zondag 26 februari 2023

Beide NJC-teams spelen knap gelijk

Dit jaar wordt voor het eerst sinds het seizoen 2019-2020 weer de Noordelijke Jeugd Competitie gehouden. De competitie is in 2012 ontstaan als idee van de Paardensprong, SCEPU en SC Ten Boer. Het idee is om de jeugd ongeacht leeftijdscategorieën tegen elkaar te laten spelen met een langzamer speeltempo. Dit om de kloof tussen volwassenschaak en jeugdschaak te verkleinen. In 2019-2020 moesten we de competitie voortijdig stoppen vanwege Corona. Vanuit vooral de oudere jeugd werd er op aan gedrongen om de competitie opnieuw te organiseren. We hebben tegenwoordig een geweldige jeugdleider bij de Noordelijke Schaakbond en die heeft deze taak op zich genomen. 

SC Ten Boer heeft veel VO-jeugd op de club en die wil graag meedoen aan de competitie. Maar liefst 12 van de toen nog 19 jeugdschakers van groep 3 gaven aan mee te willen doen. Iedereen die mee wil doen zal minimaal 3 van de 5 keer mee kunnen doen. Het eerste team proberen we wel zo sterk mogelijk mee te laten doen. Wellicht maakt het een kans om te strijden om de plaatsen 1 tot en met 4. Er doen ook twee teams uit Friesland mee. Dit jaar zijn er sowieso erg sterke teams. Onze twee teams spelen in een poule met Hoogeveen en DAC/Van der Linde (Delfzijl/Winschoten). Hier spelen enkele sterke A-spelers in. 

De eerste ronde was op 27 januari in de Hunzeborgh. Voor een eerlijk competitie verloop moeten teams van dezelfde club in de eerste ronde tegen elkaar. Het werd een duidelijke overwinning voor team 1: 3,5 - 0,5. Alleen Jan Steenstra wist een toreneindspel met een pion minder remise te houden tegen Daniël Sauchelli. Joël won van Ivar, Elisa van Daniël en Eline van Léon. 

Afgelopen vrijdag was de tweede ronde. Nu in Winschoten. De teams wisten beiden heel erg knap gelijk te spelen.

team 2
Vooral team 2 verraste tegen DAC/Van der Linde. Het team uit Delfzijl/Winschoten had gemiddeld 490 punten minder dan de tegenstander. De verwachte score was volgens de statistische functie van Elo 0,04. Dat wil zeggen dat als je 100 partijen zou spelen de uitslag 96-4 zou worden. Bij vier partijen 0,16-3,84. Als de einduitslag dan 2-2 wordt, dan is er iets héél bijzonders gebeurd.

De oorzaak moet vooral op bord 2 gezocht worden. Daar speelde Sarah met een rating van 651 tegen een sterke jeugdspeler met een rating van 1495. Deze jeugdspeler had eerder dit seizoen nog tegen mij gespeeld voor de Nosbo-competitie, een partij die ik moeizaam won. Geen koekenbakker dus. En als je het aan Elo vraag is de verwachte uitslag 0,01-0,99. Maar nu dus niet. Sarah had een plannetje met een penning op de e-lijn en dan paard d6#. Zwart hield dat tegen maar twee zetten later zette hij pardoes zichzelf mat door Pg8-e7 te spelen, waardoor Pe4-d6# kon. 1-0 voor het tweede team. Hannah (rating 889) had het veel moeilijker. Ze verloor veel tempo's in de opening. Haar tegenstander is echt sterk, speelde in de A-categorie op het plaatsingstoernooi afgelopen weekend en heeft een rating van 1593. Toch onderschatte hij Hannah en in deze stelling

had Hannah met 12... axb5 kunnen overgaan naar een totaal gewonnen stelling. Luka won daarna met enkele sterke zetten. Daniël (550) mocht tegen een speler met een rating van 726. Na een uitstekend begin ging Daniël over naar verwikkelingen voordat alle stukken in het spel meededen. In deze verwikkelingen kwam hij onder druk te staan. Op een gegeven moment verloor Daniël een pion en nadat wit alle stukken behalve een loper had afgeruild verloor Daniël kansloos. Technisch een goede partij van wit.
analyse na afloop

Alles kwam neer op de partij van Noa (397) tegen Bastiaan Beekman (632). In het middenspel kreeg Noa het loperpaar, maar had zwart de betere pionnenstructuur. Op een gegeven moment kon Noa met een penning een paard op e4 missen, maar bede spelers misten de wending. Uiteindelijk won Noa één pion en met dubbele toren en Noa een loper en de tegenstander een paard leek remise een waarschijnlijk resultaat. Echter zwart blunderde opeens een toren weg, waardoor Noa opeens gewonnen had.

team 1
Ons eerste team had een kleiner ratingverschil van 211 ratingpunten. Volgens professor Elo is dan de verwachte uitslag 3,08-1,12. Maar toch waren we hoopvol op een resultaat van tevoren. Onderweg naar Winschoten kreeg Eline echter een behoorlijke bronchitis aanval. Terwijl we van tevoren de hoop hadden dat zij Besher kon stoppen. Ze kreeg de kans ook, maar in een dergelijke fysieke toestand is goed schaken niet mogelijk. Ze verloor. Ondertussen had Olaf in een sterke partij echter al gewonnen. In zijn voorbereide opening combineerde hij zijn tegenstander van het bord af:
Olaf heeft net Pc4xd6+ gespeeld en na 1... Ke7 2. Dg5+ Kf8 3. Thf1+ Pf6 4. Txf6+ gxf6 5. Dxf6+ Kg8 6. Df7# staat het mat. Olaf was de enige vrijdagavond die meer rating had dan zijn tegenstander!
Daniël (1107) kwam een pion voor in de opening tegen de sterke Noël Koene (1623). Even leek een sensatie in de lucht. Helaas kan Noël gewoon goed schaken en chaos creëren. Hierdoor verloor Daniël het overzicht. Hij verloor. Alles hing dus af van Elisa tegen een tegenstander met 172 ratingpunten meer. Elisa offerde een pion in de opening voor het loperpaar en een ontwikkelingsvoorsprong. Helaas gingen de dames van het bord en was de compensatie minder groot. Elisa speelde het eindspel echter uitstekend en haar d-pion kon doorlopen. Er zat een interessante stelling in het eindspel, maar ik kan die niet helemaal reconstrueren. Misschien later nog.
We hadden al met al een prachtige en gezellige avond in Winschoten. We willen Klaas bedanken voor het hartelijke welkom en de goede zorgen. Een mooie club, van der Linde, genoemd naar een schrijver van een voorloper van het bondsblad uit de 19de eeuw. Alleen dat verhaal is al romantisch te noemen. 

zondag 19 februari 2023

Een druk schaakweekend

Dit weekend waren de nodige schaakactiviteiten voor de jeugd. Op vrijdag onze clubmiddag met ondertussen rond de 45 leden. Enkelen zijn teruggekomen bij de club: Joachim en Danique, welkom terug. Fijn dat jullie er weer zijn! Danique komt elke week met Johann, die zichzelf schaken heeft geleerd en ondertussen al een behoorlijke partij speelt. Johann speelt momenteel zowel in groep 2 als groep 3.
Bij de jongste groep zijn Liva, Evie en Marelie erbij gekomen. Evie en Liva zijn de dochters van Geon Knol en Marelie is de jongere zus van Leanne. Ook jullie drie wensen we een leuke tijd toe bij de club.

Zaterdag BSK Stad Groningen

Na zo'n intensieve clubmiddag waren er op zaterdag twee jeugdactiviteiten. Voor de stad (gemeente?) Groningen waren er de Basisschool Schaak Kampioenschappen (BSK). Hier deden maar liefst 132 schakers aan mee. Van onze club deden Isa, Bram en Thijmen mee. Ze hadden een onvergetelijke dag. Isa speelde mee voor het 't Kompas dat zich volgens de laatste berichten nipt heeft geplaatst voor de regionale Groninger finale. Goed werk wat Ronald daar op die school doet en Isa profiteert er maar van.
Isa op het BSK
Bram en Thijmen speelden mee bij het oppermachtige GSV. Als alles volgens de reglementen zou gaan, dan zouden er maar liefst vijf teams van het GSV zich plaatsen voor de Groninger finale. Ik dacht alleen dat er een regel is dat het maximum 2 teams per school is. We zullen het zien.
Thijmen op het podium
Thijmen en Bram deden het fantastisch. Thijmen haalde 7 uit 9. Daarmee was hij achtste overall (gedeeld vijfde) en tweede van de kinderen in groep 4 en lager. 'Tweede?' zult u zeggen. Ja, want zelfs zo'n hoge score was niet voldoende.
Bram met Viaan en Theo vormden het podium
Overall bleek Bram namelijk ongenaakbaar. Na vorige week weet Bram dat je volle concentratie moet hebben om te winnen. Dat lukte gisteren. Met 8 uit 8 besloot hij tot een remise tegen Theo zodat hij met 8,5 uit 9 overall eerste werd. Ook in groep 4 en lager. Een zeer bijzonder resultaat. Is het vaker voorgekomen dat een 7-jarige het BSK van de stad wint? Ik weet het niet. Bij SC Ten Boer zijn we in elk geval heel erg trots op dit drietal. Isa, Thijmen en Bram, jullie hebben het geweldig gedaan!
Thijmen wint van Viaan

Zaterdag en zondag Plaatsingstoernooi NK ABC

Tegelijk werd over twee dagen in Hoogkerk het plaatsingstoernooi voor het NK ABC in Almelo gehouden. Van de Schaakvereniging Bedum deed Carsten Toxopéus mee. Hij schaakt nog niet lang, maar heeft er het laatste jaar erg veel aan gedaan. Met 3,5 uit 7 werd hij tweede in de strijd om de Nosbo Categorie A-titel. Een knappe prestatie voor je eerste jeugdtoernooi!
Vanuit SC Ten Boer deden Sarah en Elisa mee. Sarah speelde om ervaring op te doen. Dat lukte. Haar partijen waren goed en ze stond twee keer gewonnen. Veel stof om verder mee te werken richting het NK D.
Ontspanning tussen de rondes
Elisa speelde ook een paar erg goede partijen. Over haar partij tegen Elise Knobbe zal ik binnen kort een kleine analyse toevoegen. Ze mag in elk geval trots op haar inzet zijn en ze zal de komende tijd veel van haar opgedane ervaring kunnen gebruiken. Komende vrijdag al als ze meedoet in het eerste team in de NJC.
Ik vond het in elk geval geweldig om met Sarah en Elisa op pad te zijn. Het toernooi was uitstekend georganiseerd door Martijn, Sake Jan, Roland en Yannick. Professioneel. Wat mij betreft volgend jaar weer. En dan hopelijk weer meer dan 100 deelnemers! 

Terugkomend op de partij tussen Elisa en Elise in de eerste ronde. In de digitaal geregistreerde weergave van de partij op Lichess stopt de partij nadat Elisa haar dame met een penning weggeeft. Beiden hadden op dat moment nog maximaal één of twee minuten en in het tumult is blijkbaar door de live borden de overdracht gestopt. Er zijn nog vele zetten gespeeld en het slot van de partij was als volgt:
Elisa tegen Elise. Zwart aan zet.
Dit is een buitengewoon interessant moment want Elisa staat na de zet van zwart op +4. De stelling is interessant omdat ik de stelling afgelopen week als 'rekenstelling' bij de jeugd (Noa, Sarah en Joris) heb gebruikt. In deze stelling zitten namelijk veel aspecten van het keizen van de juiste voortzetting in een schaakpartij.
Elise speelde hier 1... Df4? 
Zwart moet al nauwkeurig spelen omdat wit gevaarlijke kansen tegen de zwarte koning heeft. In elk geval voorkomen dat er een matnet ontstaat. Een zet is waarschijnlijk 1... g5 met een onduidelijke uitkomst. 
Na de zet van Elise is het eerste instructieve moment. Wat zijn de kandidaatzetten? Ik dacht aan 2. Tce1 of 2. Ld4+. Elisa speelde 2. Ld4+ en dat is ook de beste zet. 
Het idee achter Tce1 is om hierna Ld4+ te spelen. Zwart moet veld d4 onder controle krijgen en houden. Daarom 2. Tce1 Txc3 3. T8e4 zodat wit veld d4 weer onder controle krijgt. Er dreigt een dubbele aanval op toren en koning. 
Het alternatief 3. T1e4 is minder goed vanwege de aanval die zwart krijgt. Na 3. T1e4 komt 3... Tc1+ 4. Kf2 Tc2+ 5. Kf1 Dc1+ 6. Td1 Dd2 en de zwarte dame controleert veld d4 waardoor geen Ld4+ met winst mogelijk is. Bovendien dreigt er Dxg2#.
stelling na 6... Dc1-d2 waar zwart veld d4 mee dekt
Na 3. T8e4 speelt zwart 3... Dd2 4. Ld4+ Kh7 (4... f6 leidt na 5. Te7+ naar mat) 5. Lxc3 Dxc3 en nu lijkt het tamelijk gelijk, maar zwart staat volledig gewonnen door de enorm sterke a-pion.
Na 2. Ld4+ f6 heeft wit een nieuw keuzemoment. Wat zijn de kandidaatzetten?
wat zijn de kandidaatzetten voor wit?
En waar leidt het toe? Elisa had hier ongeveer 1 minuten en 45 seconden en vond niet de juiste zet. Ze speelde een zet die ik ook automatisch zou hebben gedaan: 3. Tce1. Stopt de aanval op de toren op c1 en dreigt mat. Maar de zwarte koning kan ontsnappen na de zet. Als je in korte tijd moet nadenken heb je natuurlijk geen tijd om veel alternatieven te bekijken. In normale omstandigheden kan ik me voorstellen dat het denkproces zo gaat: je ziet meteen 3. Tce1 en ziet de (gespeelde) variant 3... g5 4. T1e7+ (de engine geeft hier nog 4. T8e6 met genoeg tegenspel, maar als mens zul je niet zo snel deze zet bekijken als je een schaakje met een gedwongen makkelijk te berekenen variant ziet) 4... Kg6 5. Tg8+ Kh5 (5... Kf5 6. g4+ me damewinst) 6. g4+ Kh4 7. Lf2+ Kh3 (allemaal schaakjes, dus de eerste keuzes waar je naar kijkt) en als je dan ontdekt dat er opeens een zware aanval op de witte koning ontstaat zul je de variant terug gaan terug lopen om verbeteringen te vinden. Waar kan wit onderweg iets verbeteren? Misschien zie je 7. Kg2 (met matdreiging) en lukt het je om het tegenspel na 7... Ta2+ 8. Lf2 Txf2+ 9. Kxf2 Dxh2+ te vinden. Kortom ook niet lekker en de klok tikt door.
In de boekjes over het berekenen van varianten (calculation in de meeste vakliteratuur) leer je een minder natuurlijke methode om varianten te berekenen. Een misrekening in de eerste zetten van een variant is namelijk erger dan een misrekening diep in ene variant. Er zijn dan vaak nog wel alternatieven voor handen. Dus je begint weer bij de beginstelling en vanuit die stelling zoek je naar alternatieven (candidate moves) zo vroeg mogelijk in de variantenboom. Als je dat doet kom je wellicht op de zet 3. Te7+. Hierna kan Tce1 altijd nog en je dwingt de zwarte koning terug naar de onderste rij zodat hij niet via g6-g5 en Kg7-g6-h5 kan ontsnappen. Na 3... Kg8 4. Tce1 g5 is 5. Tb7 mogelijk met de dreiging Te8# (veld b8 is niet toegankelijk voor de zwarte dame) en het mat is alleen te voorkomen door de dame te geven.
Spannender wordt het na 3... Kf8.
Wit aan zet. Pas op tegenspel!
Opnieuw moet je een verrassende wending niet missen met wit. Welke kandidaatzetten heeft wit en welke zetten kan zwart dan spelen? Ik zou zonder veel nadenken kiezen voor 4. Tce1. Maar wat kan zwart dan doen? Juist 4... Ta1!!! De witte toren is gepend op de onderste rij dus geen 5. Te8+ Kf7 6. T1e7# want die zet mag niet. En na 5. Txa1 komt 5... Kxe7, o ja de toren op e1 dekt de toren op e7. Je komt niet verder dan remise met wit!
Mocht je deze tegenkans hebben gezien, dan ben je echt een heel goede schaker! Ik ontdekte hem pas op zondag samen met Jonas Hilwerda.
Dus wit moet iets anders bedenken. De toren op c1 is aangevallen, daar moet je toch wat aan doen? Nou niet dus. Er is een verrassende zet, die wél wint: 4. Lc5 met dreiging van een aftrekaanval. Want na 4... Dxc1+ komt 5. Te1+!! met damewinst. Wit blijft een stuk voor, dekt pion c3 na 6. Txc1 en kan het eindspel winnen.
slotstelling van de analyse
Een prachtige oefening in kandidaatzetten, korte berekeningen en in rekening houden met tegenkansen!

zaterdag 11 februari 2023

In Memoriam Sjaak Schuit

Afgelopen woensdag is Sjaak Schuit overleden. Sjaak heeft in de beginjaren van onze jeugdclub enorm veel betekend voor de vorming ervan. Hij kwam Jan, Albert en Roelof ondersteunen in het najaar van 2010 toen zijn dochter Ilse lid werd van de club. In die periode ging de jeugd voor het eerst naar toernooien en Sjaak, Corinne en Ilse waren mede met de families Van Pijkeren en Klomberg de grote aanjagers. Sjaak hielp met de moeilijke stappen (3 en hoger) en nam een vracht aan ervaring mee van de jeugdafdeling van de schaakvereniging Bedum. Op deze ervaring konden we na Sjaak's vertrek in 2014 verder bouwen.

Naast de ervaring leerden we Sjaak ook kennen als een bijzonder integer mens. Hij was positief, richtte zich op de goede kanten van jeugd en leiders. Hij was uiterst betrokken, straalde rust uit en was ook nauwgezet en zorgvuldig als het ging om de plannen die we hadden. Hij leerde ons dat je het proces moet doorlopen voordat je pas bij het resultaat uitkomt. Ook bij de opheffing van de schaakclub SCEPU speelde hij wat dat betreft een cruciale rol om de schakers een plek te geven binnen SV Bedum.

Sjaak was een enorme liefhebber van het spel. We hebben mooie analyses van jeugdschaak partijen gedaan op de club. Zie hieronder ook zijn partij tegen Jan Werle. 

We zijn Sjaak heel veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de club heeft gedaan. We zullen hem missen, ook bij de schaakvereniging Bedum waar onze jeugd hopelijk de komende jaren aansluiting kan vinden na de jeugdschaak periode. 

We wensen Corinne, Casper en Ilse veel sterkte bij dit grote verlies.

Het bestuur van schaakclub Ten Boer

Sjaak helemaal links tijdens de simultaan tegen Werle

Eén van de mooie schaaksuccessen die Sjaak had was een remise tegen Jan Werle in een simultaan tijdens de Grand Prix van GasTerra in 2012. Hieronder volgt de spectaculaire partij.

Werle,J - Schuit,S

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0–0 Pxe4 6.d4 exd4 7.Te1 d5 8.Pxd4 Ld6 9.Pxc6 Lxh2+ 10.Kh1 Dh4 

11.Pe5+ b5

11...Kf8 is winnend

12.Pf3 Dh5 13.Pxh2 Dxd1 14.Txd1 Pxf2+ 15.Kg1 Pxd1 16.Lb3 d4 17.c3 Pe3 18.cxd4 Pf5 19.Ld5 Pxd4 20.Lxa8 Pc2 21.b3 Pxa1 22.Lb2 Pc2 23.Lxg7 Tg8 24.Le5 Lf5 25.Pc3 Kd7 26.Lf3 c6 27.Pe4 Lxe4 28.Lxe4 Pe3 29.Pf1 Pxf1 30.Kxf1 Ke6 31.Lc3 Tg3 32.Ld2 c5 33.Kf2 Tg4 34.Lb7 Td4 35.Le3 Td6 36.Lc8+ Ke5 37.g3 Tf6+ 38.Ke2 c4 39.bxc4 bxc4 40.Kd2 Td6+ 41.Kc2 Td3 42.Lf4+ Kd4 43.Lf5 Tf3 44.Lxh7 Tf2+ 45.Kb1 Tf1+ 46.Kb2 Tf2+ 47.Lc2 a5 48.a4 Te2 49.Lc7 Tg2 50.Lxa5 Txg3 51.Lb6+ Kd5 52.a5 Tb3+

½–½

Eindstelling

Tekenend voor Sjaak is zijn zucht naar de waarheid wat betreft de partij. Wat hier volgt is Sjaak’s analyse van hoe de partij verder zou moeten zijn gegaan.

'Jan zei hier: "Goede zet", waarop ik remise aanbood. Dat werd geaccepteerd. Maar achteraf blijkt wit toch nog te kunnen winnen, ondanks de randpion met de verkeerde loper. 

53.Lxb3 cxb3 54.a6 Kc6 55.Ld8

Hier kan de zwarte koning de witte pion niet verder naderen. Als de zwarte koning in zetdwang komt moet hij uit het vierkant. Ik had dit gezien, maar was in de veronderstelling dat de loper nodig was om de zwarte f pion te stoppen en dat op dat moment de zwarte koning naar b6 zou kunnen gaan.

55...f5 56.Kxb3 f4 57.Kc4

Hier komt de witte koning in het vierkant van de zwarte f-pion. De loper kan dus op d8 blijven staan.

57...f3 58.Kd3 f2 59.Ke2 f1D+ 60.Kxf1

Nu is de zwarte koning in zetdwang en wit kan toch promoveren. Een randpion met de verkeerde loper is dus niet automatisch remise! Het afhouden van het doorlopen van de koning naar a8 beslist de partij! Volgens mij wordt deze theorie in stap 6 behandeld.

zaterdag 4 februari 2023

Prachtig schaakfeest in Haren

Het twaalfde Paardensprongtoernooi was een geweldige editie. De organisatie was vlekkeloos, de jeugdschakers hadden een prachtig schaakfestijn op een uitstekende locatie en ook de ouders en begeleiders hadden een mooie middag. Wat ik persoonlijk ook erg goed vond was dat er in de organisatie een hele hoop jonge schakers van de Paardensprong waren betrokken zoals Pieter, Aron, Lars en andere voormalige jeugdspelers van de club. Het geeft wel aan dat men bij de Paardensprong een dynamische, energieke en inspirerende groep heeft verzameld voor een dergelijk schaakfeest. Heel erg bedankt, Ronald, Jan, Sjoerd, Bram, Miryam en anderen voor de dag!

Voor Ten Boer werd het dit keer ook een heel goede schaakmiddag. Alle jeugdschakers deden het beter dan verwacht en wisten hun eigen doelen te halen.

Dat hoeft geen prijs te zijn: het kan ook een overwinning op jezelf zijn. Bijvoorbeeld als het niet zo goed gaat en je kunt je zelf erover heen zetten door toch te kijken naar meer dan het resultaat alleen. 
Er waren ook een paar die voor het eerst een toernooi speelden, zoals Timo en Imre. Ze hadden een erg goede eerste ervaring. Beiden met 3 uit 8: een goed begin van je toernooischaak carrière. 

Sommigen doen minder vaak mee aan toernooien en hebben ook een heel gezellige middag. Paulien, Isa, Joachim en Maurijn speelden voor het eerst sinds tijden weer een toernooi en genoten ervan.

Paulien (3 punten) kon alvast kijken hoe het er aan toe gaat op een middelbare school. Maurijn deed het boven verwachting en haalde zelfs een prijs. Toch was belangrijker dan de prijs dat hij na 6 ronden zichzelf herpakte en daardoor weet wat het is om over een dood punt heen te komen.
Marijn verrassend derde in de C-categorie
Joachim kwam gisteren weer bij onze club na twee jaar afwezigheid. En hoe: hij doet weer helemaal mee en lijkt zelfs sterker teruggekomen. Vandaag 50% gescoord.

Bram en Rafael speelden hun eerste toernooi sinds Schiermonnikoog. Bram deed het heel goed. Met 4 uit 8 en een overscore van +2.40 deed hij het relatief het beste van de hele club. Vooral zijn overwinning in ronde 4 was opmerkelijk. Zijn tegenstander had 600 ratingpunten meer, maar Bram versloeg hem. Volgens mij moet je meer toernooien gaan spelen, Bram.

Rafael is sinds januari weer op de club en hij schaakt geïnspireerder dan ooit. Je ziet het plezier als hij schaakt. En als hij verliest is hij minder met het resultaat bezig maar meer met het waarom van zijn verlies. 

En dan komen we bij onze toernooitijgers! Jeugd die de afgelopen weken veel partijen hebben gespeeld, waaronder de 'elf-GP-tocht' in Friesland met start in Sint Jacobiparochie, stempelplaatsen in Dokkum en Bolsward en finish in Tytsjerk (zie de tsunami aan jeugdratings).

het rode gevaar op de borden 1 t/m 4

We beginnen met ons jongste jeugdlid: Thijs ten Dam. Vijf jaar oud en al meerdere toernooien gespeeld. Het is dan ook niet vreemd dat hij in de H-categorie op het podium eindigde. Vandaag geen herdersmatjes maar gewoon winnen op eigen kracht. Door stukken te pakken, de koning naar de rand te jagen en op te passen voor pat. Vandaag 2,5 uit 8.

Thijs derde in de H-categorie. Wat een grote beker

Lieke heeft gisteren haar hoofd gestoten. Ze kan geweldig schaken maar door deze omstandigheid lukte het vandaag niet. Genoeg talent om volgende week weer te schitteren bij de PJK.

Vincent deed het met een overscore van +1,62 heel erg goed. Misschien niet zo verstandig want nu komen er weer veel ratingpunten bij terwijl hij op de GP's liever wat lager wordt ingedeeld. Wat ik leuk vind is dat hij steeds beter gaat schaken en heel veel plezier heeft.

Niek heeft een paar toernooien door omstandigheden gemist. Hij kwam nu terecht op 50%. Hij komt er wel weer aan. Vandaag even weer warm draaien voor de komende weken.

Joris begon geweldig met 3 uit 3. In ronde 4 mocht hij tegen de latere winnaar Dylan spelen op bord 1. Hij verloor doordat 'de tegenstander echt beter was' zoals hij zelf zei. Hij moest hier even van bijkomen, maar hervond zichzelf goed. Alleen het verlies in ronde 7 zat hem niet helemaal lekker. Toch was zijn prestatie zo goed met 4,5 uit 8 dat hij naar het podium mocht komen om de derde prijs in de F-categorie op te halen.

Joris derde in de F-categorie

Merijn speelt de laatste tijd ook veel. Hij had met 5 uit 8 een overscore van +2,33. Dat zegt genoeg: hij heeft het gewoon goed gedaan. Mocht ook een keer tegen een topper als Carlijn Hagen spelen. Maar ook vier keer tegen spelers van de eigen club. Hij werd uiteindelijk gedeeld 24ste.

Daniël Medendorp is het bindmiddel van onze vaste toernooischakers. Hij is altijd op een prettige manier aanwezig en weet met zijn houding de jongere garde mee te nemen in de liefde voor het spelletje. Hij begon gisteren tegen Bram. Dus eigenlijk was de tweede ronde pas het echte begin. Met 5 uit 7 deed hij het goed. Opmerkelijk ook zijn overwinning in de laatste ronde op jeugdtalent Oliver Chiu. Sowieso was het einde met 3 uit 3 fantastisch.

De groei van Thijmen over een jaar heen gezien is echt opmerkelijk. In april speelde hij zijn eerste toernooi ooit. Na ongeveer 4 ronden ging toen het licht uit. Nu zie je dat hij het wel volhoudt. Hij eindigde dan ook met een overwinning tegen Rafael. Behalve de winst in energie tijdens het toernooi is zijn spelpeil ook omhoog gegaan. Vooral eind vorig jaar begon hij veel meer tactische wendingen te zien. Volgens de jeugdleiding gaat hij binnenkort weer een sprong maken. Gisteren werd hij met 5 uit 8 25ste en derde in de G-categorie. Een knappe prestatie, want momenteel heeft de Nosbo in de FG-categorie zijn grootste talenten zitten.

En dan komen we bij de twee pechvogels van de dag: Eline en Elisa. Alle beiden echt prachtig geschaakt, goed geëindigd, een grote overscore van resp. +0,85 en +0,60. Ze eindigden in de grote groep die 6 uit 8 haalde (6de tot en met 15de plaats), maar nét buiten de prijzen. Ze speelden beiden in de AB-categorie waar vijf prijzen waren en waar zij resp. 7de en 6de werden. De beslissing valt dan op weerstandspunten en het 'Zwitserse gambiet' van Eline help dan niet echt. Het 'Zwitsers gambiet' is in het schaken ene term voor een sterke speler die in een Zwitsers ingedeeld toernooi in de eerste ronde remise speelt en daardoor tot en met ronde 5 of 6 alle sterke spelers ontloopt. Dan ben je lekker warm gedraaid tegen zwakkere tegenstanders waardoor je dan fris tegen de sterkeren mag. Voor Eline was dit geen doel, maar doordat ze per ongeluk pat zette in ronde 1 deed de kans zich voor. Alleen verloor Dagmar ook en zat ze opeens niet tegen een zwakkere speler maar tegen een kanon. Dagmar won overtuigend. De partijen daarna vond Eline minder interessant. Ze werkte zich vlot omhoog en pas in ronde 7 zat ze weer aan de eerste 10 borden in het eerste klaslokaal. Toen meteen een heel leuke tegenstander: Carlijn! Daar wilde Eline graag voor zitten en ze speelde haar beste partij van de middag. Een vlammende aanval die ze uiteindelijk won in het diepe eindspel. Het was allemaal heel spannend en van hoog niveau. In de laatste ronde leek ze makkelijk van Hannah te winnen met een stuk en een stelling meer. Ze miste echter wat tactics en verloor twee stukken. Wat daarna gebeurde weet ik niet precies maar ik hoorde dat Hannah met 2 seconden op de klok remise speelde. Hierdoor werd Eline 14de in de groep die 6 uit 8 haalde.

Elisa begon wel geconcentreerd en goed met 3 uit 3. Zo won ze van de sterke Imara. In ronde 4 mocht ze op bord 2 tegen Daniël Sauchelli. Die partij was heel spannend. Daniël won een pion, maar het was nog lang niet duidelijk. Op een gegeven moment had Elisa na 1.22 en Daniël 2.44 op de klok staan. In de tijdnood leek eerst Elisa toe te slaan door een pion te winnen en op f7 een dodelijke koningsaanval te beginnen. Helaas, door de tijdnood had Elisa gemist dat Daniël zijn loper op e4 had gezet en pardoes de dame kon slaan. Weg aanval en weg punt. Het echte noodlot zat hem echter in ronde 6. Daar speelde ze tegen een sterke tegenstander en ze overspeelde hem. Een dubbel toreneindspel met één of twee pionnen meer waarvan één ervan al op de zesde rij stond. We waren als leiding dan ook gerust over de afloop. Wat er gebeurde weet ik niet maar later zei Elisa dat ze haar toren had weggegeven. Ze was heel boos op zichzelf maar wist daarna zich te herpakken en boven zichzelf uit te stijgen. Ze won de laatste twee partijen weer. Een overwinning op jezelf zijn eigenlijk de mooiste! Elisa speelt weer goed en scherp. Over twee weken gaat ze proberen zich te plaatsen voor het NK!  

Drie van onze spelers eindigden in de top 10: Hannah werd 7de, Daniël 5de en Bram 2de. Ze begonnen ook allemaal met 4 uit 4. Op een gegeven moment zaten op de eerste vier borden vijf schakers van Ten Boer! In de vijfde ronde mochten Bram en Hannah tegen elkaar en Daniël mocht op bord 1 tegen mijn achterneef Ernst. Ernst was duidelijk te sterk voor Daniël en Bram won ook afgetekend van Hannah. Bram wist in ronde 6 zelfs alleen aan de leiding te komen door van Maurits Hagen te winnen. Daniël speelde remise tegen een minder sterke speler, terwijl Hannah een prachtige aanval op de koning van Vigo wist af te ronden. In ronde 7 mocht Bram tegen de latere winnaar Dylan. Het was de enige echt moeilijke partij voor Bram. Hij verslikte zich in de opening door een strategisch ongelukkige zet te spelen op zet 4. Hierdoor kon Dylan op de h5-e8 en d3-h7 diagonaal toeslaan. Eigenlijk jammer want na de openingsfout kon hij niet meer terugkomen. Hannah speelde een onnavolgbare partij tegen Dagmar. Dagmar stond eerst gewonnen, een stuk voor. Ze gaf echter haar dame weg. Hannah speelde het daarna lekker uit, maar had weinig tijd. Hierdoor moest ze met nog een halve minuut mat vinden. Eerst was ze zo slim om alle stukken van zwart er af te halen. In de 10 seconden die toen nog over waren kon ze niet meer mat zetten. Remise, een terechte uitslag over de hele partij gezien. Daniël won wel heel duidelijk in deze ronde. 

Daniël tweede in de AB's

In de laatste ronde speelden Hannah en Eline een mooie partij die hierboven beschreven is en die in remise eindigde. Bram mocht tegen achterneef en koploper Ernst. Ernst speelde goed vanmiddag en deze partij was ook erg interessant. In het begin stond Ernst sterker, maar in het middenspel kantelde de partij toen het paard op h4 buitenspel stond en het gevecht om het centrum en de damevleugel ging. In het dubbel toereneindspel met een paard won Bram met heldere zetten en het juiste plan. Daniël speelde op bord 5 een opmerkelijke partij. De tegenstander won met het bekende aftrekschaak op b5 de dame op d4 en zat juichend achter het bord. Niet zo leuk voor jou als tegenstander. Hij bleef ook juichen tot het moment dat Daniël een paar minuten later pardoes met Lc3+ mat zette. Voor Daniël een geluk want hij werd hiermee tweede in de AB-groep met evenveel punten als achterneef Ernst. Bram werd tweede overall en eerste in de G-groep. Hannah bekroonde een geweldig toernooi met een derde plaats in de D-categorie. Ze noteerde haar partijen ook, dus we hebben ook genoeg materiaal om binnenkort te bestuderen.

Hannah derde bij de D's

Al met al hadden we een geweldige middag. Ik wil de ouders, die er de hele middag bij waren en die hielpen om de groep te begeleiden ook heel erg bedanken. Marcel gaf schaaktechnische ondersteuning, Freddie nam ze mee naar buiten en zorgde ervoor dat iedereen genoeg at en dronk, de rest zorgde voor een goede en strakke sturing. En voor het aanhoren van de geweldige of heel af en toe teleurgestelde verhalen waar de jeugd na elke afzonderlijke partij. Ook de jeugd zelf hielp elkaar waar dat kon.

Bram en Thijmen op het podium in de G-categorie