zondag 14 mei 2023

Bram Nosbo kampioen G-categorie, Thijmen ook naar NK

Gisteren was het weer een drukke schaakmiddag in Hoogkerk. De locatie leent zich uitstekend voor gemeenschappelijke toernooien van de Friese en Noordelijke Schaakbond. Geen parkeerproblematiek, vanuit Friesland goed te bereiken, vriendelijk en meedenkende zaalhouders. Indertijd toch uitstekend geregeld door toenmalige jeugdleider Marjet.

het podium in de G-categorie

Gisteren twee toernooien: de Jeugd Club Competitie van de Nosbo en het pupillenkampioenschap van de Nosbo. Toen we de toernooikalender in september met de jeugdleiders opstelden leek dat een uitstekend idee. De pupillen zo laat mogelijk in het seizoen, zodat nieuwkomers in de jonge leeftijden alvast wat ervaring opdoen in het toernooicircuit en de ouders jeugd dan niet samen met het E-team kampioenschap omdat dan de E-spelers dan niet mee kunnen doen met de JCC D. Het blijkt echter dat we een buitengewoon talentvolle F- en G-lichting hebben in de Nosbo. En ook Olav Schuls van de Matadoren in de H-categorie lijkt een talent buitencategorie te kunnen worden. Al met al bleek er een groot aantal spelers in de FGH-categorie te spelen die ook mee had kunnen doen met de JCC D-categorie.

Tijdens het toernooi waren er gratis ijsjes

Als je echter een planning hebt gemaakt kun je er niet zo kort voor een toernooi nog mee schuiven. Dat geeft onduidelijkheid dus het is begrijpelijk dat het niet meer veranderd kon worden.

D-team

Het D-team speelde met Hannah, Sarah, Imre en Timo. Het team voldeed aan de verwachtingen met enkele individuele successen. Timo won meteen in ronde 1 en later scoorde hij ook nog een keer. Hij houdt veel van aanvallen en vergeet wel eens zijn verdediging. Indrukwekkend was zijn partij tegen Vigo die hij uiteindelijk wel verloor, maar waar hij in het eindspel een enorme kans om te winnen had. Hij speelde de partij erg goed. Ook tegen Mehran stond hij na de opening een stuk voor en bood hij uitstekend partij.

Imre deed het aan bord 3 zelfs beter dan op basis van zijn rating verwacht mocht worden. Hij won één mooie partij. Imre heeft veel inzicht in het schaken, maar mist nog de routine en ervaring om de ideeën die hij heeft om te zetten in concrete varianten. Een paar keer was hij er dichtbij tegen sterke tegenstanders gisteren.

Sarah verraste gisteren. Ze verloor op een verschrikkelijke manier in de eerste ronde. En dat was aanleiding om de knop in haar hoofd om te zetten. Ze speelde erg geconcentreerd én wilskrachtig. Met enkele bijzondere resultaten. Zo won ze verrassend van Viaan in ronde 3. Viaan stond gewonnen maar liet zich door een aftrekaanval verrassen en daarna maakte ze het hardhandig af. De volgende ronde speelde ze haar beste partij van de middag tegen Imara. Imara stond een pion voor, maar met tegengestelde rokades kon het alle kanten opgaan. Imara had op een gegeven moment weinig tijd over en verloor een stuk in de tijdnood. Twee enorme scalpen. Haar niveau hield Sarah vast ook al ontglipten haar in de laatste partij toch een paar onnauwkeurigheden waardoor ze zich met remise, na taaie verdediging, tevreden moest stellen.

de langste en laatste partij van de middag was ook van Sarah

Hannah had een erg wisselend toernooi. Haar talent is ontegenzeggelijk. Gisteren had ze last van overconcentratie waardoor ze soms momenten van schaakblindheid had. Zo kwam ze verloren te staan in de eerste partij, kwam op karakter weer terug om met één te snelle paniekzet de winst weg te geven. In ronde 6 reageerde ze met de tweede zet in haar berekende variant op h2-h3 waardoor wit zomaar de loper op g4 kon pakken. Maar er waren ook uitstekende momenten, zoals bij haar winst op Dylan Roersma, die ze in een vliegende aanval versloeg.

Aan het eind van de rit stond het team waar het hoorde, zevende, geen NK-ticket. Ook bijzonder: in alle matches haalden we minimaal één bordpunt. Het probleem was het behalen van meer dan twee bordpunten in één match.

FGH-kampioenschap

Vijf van onze pupillen streden gisteren om de plekken voor het pupillenkampioenschap in Spijkenisse in juni. Lieke en Joris in de F-categorie, Bram en Thijmen in de G-categorie en Thijs in de H-categorie. 

Ik heb weinig meegekregen van het FGH-kampioenschap. Door de vele aanmeldingen was de zaal waarin ze speelden eigenlijk te klein en kon publiek ook niet op een verantwoorde manier meekijken. Misschien ook maar beter: al die bezorgde ouders en jeugdleiders die zich er mee zouden kunnen gaan bemoeien.

Thijs deed het naar behoren. Hij begon met drie verliespartijen, maar won daarna de volgende drie... Nou ja winnen: ééntje eindigde in pat nadat hij wel mat had gezet maar beiden het niet zagen en het bij de volgende zet opeens pat bleek te staan. 

Thijmen noteert zijn partijen al

Bram en Thijmen zijn verreweg de besten in de G-categorie bij de Nosbo. Bram had alleen van Thijmen tegenstand op weg naar de titel. Thijmen won ook al zijn andere partijen. Een koningskoppel! Goed gedaan beiden. 

In de F-categorie hoopte Joris op een NK-ticket. Het werd hem net niet. In ronde 2 verloor hij van Besher, maar de echte klap was het mat waarmee Hannah Urban Joris in gelijke stelling mee verraste. Hannah was sowieso scherp gisteren en Joris en Nout Schrijvers waar daar slachtoffer van. Joris revancheerde zich nog wel uitstekend met een prachtige winstpartij tegen Theo Kudernac in de laatste ronde. Ook zijn partij tegen Besher schrijnt erg goed te zijn geweest.

Lieke haalde ook 4 uit 7. Ze speelde een prachtige partij tegen Hannah. Eén van de weinige partijen die ik heb bekeken. Tegen Tobias stond ze verloren, maar kon ze opeens mat zetten. En in de laatste ronde won ze doordat haar tegenstander was weggegaan. 

de barragepartij in een lege grote zaal

Nu bleek 4 uit 7 niet genoeg voor de titel. Haar vriendin Hannah scoorde even veel en ze moesten daarom een barrage partij tegen elkaar spelen. Het werd een kwalitatief uitstekend partij. En ook bijzonder: de dames lieten zien hoe snelschaken moet. Rustig en je tijd goed gebruiken! Lieke had zeker de nodige kansen om te winnen, maar uiteindelijk bleek Hannah handiger in het eindspel. De c-pion ging naar de overkant en promoveerde toen Lieke nog maar luttele seconden had. Een leerzaam moment volgde: als een pion promoveert moet de zet afgemaakt worden voordat de klok wordt ingedrukt. Dat gebeurde nu niet en eigenlijk mag dat niet: het is onreglementair. Nu ging Lieke door de vlag en had ze verloren. Even ter verduidelijking: Hannah won de partij terecht. Ze stond aan het eind gewoon gewonnen. En is daarmee de terechte kampioen! Voor Lieke wat sneu, maar we gaan een vrijplaats voor haar aanvragen.

Al met al was het toernooi weer uitstekend georganiseerd door Martijn, Roland, Ronald en Sake Jan. De kleine zaal zat wel wat te vol, maar met de lerende jeugdcommissie komt dat een volgende keer goed! Bedankt in elk geval voor de organisatie!

Geen opmerkingen: