maandag 1 mei 2023

Elisa op het NK (56)

Gisteren is Elisa begonnen op het NK B voor dames. Het toernooi vindt plaats in Almelo en is live te volgen op de site van het NK. Elisa heeft een vrijplaats gekregen voor het NK en het doel is vooral ervaring opdoen en ontdekken hoe het is om elke dag één partij van een paar uur te spelen. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn: de partijen van Elisa beginnen om 13.00 uur en zijn dan te volgen. Daarnaast zijn er mensen die commentaar geven op alle partijen die gespeeld worden en dat kun je op twitch volgen (zie link op de site van het toernooi). 

de deelnemers (foto organisatie)
Elisa is op papier één van de spelers met de laagste rating.
Elisa aan het bord
Ze mocht in de eerste ronde tegen de sterke Josephine Damen. De voorbereiding op de partij verliep goed op het bord. Josephine week op de 7de zet af en vanaf toen moest Elisa het zelf uitvogelen. Dat ging de eerste zetten goed, maar je merkte dat Josephine de stelling beter begreep. Een kleine fout van Elisa kostte twee pionnen en daarna kreeg ze eigenlijk geen kans meer. Een erg goede partij van Josephine en Elisa kan ook terugkijken op een goede partij. Verloren op krachtsverschil. Een bijzondere ervaring ook: de partij duurde bijna 3,5 uur. Dan ben je na afloop ook moe en uitgeput. Gelukkig was er daarna een heerlijk diner in het Theaterhotel om op krachten te komen.
de onbekende Mister X deed de eerste zet aan het eerste bord bij de A-jeugd (foto Ilja Kalle)
Hieronder enkele belangrijke momenten uit de partij:
stelling na 11. Lb5
Dit is een belangrijk moment in de partij. Wit heeft met c4-c5 de spanning in het centrum opgeheven en heeft daarmee impliciet aangegeven dat wit op de damevleugel wil gaan spelen met b2-b4 en a2-a4. Het witte plan is ook ingegeven door het feit dat de zwarte loper op g6 moeilijk kan meehelpen op de damevleugel. De loper staat een beetje buitenspel.
Belangrijk is nu om tegenspel in het centrum of op de koningsvleugel te ontwikkelen. Daarvoor is veld e5 cruciaal. Zwart moet zo snel mogelijk controle over dit veld krijgen en daarvoor is Pf6-d7 noodzakelijk. Die zet voelt tegennatuurlijk. Waarom een stuk dat ontwikkeld is terugzetten? 
Het is overigens niet de enige zet. Korte rokade kan ook, maar uiteindelijk zal zwart de zet Pd7 moeten spelen.
stelling na 12. Pf3-e5
Hier is nog niet heel veel aan de hand na 12... 0-0. Na 13. Lxc6 bxc6 14. Da4 Tc8 dekt de zwarte dame de pion op a7 en het idee met 15. Lf4 (dreigt de aftrekaanval Pxg6) kan geneutraliseerd worden met 15... Db7. Elisa begaat hier het foutje dat haar de partij kost door de zet 12... a6 te spelen. Nu verliest zwart een pion na 13. Lxc6 bxc6 14. Da4 en nu kan zwart niet zowel c6 als a6 dekken.
stelling na 26. c4
Deze stelling analyseerden we nog een tijdje met Josephine. Wit heeft de de pionnenmeerderheid om de damevleugel weten vrij te spelen en de c-pion is een héél groot gevaar.
Elisa speelde 26... Tfa8 en verloor snel na 27. cxd5.
Wellicht had ze 26... Pc3 kunnen proberen. Josephine was dan 27. Kf1 van plan maar nu is er een mogelijkheid om met 27... dxc4 wit te verleiden tot 28. Pxc4 Ld3+ 29. Ke1 Lxc4 30. Ld2 Ld5 tot een eindspel waarbij je nog een blokkade voor de pionnen kunt opwerpen op de witte velden. Er zijn overigens betere zetten voor wit.
Een leuke en strategisch/positioneel leerzame partij!
Vandaag mag Elisa tegen Dagmar van de Paardensprong.

Geen opmerkingen: