maandag 11 mei 2015

Gerbrich op het NK (13)

De afronding

Ondertussen zijn we weer geland in Ten Boer. Tijd om de laatste dag van het NK te verslaan. Wel met de nodige NK-blues: het was een geweldige week en we willen zo best nog wel een week door.

 

De Friese delegatie

 
Vandaag een zeer zware Friese delegatie op het NK. Ondanks dat slechts 3 echte en 2 geadopteerde Friezen schaken. Zo is Dylan er voor Alec en is de familie Steenstra completer aanwezig. Maar meest bijzonder is de delegatie voor Sylvia. In de ‘Fluit’-kever zijn twee muoikes, een nicht en de vriend op bezoek uit het heitelân om te zien hoe Sylvia remise speelt. Wat een support!

De Friese invasie
 
De bussen die vanaf de Grote Markt zijn vertrokken ter aanmoediging van de Nosbo-delegatie komen helaas niet aan. Vreemd, want de weg naar Pathena is redelijk bekend bij Groningse supporters gezien de opkomst op 3 mei, toen men in drommen voor de speelzaal stond om Eelke, Marlinde, Lisanne, Feline, Tijmen, Jonas, Ivo en Gerbrich een hart onder de riem te steken.
 
Over de Friezen gesproken: de samenwerking met hen is erg goed bevallen. We moeten maar eens onderzoeken of we meer samen kunnen doen en organiseren. We zullen Femke, Sylvia, Jelmer, Alec, Jouke en de begeleiding in elk geval niet uit het oog verliezen! Bedankt voor de gezellige tijd met elkaar.

 

De partij (3)


Robin Duson en Gerbrich voor de partij
 
Robin Duson blijkt zich goed te hebben voorbereid. Gerbrich is al gauw uit haar theorie en moet het zelf uitzoeken. Ze speelt deze fase sterk. Vooral de manoeuvre Pf3-d2-f1-g3 is ijzersterk. Omdat Robin een onhandige zet doet kan Gerbrich een stuk winnen. Ze ziet het, maar vindt een nog ‘betere’ oplossing door 20. Pf5 te spelen met het idee g2-g3 en Txh6+. Dan eist de vermoeidheid haar tol. Als Robin het verwachte 21… Ph4 speelt denkt Gerbrich dat Robin 22. g3 Pg2+ 23. Kf1 Pe3+ kan spelen gevolgd door 24… Dxg4. Wat ze mist is dat het paard op f5 gewoon het paard kan slaan. Moeilijker is de variant 22… Pf3+ 23. Kf1 Dxg4, maar nu wint 24. Td3. Na deze gemiste kans krijgt Gerbrich nog wat kleine kansjes, alleen het lukt niet meer goed. In het derde uur volgen een paar onnauwkeurigheden en is het afgelopen. Juist het derde uur blijkt vaak het verschil tussen Gerbrich en de schaaksters die in de top 5 eindigen. Vier goede partijen leveren in deze fase slechts een half punt op.
Gerbrich en Marlinde zitten in de laatste ronde naast elkaar
 
Gerbrich heeft een goede partij gespeeld blijkt tijdens de analyse. Het zat er net niet in, ze is dichtbij de overwinning geweest. Ook het toernooi is goed. Ze eindigt uiteindelijk op 4 uit 9 met als resultaat de 11e plaats in het eindklassement. Op één na heeft ze alleen maar tegen schakers gespeeld met een hogere rating, ze scoort bijna driekwart punt boven haar verwachte score.
 
De Nosbo-delegatie heeft het goed gedaan op het NK. Ivo wordt 2e op WP in de algemene categorie. Lisanne is niet helemaal fit en neemt een snelle remise, waardoor ze 4e wordt. Feline probeert het lang tegen de grote concurrent van Lisanne. Ze speelt goed, maar kan uiteindelijk niet winnen. Wel speelt ze een geweldig goed toernooi met een ruime plusscore. Tijmen Hofstra is heel enthousiast geworden van het toernooi en heeft veel geleerd om verder mee te komen in het schaken. Jonas speelt mee om de C-titel, wordt uiteindelijk tweede, maar ziet een EK plaats aan zich voorbij gaan. Eelke weet na een slechte start een goede score te behalen. Marlinde wint tegen Lorena Kalkman en weet na haar 2e plek in de D-categorie vorig jaar nu een 3e plek in de C-categorie te behalen. Een uitstekende prestatie van Marlinde. Dit belooft wat voor volgend jaar.

De afterparty

Na afloop van partij en analyse gaan we Rotterdam in. Op de stormachtige Nieuwe Maas blazen we lekker uit, zodat we met frisse hoofden terugkomen naar de speelzaal voor het diner en de prijsuitreiking. Het eten smaakt goed en we schaken met de familie Waardenburg tijdens en na de maaltijd en prijsuitreiking totdat de organisatie ook wel een keer naar huis wil.
Après schaken met een vreemde koning

 

De eindafrekening

 
Na zo’n toernooi is het tijd om te evalueren. Het doel van Gerbrich was goed spelen en plezier hebben. Liefst ook een goed resultaat. Alle drie doelen zijn gehaald. Misschien had er in sommige partijen meer in gezeten, andere partijen was het geluk juist aan de kant van Gerbrich. Je staat uiteindelijk op de plek waar je thuis hoort.
 
Wat veel belangrijker is dat Gerbrich erg enthousiast is geworden om door te gaan. Schaken is plezier als je aan zo’n toernooi mag meedoen. Ook zit er groei in. Waar Gerbrich twee jaar geleden op een TPR uitkwam van ongeveer 600, nu zit ze rond de 1040. Als die groei zich doorzet kan ze proberen zich vaker te plaatsen voor een NK. Bovendien weet ze waar ze nog aan kan werken: de openingen, het 3e en 4e uur, actief neerzetten van stukken, varianten iets verder doorrekenen en kleine tactische mogelijkheden grijpen. Genoeg doelen die te stellen zijn. De komende weken gaan we bekijken wat de nieuwe doelen worden.
 
Het is een unieke en onvergetelijke week geweest in Rotterdam en Zuidland. We willen alle mensen die zo met ons meegeleefd hebben, heel erg bedanken. We hebben ongelooflijk veel mails, SMS-jes, telefoontjes en publicaties via internet gekregen. Voor Gerbrich een bron van inspiratie tijdens het toernooi. Ook wil ik de mensen die het NK mogelijk maakten bedanken. Het smaakt naar meer.

Geen opmerkingen: