zondag 31 mei 2015

Zes prijzen op GP Assen

Gisteren werd in Assen alweer de tiende Grand Prix van het seizoen gehouden. Best wel veel, terwijl we twee jaar geleden op de JLV van de Nosbo hadden afgesproken om het bij maximaal tien te houden. Wat dat betreft is het goed dat het GP-seizoen na 13 juni is afgelopen. Door zo'n overvolle agenda is er veel overlap tussen toernooien binnen en buiten de Nosbo. Loek van der Hagen was daar gisteren het slachtoffer van: hij speelde het NK E-teams en kon daardoor zijn leidende positie in het klassement niet vasthouden. Daan profiteerde optimaal. Voor 13 juni zijn Mieke en Anna-Mae het slachtoffer. Zij spelen dan het NK Basisscholen in Amsterdam. En dat terwijl ze net opgeklommen zijn naar de vierde en derde plek respectievelijk.

De scouts waren ook aanwezig
 
Het toernooi in Assen was geslaagd. Door de drukte waren er slechts 42 deelnemers. De organisatie had meer verdiend gezien de uitstekende omstandigheden. Er werd goed geschaakt in de Steiger, omdat er ingedeeld werd in 7 groepen van 6 schakers. De partijen in C, D en E-groep waren door de langere speeltijden kwalitatief erg goed voor jeugdtoernooien. Zo zag ik in de C-groep een partij tussen Mieke en Chris Klunder die in vorige toernooien in A-groep gespeeld had kunnen zijn. Een pluspunt van deze GP!
Zelfs in de F-groep 20 minuten per persoon per partij
 
Vanuit Ten Boer waren er elf jeugdspelers die meededen. Uiteindelijk gingen er zes met een prijs naar huis.
De 11 jeugdschakers uit Ten Boer
 
In groep G speelden Wouter en Joël.

Wouter en Joël in de eerste ronde

Beide begonnen goed aan het toernooi met stevige overwinningen. In de laatste ronde kon Joël de groep winnen, maar miste in gewonnen stelling dat hij zijn dame niet kwijt hoefde te raken. Hij eindigde gedeeld tweede met o.a. Wouter, die met een overwinning in de laatste ronde langszij kwam. Uiteindelijk moesten weerstandspunten en daarna onderling resultaat bepalen hoe de eindstand zou zijn. Hier bleek dat Wouter derde was geworden en Joël helaas net vierde. Voor Wouter een ideale voorbereiding op het NK volgende week.
De tafel met de begeleiders van de jeugdschakers

In groep F speelden Martijn en Anna-Mae. Martijn begon goed met 2 uit 2.
Anna-Mae en Martijn mogen in de eerste ronde meteen tegen elkaar
Daarna miste hij een paar goede kansen, vooral in zijn partij tegen latere groepswinnaar Remmelt. Hij speelde in die partij net iets te snel op de beslissende momenten, waardoor niet alle kansen verzilverd werden. Hij bleef hierdoor steken op 3 uit 5. Anna-Mae kon de achtervolging inzetten en net als in groep G eindigden drie spelers met 3 uit 5 op de tweede plaats. En ook hier ging alleen de derde prijs naar een Boerster speler na eerst SB-berekening en daarna onderling resultaat. Martijn won van Anna-Mae en werd daardoor derde. 

Rowin mocht in groep E aan de bak. Na een week lang feesten is de concentratie natuurlijk niet meer helemaal goed. Toch deed Rowin het goed. Zelfs het nog niet geoefende matzetten van T+K tegen K ging goed.
Elke week prijs: Rowin is derde geworden
Maar net als in groep F was één van de Leekster familie Hofstra onze man te snel af. Rowin eindigde gedeelde eerste, maar op onderling resultaat werd het een derde prijs.

In groep D géén spelers van SC Ten Boer!

In groep C de terugkeer van oud winnaar van de GP cyclus Abel Nissen (2011-2012). Ik was heel blij dat hij zo goed mee kon komen vanmiddag.
De drie jeugdspelers uit Ten Boer naast elkaar
Want na zo'n lange afwezigheid is het toch altijd lastig om het juiste ritme te vinden. Hoe vaak heb ik niet gezien dat deze schakers in het begin van de partij goed tot gewonnen staan om dan door gebrek aan ritme in de laatste minuten van de partij alles weg te geven. Na zo'n ervaring zijn ze vaak minder gemotiveerd om aan toernooien deel te nemen. Het begon voor Abel wel op deze wijze vanmiddag, want de eerste partij ging geheel onnodig verloren na een lange, taaie en succesvolle verdediging. In de volgende partij werd Lindert vlot mat gezet. Zus Mieke was echt te sterk in de derde ronde, daarna liep het op rolletjes. Met 3 uit 5 werd Abel gedeeld tweede en op onderling resultaat kreeg hij de derde prijs. De familie Nissen heerste in poule C. Mieke verloor alleen in de tweede ronde tegen Lyne in een toreneindspel en wist de overige partijen met goed spel te winnen. Vooral de laatste partij, de laatste partij van het hele toernooi overigens, was een kunststukje. Een scherpe stelling met de koning in het midden, maar met sterke druk op g7 moest heel nauwkeurig gespeeld worden. Mieke rekende goed en won de partij en de eerste prijs.
Mieke in de laatste partij van de dag
Lindert speelde goede partijen in de eerste en derde ronde. Tegen Mieke en Abel lukte het niet. Vooral als Lindert te snel speelt gaat het mis. In de laatste ronde schwindelde hij tegen Alexander die met een toren meer zich mat liet zetten.

Een mooi rood podium in deze groep!
Abel en Mieke winnen beiden een prijs in dezelfde groep

In de B-groep speelden Lemée en Remco. Remco was op eigen verzoek een groep hoger gezet. Hij begon goed, maar liet zich toch nog verschalken door Brian Elsinga. Hierna volgden nog twee verliespartijen.
Remco tegen Brian
In de vierde ronde wist Remco van Lennart Molanus te winnen. In de laatste ronde werd de partij tussen Remco en Lemée remise.
Lemée kwam regelrecht uit scouting.
Lemée was de enige die Tim op remise wist te houden
Ze was toch wel wat moe van de ochtend in het bos met zware buien en onweer. Ze verloor de eerste drie partijen om daarna tegen groepswinnaar (en held, zie het verslag van de laatste ronde van de NJC) Tim Bredek remise te spelen. Zo eindigde Lemée op 1 uit 5.

Zoals al eerder bericht werd Daan toernooiwinnaar. Hij won partijen die lang duurden en pas in het eindspel werden beslist. Tegen Abedin in een dubbel toreneindspel, tegen Jesper in een enkel toreneindspel. Tussendoor werd hij door de steeds sterkere Tijmen Hofstra verslagen. Na overwinningen in de vierde en vijfde ronde was het duidelijk: Daan wint de GP van Assen en neemt de koppositie in het GP klassement weer over. Op zondag hebben Daan en ik nog een uitgebreide mailwisseling gehad over een stelling in zijn partij tegen Thijmen Nawijn.
Dirkjan blijkt de stelling op de foto te hebben vereeuwigd.
Het gaat om de stelling na 1. Pg5 Ph6

In deze stelling was Tijmen aan zet. Na het gespeelde 1. Pg5 Ph6 ontstond onderstaande stelling.
Thijmen (aan zet) - Daan

Na afloop besprak ik met Daan de mogelijkheid van Thijmen om 2. Lxf7 te spelen. Volgens groepsleider Gerbert kan dat niet vanwege 2... Txf7 en na 3. Txh6 volgt 3... Txe7. Maar ik zat meer te denken aan 3. Pxf7+ Pxf7 4. cxd4. Vraag die Daan en ik ons zondag stelden is wie er nu beter staat. Daan geeft aan dat zwart beter staat als zwart na 4... Txd4 5. Txc5 Txd3 6. Pg6+ Kg8 7. Pxe5 Pxe5 8. Txe5 zijn paard en loper weer in het spel krijgt. Ik denk dat dat klopt, maar ik zou kiezen voor 6. Tc7 in plaats van 6. Pg6+, want een actieve toren op de 7de rij lijkt me meer waard dan een pion op e5. Maar hier heeft Daan de variant 6... Lxe4 7. f3 L~ voor klaar liggen en als zwart g6 en Kg7 kan spelen staat hij beter. Ik weet het niet. Zo vraag ik me af wat er gebeurt na 8. Pg6+ Kg8 9. Pe7+ Kf8 (Kh8 is remise) 10. Txh7. In elk geval interessant om verder te onderzoeken. Als iemand suggesties heeft of verdere analyses: stuur ze op, dan verwerk ik ze.
In de partij speelde Thijmen overigens 2. Pf5 Pxf5 3. Txh7+? Kg8 4. exf5 f6 en ondanks de creatieve verdediging 5. Txg7+ Kxg7 6. Pe6+ denk ik dat wit verloren staat.

Ik wil de organisatie danken voor het uitstekende toernooi. Volgend jaar zijn we er weer op de nieuwe locatie.
 

Geen opmerkingen: