet, maar wel goed
23. Le4?! Pxe4
Als je naar de stelling kijkt moet je opvallen dat één stuk van zwart niet goed meedoet: de toren op a8. Sterk zou daarom 23... a5 zijn geweest.
24. Dxe4 f5 25. Dh4 h6!
Een uitstekende zet om het paard van e6 af te houden. Want als wit die kans krijgt...
26. Tcd1 e4!?
Dit kan nog wel, maar het paard gaat nu natuurlijk meteen naar e6. Beter is waarschijnlijk nog steeds de toren op a8 actief maken met a7-a5
27. Pd4 Te8?
En na zoveel goede zetten gaat het opeens fout. De pion op f5 gaat verloren en daarmee de partij. In plaats van 27... Te8? lijkt 27... a5 28. Pe6 Tf6 nog speelbaar.

Na nog 30 zetten verloor Gerbrich uiteindelijk. Het was toen wel weer spannend geworden. Pascalle had nog maar 2 minuten op de klok om mat te zetten. Dit kan nog behoorlijk lastig zijn bij een grote materiële voorsprong. Pascalle vond het mat uiteindelijk in de laatste minuut.
 
Gerbrich geconcentreerd aan het schaken
 
Vandaag ook een link naar het Coevorder Huis aan Huis blad. Hierin een leuk stukje over Marlinde. Ze was wat ons betreft de heldin van de Nosbo deelneemsters. Toen 's ochtends bij het begin van het toernooi duidelijk werd, dat één van de deelnemers niet kon komen, belde de organisatie of ze alsnog mee wilde doen. De 1ste ronde was om 10 uur en de afstand Coevorden Rijswijk is te groot om in een half uur te overbruggen. Ze draaide daarom pas in de 2de ronde in het toernooi mee. Desalniettemin werd ze 5de. Daarmee stelde ze een extra startplaats voor volgend jaar veilig. Zie de link:

zondag 12 mei 2013

Gerbrich op het NK (1)

Gerbrich heeft drie fantastische dagen gehad op NK D. Uiteindelijk haalde ze 4 uit 9 en behalve Gerbrich was ik (Roelof) daar ook erg tevreden mee. Ze werd daarmee 22ste (gedeeld 19de). Resultaat is één, de sfeer is twee. En die was geweldig. Met Silke, Marlinde, Danique, Dominique en Bi-rong had ze een groepje meiden, die het gezellig met elkaar hadden. Marlinde wist daarnaast ook nog 5de te worden, terwijl ze pas om half 10 op de eerste dag werd opgeroepen om mee te doen.
 
Naast het schaken was er ook veel te doen: een prachtig huisje in Kijkduin, strandwandelingen, de vos en konijnen op het park, het bezoek aan Corpus in Leiden, een wandeling over het Binnenhof, een geweldige Chinees in Loosduinen. Lindert en Mariska hadden ook goede dagen met Joppe, Lisabeth en Jeanet. Zij zijn in het Omniversum geweest, hebben gegeten in het Kurhaus en hebben Madurodam bekeken.

Ronde 1 Pascalle - Gerbrich
Het toernooi is intensief: 3 dagen 3 partijen van 2 uur. Veel spanning en soms een teleurstelling omdat één slechte zet een gewonnen stelling kan verprutsen. Daarentegen ook prachtige momenten, als je een hoop goede zetten achter elkaar speelt. Hoogtepunten waren haar eerste partij tegen Pascalle Monteny en de 6de ronde tegen Danique Rijken. Gerbrich heeft erg van het toernooi genoten en momenteel smaakt zo'n ervaring naar meer.