donderdag 4 mei 2023

Elisa op het NK (60)

Buitengewoon knappe overwinning van Elisa

Vandaag heeft Elisa opnieuw gewonnen. Meneer Elo zal er verbijsterd over zijn. Want met een ratingverschil van 633 is het uiterst ongewoon dat de speler met de lagere rating wint. De kans daarop is misschien 1%. Toch wist Elisa het voor elkaar te krijgen. Op eigen kracht, want de openingsvoorbereiding kon na 3 zetten de prullenbak in.
Elisa in opperste concentratie.
De foto is gemaakt door Ilja Kalle die werkelijk waar
schitterende foto's weet te maken van de deelnemers.
Hieronder enkele overwegingen bij de partij.
Deze stelling lijkt op de stelling die Elisa in de vorige ronde had. Er is een pionnenketen ontstaan op de velden d4/e5, d5/e6. Er is een verschil: alle pionnen staan nog op het bord, dus de strijd om de pionnenketen is iets anders dan wanneer er een pion is geruild zoals gisteren. Toch zijn er overeenkomsten in de te gebruiken plannen.
Pionnenketens moeten bij de basis of bij de kop aangevallen worden. Dat betekent dat Elisa met f7-f6 moet gaan aanvallen of ze moet b2 aanvallen met de a-pion. In dit geval is f7-f6 niet aan te raden want pion e6 wordt zwak en veld e5 komt in handen van wit bij goed spel. Zwart kan na f7-f6 e5xf6 niet goed met de g-pion terugslaan omdat de koning dan in gevaar komt.
Wit zal hetzelfde doen en wil een pion naar f5 of g6 brengen om de koning van zwart aan te vallen. Wit heeft echter een probleem: de witveldige lopers zijn geruild dus de aanval van wit heeft minder kracht. Zwart heeft dus een makkelijker plan om te realiseren. Zwart zou dus met a7-a5, b7-b5, b5-b4, a5-a4 en a4-a3 moeten gaan werken om op de damevleugel door te breken.
Bijzonder in deze partij is echter dat Elisa f7-f6 speelt en Katja a2-a4 en b2-b3.
Hier speelt Elisa met 17... f6 het verkeerde plan. Wel weet ze weer een goede tussenzet te doen: 18. exf6 c4! nodig om geen pion te verliezen, maar ook een licht bankroet voor zwart damevleugelaanval.
Nadat wit voordeel heeft gekregen doet Elisa het hier juist weer uitstekend.
Na 23. Pe5 ruilt ze haar loper (de witte loper heeft weinig toekomst dus een paard is beter dan een loper in deze stelling) Lxe5 24. fxe5 Df7! een uitstekende zet om de aanval af te slaan 25. Dg4 Dg6! nog zo'n sterke!
Het idee wat Katja daarna bedenkt is praktisch gezien erg sterk. Het is op zich misschien objectief niet het goede plan, maar het idee om op de b-lijn binnen te komen met de toren is erg goed bedacht.
Hier speelt Katja eerst 29. a4 omdat 29. b3 niet werkt vanwege 29... cxb3 30. Txb3 b6 waarna wit een enorme zwakte op c3 heeft. De zet van Katja lokt 29... a6 uit waardoor 30. b3 de b-lijn wél open maakt. De b-lijn zou objectief gezien niet open hoeven te gaan, maar dan moet je doorhebben dat zwart met de d-pion op c4 moet terugslaan na 30... b5 31. bxc4 Om dit te beseffen vraagt het onmogelijke van de schakers op ons niveau. 31... dxc4 is nodig om veld d5 vrij te maken voor het paard. Het idee is dat pion c3 zwak is geworden en als je die wilt verdedigen na 31. axb5 Pd5 met 32. Tec1 heeft zwart het idee 32... Dd3 (er zijn betere zetten voor zwart, maar het gaat om het idee!) 33. Dxd3 cxd3 en door de aanval op de loper kan opeens 34. Lf2 Pxc3 met aanval op toren en pion b5. Onvindbaar dus. Elisa moet met 31... bxc4 32. Tb7 de toren binnenlaten. Ze weet echter alle goede verdedigingszetten te vinden. 
Misschien door de sterke weerstand van Elisa grijpt Katja in deze stelling mis:
Hier speelt ze 39. Tb1 en Elisa slaat meteen en feilloos toe met 39... Txb7 40. Dxb7 Tb8 (röntgenaanval) en wint soeverein.
Ik denk dat Elisa op dit toernooi haar beste vier partijen ooit speelt. Een groot compliment aan onze clubkampioen!

Geen opmerkingen: