zondag 31 mei 2015

Schaken voor India

Bij de hervormde gemeente van de PKN in Ten Boer is dit jaar het thema van het diaconale project 'Stop de kinderarbeid in India'. De organisatie SAVE (Social Awareness and Voluntary Education) probeert de kinderarbeid in India te stoppen. Zij helpt jaarlijks 500 kinderen. Zij haalt hen van straat, uit de fabriek of uit andere miserabele omstandigheden en zorgt dat ze naar school kunnen.
 
Om geld in te zamelen voor dit project is een aantal activiteiten georganiseerd. Eén van de activiteiten vond afgelopen vrijdagavond plaats. Gemeenteleden konden in Kloosterstee en de Kloosterkerk aan verschillende activiteiten meedoen. Voorbeelden: een workshop fotograferen, een workshop om nagels goed te verzorgen én activiteiten als sjoelen. Na afloop kon men voor de workshop of de activiteit een donatie aan het project geven.
 
Gerbrich en Lindert zetten zich in door een schaakworkshop te geven. Gerbrich speelde simultaan tegen vijf gemeenteleden. Ook een oud lid van SC Ten Boer schoof aan bij de simultaan. Op alle borden ontspon zich al gauw een zware strijd. Eén keer moest Gerbrich een zet terugnemen, omdat ze anders een paard verloor. Dit mag bij een simultaan zolang de simultaangever nog geen zet op een ander bord heeft gedaan. Uiteindelijk was de partij tegen het oud lid het hoogtepunt. Langs diepe dalen en steile kliffen wist Gerbrich het hoofd net boven water te houden.
 
Lindert was ondertussen bezig om verschillende varianten op het schaken uit te leggen. Zo legde hij aan nieuwsgierigen uit hoe Raindrop Chess werkt. Het verborgen talent van Lindert om mensen mee te nemen in een stuk uitleg kwam geheel tot zijn recht. Helemaal bijzonder was echter het trio schaak dat Lindert tegen Martin en Roelof speelde. Eerst wist Lindert Roelof onschadelijk te maken, die nog wel meehielp om Martin mat te zetten. Toen restten Roelof nog slechts 4 stukken, terwijl Lindert nog genoeg over had om hem mat te zetten.
 
Een leuke avond die plezier en nut verenigde. Uiteindelijk bracht de avond 745 euro op voor het diaconale project 'Stop de kinderarbeid in India'.

Geen opmerkingen: