zondag 28 april 2024

Elisa en Sarah op het NK (68)

Gisteren is het NK ABC in Hoogkerk begonnen. Van onze club spelen Sarah (C- categorie t/m 14 jaar) en Elisa (B-categorie t/m 16 jaar) mee. Ze begonnen beide uitstekend. De jarige Sarah (een echt koningskind!) met een goede partij, waarbij ze lang Sarah-Joy kon bijhouden, en Elisa met een echte vechtoverwinning na een fout die een stuk had kunnen kosten. 

de toernooizaal met linksonder Sarah en rechtsonder Elisa
Dat het NK in Hoogkerk is, is te danken aan het geweldige werk dat Martijn Hardeman de afgelopen jaren voor het noordelijke schaken heeft gedaan. Ongekend is wat hij heeft geïnitieerd, maar ook de manier waarop hij het vervolgens neerzet en er verslag van doet. Dat heeft al vele teamkampioenschappen in ons thuishonk, het Dorpshuis in Hoogkerk, opgeleverd. Toen Eindhoven dit jaar de Jeugdolympiade organiseerde keek de KNSB meteen naar Martijn en de Nosbo om het jeugd NK te organiseren.
Sarah noteert haar partij
Verder bijzonder om de opening door de wethoudster Inge Jongman van de ChristenUnie te zien gebeuren. Ik had haar een uur daarvoor nog in Ten Boer gezien bij de vlagceremonie vanwege Koningsdag. Ik wil mijn waardering uitspreken voor haar betrokkenheid in de gemeente en stad! Teamgenoot Dries Koster begeleidde haar uitstekend door de wondere wereld van het jeugdschaken.
Elisa
Elisa speelde na de opening een vreemde partij. Ze overzag een tactic waardoor haar paard ingesloten werd.

Hier miste Elisa dat na 9... f6 10. Lxb8 mogelijk is. Op dat moment deed ze echter een zet die zoveel verwarring door de zet e6-e5 (10... Txb8 11. g4 e5!?) dat de tegenstander geen stuk maar een pion won. Hierna konden de stukken van Elisa goed ontwikkelen en in deze stelling
sloeg ze toe met het uitstekend 17... Lxe5 18. Dxe5 Dxe5 19. fxe5 Pxg4 waarna ze alleen nog maar goede zetten speelde en won. 
Bij Sarah was de partij lang in evenwicht tot ze de pion op c2 vergat te dekken met 16. Tc3 en daarna pas het paard terugzetten.
Hier kwamen er nog verschillende kansen om terug te komen. Eén van de mogelijkheden was om zwart hier aan de tand te voelen met 34. Te1 in plaats van 34. Tc1. Al met al een goede partij van Sarah

Geen opmerkingen: