maandag 1 mei 2023

Yulia op het NK (57)

Vandaag speelde Elisa haar tweede partij op het NK in Almelo.
Dagmar tegen Elisa
Tijd om in te zoomen op het wel en wee van de schaakouder. Je kind heeft een hobby, een onschuldige hobby op zich. Het is leuk en de resultaten zijn goed. Zo goed dat er plaatsing voor het NK volgt. En dan moet je als ouder veel regelen. Er moet voor een week overnachtingen geboekt worden. Het gezin moet opgeknipt worden omdat je niet kan verwachten dat iedereen meegaat in de beleving van je kind. Dus je moet logeeradressen regelen, alvast maaltijden in de vriezer maken, de zorg voor de huisdieren moet aan buren of bekenden worden uitbesteed. 
de schaakouder en het lange wachten.
iPads met enginewaardering om de partijen te volgen
Als dat allemaal geregeld is, denk dan niet dat je er bent. Want dan begint het lange, lange en zenuwslopende wachten. Een partij op het NK in Almelo duurt al gauw meer dan 3 uur. Al die tijd krijg je mee hoe het staat, experts zeggen dat je kind het anders had moeten doen en ondertussen vraag je je op basis van de suggestie van de engine elke zet weer af of je kind de beste voortzetting weet te spelen. Hoe groot is de kans dat je kind de zet vindt, past het in zijn of haar speelstijl, of is de kans dat zij of hij de zet overweegt bijna nihil? Snel de knop 'verversen' indrukken. Nog geen zet? Hoe lang denkt hij of zij nu al na? Of ligt de overdracht tussen bord en internet eruit? Het is een rollercoaster. Tussen hoop en wanhoop, trots en teleurstelling, een lach en een traan heen en weer geslingerd. 
Ik heb dit persoonlijk mogen ondervinden toen Gerbrich nog speelde. Ik weet nog dat ik niet kon blijven kijken, een rondje ging lopen, push ups, voor de vijfde keer naar de wc, watten in je oren om het commentaar van de anderen in de ruimte maar niet te horen na een slechte zet... 
Het strijden van het kind is het lijden van de ouder. 
En dan is het resultaat er... Als je kind wint is er natuurlijk alleen maar lof. Superlatieven schieten tekort. Maar wat doe je als je kind in gewonnen stelling heeft geblunderd? Wat zeg je dan? Je blijft ouder, maar je hebt ook al die beoordelingen van de engine in je hoofd zitten. Mag je meteen schaaktechnisch worden? Of juist niet: is het meer tijd voor de verbanddoos om wat geestelijke pleisters te plakken? 
Misschien moeten we bij het bondsbureau een standbeeld onthullen voor de schaakouder. Om uiting te geven aan het aantal jaren dat een ouder gemiddeld sneller ouder wordt dan een gewone ouder. 
foto Ilja Kalle
Yulia blijft gelukkig rustig en stoïcijns. We wandelen een rondje tijdens de partij. We zoeken aansluiting bij de altijd gezellige Friese kolonie. In de loop van de middag rollen de varianten langs als eb en vloed. En dan is Elisa klaar. Ze heeft het geweldig gedaan. Prachtige zetten, mooie varianten. Op het eind is de tijdsdruk echter groot. Nog 2 minuten en 30 seconde per zet erbij voor de rest van de partij. Elisa besluit remise aan te nemen in een gewonnen stelling. Het is te begrijpen en veel belangrijker nog: het vertoonde spel is erg goed geweest. 
de schaakarena
Hieronder een paar mooie momenten:
Na deze zet kon Elisa 8. Pb5 spelen. Het paard komt op d6 of c7 en belangrijk is ook dat de pion op d4 met c2-c3 gedekt kan worden. Elisa speelde 8. Pf3 en verloor een pion omdat d4 te zwak wordt en daardoor pion e5 valt.
De pion is verloren gegaan, maar Elisa speelt een geweldige zet met 12. f4! Hierdoor kan wit de aanval blijven zoeken. Na 12... Pd7?! 
speelt Elisa de zet van de dag met 13. Pxd5! In één keer heeft wit de overhand gekregen.
Maar hier speelt Elisa 17. g4 en staat dameruil toe, waarna het voordeel verdwijnt. Dagmar speelt echter 17... e5 en wit houdt licht voordeel.
Nadat er geen dameruil is gespeeld komt de aanval van Elisa helemaal op gang. In deze stelling vindt Elise het vernietigende 28. Lf5!
Met nog 2 minuten op de klok en na 33. Pe7 besluit Elisa in te gaan op het eerder gedane remiseaanbod van Dagmar. Wit staat nog steeds gewonnen, maar een ongelukje zit in een klein hoekje.
Een uitstekende partij van Elisa.
foto Ilja Kalle

Geen opmerkingen: