woensdag 29 januari 2020

Nog een keer Grand Prix Ten Boer

Ondertussen al anderhalve week geleden en nog geen foto's van de prijsuitreiking per groep. Hieronder een vervolg van onze eerdere post.
de welkomsttoespraak (foto Joop Kleiwerd)
In Ten Boer hebben we een erg jonge groep die elke vrijdagmiddag van 3 tot kwart voor 4 spelletjes doen. Deze groep met 5, 6 en 7-jarigen wilden we ook mee laten doen aan ons toernooi. Om dit te regelen hadden we een eigen groep gemaakt in de gele zaal.
Lucas, Gideon en Ben (foto JK)
Deze werd geleid door de zeer ervaren jeugdleider Erwin Kok. Ondersteund door Paula wist hij op onnavolgbare wijze de kinderen tot grote hoogte te krijgen met allerlei schaakspellen en schaakpuzzels. Uiteindelijk rolde er ook nog een eindstand uit:
Eindstand groep M:
1. Vincent 22
2. Lucas 21
3. Ben 16+1
4. Gideon 16
5. Tim 14
6. William 12
groep M (foto Jolanda van der Knaap)
Een enorm succes. Om het te vieren kregen ze allemaal een beker. Omdat we er maar vier hadden heeft de rest ze afgelopen vrijdag op de club gekregen.
In groep L zaten drie ratinghouders en 5 niet-ratinghouders. Als we groepen samenstellen krijgen we altijd als instructie mee dat er maximaal vijf ratinglozen in een groep mogen zitten. Anders kan er geen goede rating na het toernooi worden bepaald. Voorgaande jaren hadden we veel meer ratinglozen. Dit jaar is door de nieuwe NJR de groep zonder rating veel kleiner geworden. Een verdienste van Hiddo Zuiderweg.
groep L (foto JK)
In elk geval was er één het sterkst in deze groep. Dat was Christian. Op het scorebord staat dat hij 7 uit 7 haalde. Dat was alleen niet zo. Hij verloor een partij van Tim Wiltjer. En dat dit fout is gegaan is nogal vervelend voor Tim, want hij werd daardoor geen gedeeld derde maar vijfde. Bij narekenen van alle standen concludeerde ik wel dat Sumrud de onderlinge partij gewonnen had en dus terecht de derde prijs kreeg. Christian haalde echter zijn eerste beker bij een toernooi en dat deed Paulien ook. Zij haalde 5 uit 7 en verloor alleen van Christian en Tim.
Het podium bij groep L (foto JvdK)
Eindstand groep L:
1. Christian 6
2. Paulien 5
3. Sumrud 4 (op onderling resultaat)
4. Tim 4
5. Tengis 3,5
6. Telmen 3
7. Toon 2,5
8. Raya 0
Raya kreeg de aanmoedigingsprijs.
In groep K hadden we een fenomeen: de vijfjarige Beshr Muosa.
Beshr geniet zichtbaar (foto JK)
Hij zit in Hoogeveen in de opvang en heeft schaken geleerd van Jeroen Bottema. En niet zo'n klein beetje ook. Hoe doet Jeroen dat toch? Beshr bleek iets te klein om bij alle stukken te kunnen dus moesten we wel een paar kussens aanslepen om hem genoeg reach te geven.
Hij deed het echter uitstekend. Hij moest wel wat wennen dat aanraken zetten is, maar de zetten die hij speelde getuigden van een hoog niveau. Hij begon als een speer met 3 uit 3. Hierna werd hij toch wat moe en volgden nog 3 remises en een verliespartij tegen een ander fenomeen: Yildert Kempenaar. Yildert is nog maar 6 en speelt in Leeuwarden bij Philidor. Dat ze daar een goede trainer hebben weet iedereen. Yildert haalde 6,5 uit 7. Alleen tegen Joas liet hij een half punt liggen. Dus Yildert eerste en Beshr tweede. Op SB-punten, want ook onze eigen Justen Wiltjer had 4,5 punt gehaald. Die ontving ook zijn eerste beker en werd derde.
Justen (foto JK)
Ook opmerkelijk was de uitstekende prestatie van Noa. Ze was met 4 uit 7 dichtbij haar eerste beker. Als ze in de laatste ronde van Beshr had gewonnen was het gelukt. Nu bleef het op remise steken.
Justen, Yildert en Beshr met de bekers (foto JvdK)

Eindstand groep K:
1. Yildert 6,5
2. Beshr 4,5 (SB-punten)
3. Justen 4,5
4. Noa 4
5. Mathys 3,5
6. Jurre 2
7. Benjamin 1,5 (OR)
8. Joas 1,5
groep J in actie (foto JK)
In groep J speelde de hoogste ratingloze speler. We hadden al een vermoeden dat deze jongen goed kon spelen en dat klopte. Hij won al zijn 7 partijen. Nicander speelt dan ook bij schaakclub Assen. Dat hij geen rating heeft komt waarcshijnlijk omdat hij nog gene toernooien heeft gespeeld. Want als je van onze Niek Eilander kunt winnen dan kun je wel schaken. Niek verloor dus deze belangrijke partij en werd tweede met 6 uit 7. Om de derde plaats was het heel spannend. Maar liefst vijf spelers eindigden binnen een punt. Melle Hoogschagen bleek hier met 3,5 net een half puntje boven de rest uit te steken.
Onze eigen Joachim en Yanou hoorden ook bij deze groep, maar ze kwamen net te kort. Jammer voor deze twee enthousiaste schakers van onze club.
Eindstand groep J:
1. Nicander 7
2. Niek 6
3. Melle 3,5
4. Oliver 3 (OR)
5. Bastiaan 3 (OR)
6. Yanou 3 (OR)
7. Joachim 2,5
8. Finn 0
de prijswinnaars bij groep J (foto JvdK)
Jelmer Schaaphok valt bij onze club op omdat hij zo vreselijk snel door de stappenboekjes heen gaat. Hij heeft stap 1 en stap 2 dit jaar al afgerond, is nu bezig met het examen voor stap 1+ en is ondertussen al begonnen met stap 2+. Waar gaat dat heen? In elk geval is zijn schaken ook heel hard vooruit gegaan. Dat merkten de deelnemers in groep I. Alleen Silvijn Smit wist stand te houden met een remise. Jelmer won al zijn andere partijen.

Geen opmerkingen: