vrijdag 5 mei 2023

Elisa op het NK (61)

Elisa en Isafara op bord 1 (foto Ilja Kalle)
Elisa speelde vandaag weer een uitstekende partij. Helaas verloor ze. Eigenlijk is elke partij dit toernooi goed. De eerste verloor ze na een sterk plan van Josephine, maar daarna volgden vier partijen waar Elisa continu een grote kans wist te krijgen. Door de resultaten zat ze opeens op bord 1 te spelen tegen Isafara Gergin, één van de grootste kanshebbers op de titel. Een rating van 1762, nog een groter verschil dan gisteren. Op bord 1 zitten is wel een hele eer. Er komen veel mensen bij je bord kijken en je wordt ook opeens genoemd in het live commentaar.
het was hard werken voor beide dames
die pas om kwart over vijf klaar waren
foto Ilja Kalle

In de voorbereiding schatten we in dat Isafara toch wel minder zwakke punten heeft dan Katja. Vooral haar eindspel is dik in orde. Elisa besloot de Grand Prix Attack van de Siciliaan te spelen en dat leverde precies het type stelling op dat Elisa graag wil spelen.
Hier is het zaak om de laatste twee stukken van wit goed neer te zetten en de aanval op de koning van zwart kan beginnen! Maar waar zet je het paard op f2 en de toren op a1 neer. Idee was om het paard op d3 te zetten en daarna de toren op e1. Dan kun je f4-f5 gaan voorbereiden. Isafara heeft het echter ook goed neergezet en kan mat gaan dreigen met dame en loper op g2 en kan ook nog het paard via c8 naar d6 spelen waarna de pion op e4 moeilijk te dekken is. Wellicht is 15. Pd3 a5 16. a4 Tfe8 17. h4 mogelijk om toch iets tegen de zwarte koning te doen. 17. Tae1 lijkt minder mooi na 17... Pc8 en 18... Pd6. Elisa besloot gezien de pion op e4 het paard op f2 te laten en speelde 15. Tac1 ook een zet die mogelijk is en later nuttig blijkt te zijn.
We zijn een paar zetten verder en Elisa komt weer met een ijzersterk idee. Ze speelt 19.c3 Ik zag hem niet aankomen maar het plan om de pion op d4 aan te vallen is uitstekend!
Dit is misschien wel het bepalende moment van de partij. Er is nog steeds spanning in het centrum door de pionnen op c3 en d4. Wat moet wit doen? Slaan op d4? Laten staan? Of c3-c4 spelen? Elisa kiest voor het laatste met 22. c4 Een keuze met grote gevolgen. Wit heeft geen echte kansen op de damevleugel en nu de spanning op d4 weg is, kan zwart zich vol richten op de lange diagonaal en veld e4. De balans is verstoord in de richting van zwart: wit moet nu goed verdedigen en voor remise gaan. Zwart kan voor winst of remise gaan. 22. cxd4 Lxd4 23. Le3 houdt wel de balans en de stelling vervlakt zelfs na 23... Lxe3 24. Dxe3.
Ondertussen is Elisa onder tijdsdruk gekomen en ze speelt enkele snelle zetten die niks doen om de stelling te verbeteren of die een plan opstarten dat geen goed perspectief heeft.
Het idee van Elisa achter 22. c4 was om op de damevleugel te spelen. Dat idee werd snel en op bekwame manier door Isafara onschadelijk gemaakt. Elisa heeft echter nog hoop en speelt 25. Tb1 Het heeft echter een bezwaar: de pion op e4 en Isafara slaat meteen toe. Het geeft aan hoe goed Isafara momenteel is: 25... f5 en Elisa moet terug met de toren. Nu blijkt echter ook dat de witte toren op c2 niet goed staat: 26. Te1 en nu was 26... fxe4 27. Pxe4 Pxe4 28. Dxe4 Dxe4 29. Lxe4 Lxe4 30. Txe4 d3!! mogelijk. De pionnen op b2 en a3 zijn ten dode opgeschreven. Isafara gaat voor een ander plan dat objectief minder goed is maar waar ik wel erg van onder de indruk ben: ze speelt 26... Te8 Eerst begreep ik de zet niet maar opeens begreep ik dat het om de zet e6-e5 ging. Een buitengewoon plan voor een 14-jarige!
Elisa overleeft deze aanval ook, maar ondertussen wordt de tijdnood voelbaar en ze gaat hier de fout in. Zwart heeft net 33... Tf8 gedaan en Elisa speelt de tijdnoodzet 34. Ph3 waarna 34... fxe4 vernietigend is. 35. Lxe4 is wellicht nog speelbaar, maar na 35. Dxe4 Dxe4 36. Lxe4 Lxe4 37. Txe4 Tb8 38. T1e2 d3! is de stelling van wit niet meer te redden. Isafara speelt het toren eindspel uitstekend uit, ook als had Elisa heel misschien in deze stelling nog kans op een remise of in elk geval meer weerstand
als wit 48. Ta5 had gevonden. Na 48... Txa3 49. c5 heeft zwart de keuze hoe de pion op de c-lijn te stoppen. Na 49... Tc3 kan 50. Kd2 en ik zie niet hoe zwart verder komt. Na 49... Kf7 komt 50. Ta7+ en als zwart naar de c-pion (50... Ke6) loopt met de koning slaat wit de pion op h7 en zou wel eens een eindspel met slechts één pion over kunnen blijven dat te houden is. Na 50... Kf6 komt 51. Kd2 met het idee om de c-pion te laten lopen. Na 49... Te3 komt eenvoudig 50. Txa4 en wit mag weer op remise hopen.
Een eindspel om nog een keer met onze club te analyseren.
foto Ilja Kalle
Morgen de laatste ronde. Dan mag Elisa tegen Dana en heeft ze alle 1600+ spelers op Elysia en Nirupa na wel gehad. Een zeer geslaagd NK voor Elisa omdat ze op dat niveau mocht meespelen!

Geen opmerkingen: