dinsdag 5 mei 2015

Gerbrich op het NK (9)

Vandaag tegen Bi-Rong Wang. We kregen nu wel weer onze voorbereiding op het bord. Ergens in het middenspel gaat het mis. Ondanks alle voorbereidingen blijkt dat de loper op g3 terechtkomt terwijl h3 gespeeld is. Pxg3 dreigt. Gerbrich ziet het één zet te laat en moet een stuk tegen twee pionnen offeren. Daar komt een 3de pion bij als Bi-Rong f7-f6 speelt en een kleine tactic mogelijk is. Hierna besluit Bi-Rong op de koningsvleugel te willen spelen waarna het ingezette plan met Pd2-b1-c3-d5 uitgevoerd kan worden. In een stelling waarin Bi-Rong nog op winst kan spelen, wordt remise overeengekomen.
En dan begint het plezier: eerst analyseren met de sympathieke Bi-Rong, daarna heel veel potjes tegen Feline en vanavond naar de familie Waardenburg.
 
Morgen Alisha Warnaar. Weer een 1100+ speelster.
 

Mental coaching

Terwijl Gerbrich aan het schaken is, gaan Bram Klapwijk en ik naar een workshop van Anne-Marie Benschop over mentale begeleiding van jeugd bij sporten. Anne-Marie is meervoudig kampioene jeugdschaken geweest in de jaren dat ik ook wel eens op het NK rondliep. Het zou zelfs wel eens kunnen dat we ooit tegen elkaar hebben gespeeld.
Het was een zeer leerzame workshop over de balans tussen resultaat, plezier en groei. Als je hier naar zoekt bij het jeugdtalent is er sprake van een goede balans. In het schaken ligt de nadruk vaak op schaaktechnische coaching ('als hij Pe4 speelt moet je meteen het paard er af slaan'), terwijl de mentale begeleiding vaak minder nadruk krijgt.
Een zeer waardevolle workshop. Ik heb er veel van geleerd, ondanks dat ik af en toe een beetje afgeleid werd door de partij die Gerbrich speelde...

Roelof en Bram volgen de workshop van Anne-Marie Benschop
 
Zie ook: archief schaakbond

Geen opmerkingen: