zondag 7 juni 2015

CBS de Fontein in Amsterdam

Op zaterdag 6 juni is de eerste dag van het Basisschoolschaak kampioenschap van Nederland gehouden. Plaats van handeling van het NK: Amsterdam. En voor het eerst in de geschiedenis van Ten Boer en omliggende gemeenten mag een basisschool uit dit dorp meedoen: CBS de Fontein. Na een spectaculaire en onwaarschijnlijke ontknoping van het schoolschaakkampioenschap in de provincies Drenthe en Groningen, blijkt de Fontein de beste school na de Groningse School Vereniging.
Het viertal van de Fontein bij de Prinsengracht
In Amsterdam hebben ze, net als eerder bij de Nosbo, 
moeite om de naam van school goed te spellen.
 
Een buitengewone prestatie als je de cijfers er op naslaat: 2237 scholen in Nederland deden mee, in totaal 8948 kinderen. In Groningen en Drenthe is het iets bescheidener, maar toch nog altijd 159 scholen en 636 kinderen. Als je dan bij de beste 38 scholen van Nederland hoort mag je wel een beetje trots zijn.
 
En dan kom je op het NK en is je eerste tegenstander ... niet Nederlandstalig. We spelen tegen de International Primary School, waar men Engels praat:
De eerste ronde tegen de International Primary School
 
Voor ons viertal is het vooral wennen aan de ambiance. Het overweldigt ons allemaal. Eerst met de auto naar Amsterdam naar de Arena, waar de restanten van de teleurstellende interland Nederland - VS nog te vinden zijn. Dan met de metro naar het Cygnus Gymnasium, dan 8 trappen met in totaal 112 treden omhoog naar de speelzaal. We hebben moeite om onze draai te vinden. De eerste drie ronden gaan verloren.
Uitpuffen tijdens de middagpauze
 
Na de middagpauze krijgen we gelukkig versterking. Juf Ellen komt langs om ons aan te moedigen en meteen gaat het team draaien. We winnen de vierde ronde. Al onze spelers hebben nu een resultaat geboekt.
Juf Ellen moedigt onze schakers voor de vierde ronde aan
 
In de vijfde ronde spelen we gelijk. Lindert en Mieke halen knappe winsten. Helaas vertrekt juf Ellen na de vijfde ronde. Komt het misschien dat de laatste ronde verloren gaat?
 
In elk geval hebben we een leuke dag. We leren veel, vooral dat we onze tijd beter moeten gebruiken. Volgende week weten we wat ons te wachten staat en gaan we meer wedstrijden winnen.

Zie ook het verslag op de site van CBS de Fontein.
 

Geen opmerkingen: