dinsdag 2 mei 2023

Elisa op het NK (58)

de tafel waar de B-categorie wordt gespeeld. Elisa is net zichtbaar (foto Ilja Kalle)

Vandaag heeft Elisa weer een uitstekende partij gespeeld op het NK. Ze mocht met zwart tegen Marlies de Bruijne. Marlies en Elisa hebben de laagste ratings op het NK, maar dat blijkt niet veel te zeggen. Marlies gaat hard vooruit. Als je ziet hoe ze in het begin van de kwalificatie speelde en hoe ze op dit NK speelt dan kun je concluderen dat haar speelsterkte met 100 ratingpunten per maand vooruit gaat.
In de voorbereiding heeft Elisa veel zelf uitgezocht en dat speelde ze ook keurig in de partij. 
Marlies speelde hier 9. Ld2. Voor Elisa een nieuwe zet en ze was hier op zichzelf aangewezen. Ze kent echter de achterliggende thema's om tot tegenspel te komen. Zwart heeft namelijk met d5xc4 het centrum opgegeven en de strijd draait nu om veld e4. Als wit dit kan controleren dan wordt het centrum erg sterk. 9. Ld2 maakt in sommige varianten wellicht 10. e4 Pxe4 11. Pxe4 Lxe4 12. Lxb4 mogelijk maar zwart kan na 10. e4 ook reageren met 10... Lxc3 en dan is alles minder duidelijk.
Marlies speelde hier 14. Dc3. Ik denk zelf dat het beter is om eerst het paard op a2 weer in het spel te krijgen. De zet valt pion a5 aan en Elisa speelde 14... Ta8 Ik hoopte dat Elisa trouw aan haar zelf zou zijn en gewoon 14... b5 zou spelen. Volgens mij zijn de complicaties in het voordeel van zwart.
De strijd om veld e4 is ontbrand na 15. f3. Misschien wel de sterkste zet van Elisa vandaag is haar reactie met 15... e5: zwart moet tegenspel zoeken in het centrum. Een zet om trots op te zijn.
Het moment van de partij is op zet 22.
Zwart is in een vervelende stelling gekomen. Wat kan zwart doen om zijn stelling te verbeteren? De loper op g6 speelt niet mee en ook het paard op d7 staat passief. Marlies gaat echter verkeerd verder met 22. Pb5 waardoor Elisa toe kan slaan met 22... Pxd5. Reken maar na: zowel met de dame slaan (de dame raakt ingesloten op d5) als met de pion slaan is niet goed. 
Hierna speelt Elisa het heel bekwaam, secuur en met volle concentratie uit. De eindstelling:
Een geweldige prestatie van Elisa. De partij gisteren was ook al zo uitstekend. Ze groeit in het toernooi. Laten we hopen dat ze deze vorm weet vast te houden in de vierde ronde.

Geen opmerkingen: