donderdag 7 mei 2015

Migchiel op het NK (11)

De voorbereiding

Vandaag alweer de zevende ronde op het NK. Het wordt tijd om eens door te nemen hoe we ons in huize Kroon voorbereiden op een NK-partij. Vandaag is Gerbrich tegen Anna Vervaeck ingedeeld. De voorbereiding is dan als volgt.
 
Na de overwinning tegen Alisha gaat het huiswaarts. Voor en na het eten kijkt Roelof een aantal partijen van Anna door, waarna Gerbrich en Roelof samen een plan opstellen. Wat willen we voorbereiden? Wat voor speelster is Anna? Wat is het doel voor de partij morgen? Op basis van dit plan stellen we onze leerdoelen en voorbereiding samen.
 
Onze inschatting is dat Anna niet veel aan voorbereiding doet, dus we besluiten ons minder op de opening te richten. We kijken een paar momenten van haar partijen na, waarmee we een beeld proberen te krijgen van de sterke en zwakke punten van Anna. Op basis hiervan stellen we onze doelen voor de partij op (in willekeurige volgorde):
a. een goed resultaat
b. een goede indeling van de tijd tijdens de partij
c. proberen zelf het spel te maken, dus eigen plannen uitdenken tijdens de partij
d. op geen enkel moment van de partij mag ze haar tegenstandster onderschatten
Op basis hiervan besluiten we vooral een kwartier tactische stellingen te oefenen en in de ochtend nog een klein half uurtje onze hoofdvarianten door te kijken, waarbij onze verwachting is dat Anna geen theorie zal spelen, dus daar ligt de nadruk niet op.
 
Dat lijkt allemaal heel indrukwekkend, maar er klopte dus echt helemaal niks van. Anna blijkt in een scouting gebouw te zitten met alle schakers van de Zeeuwse Schaakbond en heeft zich terdege voorbereid. Sterker nog: de variant die op het bord verschijnt hebben wij helemaal niet bekeken.
 
Wat een slechte begeleiding, ontslaan die coach, zou ik zeggen!
 
Nee, neem dan een voorbeeld aan het Friese kamp. Daar wordt vandaag een partij gespeeld waarbij 17 van de 23 zetten op het bord zijn geweest in de voorbereiding. En bij de 17de zet is het uit, er volgen nog 6 zetten tot het onvermijdelijke mat. Bravo. Als in het kamp van de tegenstandster duidelijk wordt hoeveel er voorbereid is door de Friezen, verstomt het gesprek en wordt met open mond naar de coach Migchiel de Jong opgekeken.
 
Maar als dat nou alles was... Daarnaast blijkt dat Migchiel tot 2 uur 's nachts voor een Nosbo-pupil aan de slag is geweest, zodat die voorbereid aan zijn partij begon. En ook dat blijkt uit te betalen. De gezamenlijke voorbereiding van Migchiel en Jonas (en vergis je niet wat Jonas er zelf aan heeft gedaan) is van een dermate niveau dat zijn tegenstander vandaag volledig verrast wordt. Jonas komt beter uit de opening met een betere stelling én een pluspion.
 
Ik sluit af met: voor het overige ben ik van mening dat de Nosbo Migchiel moet inhuren om de schaaktechnische voorbereiding van onze jeugd op NK's te doen. Misschien kunnen we wat combineren met FSB en SBO, want eigenlijk is dat één grote vriendenclub! Een gemeenschappelijke voorbereiding op het NK door bij elkaar te komen bijvoorbeeld.

De partij

Na ónze waardeloze voorbereiding kon Gerbrich het direct zelf gaan uitzoeken. Dat ging wonderwel, op eigen kracht vond ze 4... h5, zette ze de stukken goed neer en nam ze de goede voorzorgsmaatregelen (a7-a6). Hierna ontstond een stelling waarbij de structuur van Gerbrich beter was. Alleen rokade was onmogelijk vanwege Pg5 en dodelijke mataanval. Daarna bedacht ze het plan met Pd7-b6-c4xa3 en b7-b5 wat een pion opleverde. Ook zag ze dat 25... Dxc2 kon omdat 26. Tac1 Dxe2 27. Txc8+ Kd7 28. Txe2 Txc8 geen stuk weggeeft. Knap gevonden. Hierna was de partij in hogere zin gewonnen, ook al moest Gerbrich door tot half 3. Toen was het mat.
Anna en Gerbrich waren als laatste nog bezig bij de C-meisjes
Tijd om te evalueren hoe het met onze leerdoelen is gegaan. Héél goed eigenlijk. Want Gerbrich is uitgegaan van haar eigen kracht, heeft niet gewacht op fouten van haar tegenstandster, heeft zelf een plan bedacht om een pion te winnen én is tactisch scherp gebleven. Dat vind ik het belangrijkste voor vandaag. Het resultaat is dan eigenlijk maar bijzaak.
 
Marlinde speelde remise tegen Ting-Ting, waardoor ze mee blijft doen om de podiumplaatsen. De Nosbo kan trots op haar zijn. Jonas staat ondertussen eerste, Eelke is op stoom gekomen, Lisanne combineerde haar tegenstandster van het bord af: het gaat geweldig met de Nosbo-delegatie.
 
Gerbrich mag morgen tegen de volgende 1200+ speelster: Pascalle Monteny. Het zal zwaar worden, maar ze heeft er zin in.

De traktatie (2)

Jonas blijkt ook weer gewonnen te hebben waardoor de score van de (geadopteerde en geef) Friese delegatie boven de 50% uit is gekomen (4,5 uit 7). Femke (yes, yes, yes), Alec (goed zo!), Jonas en Gerbrich winnen, Jouke en Jelmer verliezen en Sylvia speelt remise. En boven de 50% betekent dat Migchiel moet trakteren. Na een korte toespraak van Migchiel, die daarin zegt dat hij onder de indruk is van het werk dat door begeleiding en jeugd is gedaan én dat deze dag voor hem ook een heel speciale ervaring is geweest, werpen we ons op de ijsvoorraad.
De toespraak van Migchiel
Lang leve Migchiel!!
Het wordt een duur kampioenschap voor Migchiel

Geen opmerkingen: