vrijdag 3 januari 2020

Elisa plaatst zich voor het NK

Elisa met haar NK-ticket
Vandaag de eerste dag van de persoonlijke jeugdkampioenschappen van de Nosbo. De D- en de AB-categorie speelden vandaag om de titels én in de D-categorie om de NK-plekken. Het kampioenschap is meer spannend dan leuk. Door de grote belangen stijgen sommigen naar grote hoogte terwijl anderen diepe dalen kennen om vervolgens alsnog met een lach te eindigen. Het spannende is ook dat één verkeerde zet kan leiden tot het mislopen van een NK-plek of een titel. Om een voorbeeld te noemen: onze oud-kampioen Daan liep de AB-titel mis na een uitstekende partij tegen Machteld. Met goed spel won hij een pion en leek te winnen, maar toen hij in tijdnood besloot om niet af te ruilen naar een pionneneindspel, miste hij zijn kans. Het pionneneindspel was achteraf gewonnen, maar wel heel moeilijk om in de korte resterende bedenktijd uit te rekenen. Nu bleven de dames op het bord en miste Daan een geniepige manoeuvre met de g-pion waardoor Machteld kon winnen. Daan tweede, Machteld eerste.
Machteld - Daan
Ook in de D-categorie werd het erg spannend. Ik zag vooral dat Danique haar spel daaronder leed. Eline speelde goed, maar op de beslissende momenten ging het vaak net verkeerd. Daniël deed het naar zijn kunnen, Ivar ook. Beiden kunnen veel winnen als ze rustiger gaan spelen. Tessel kwam om te oefenen voor volgend jaar en haalde 2 uit 7. Isidora wist bijna 4 punten te halen, maar verloor een gewonnen stelling tegen Eline. De enige die redelijk constant bleef spelen was Elisa.
Isidora

Het PJK was dit jaar goed bezet in de D-categorie. Maar liefst 21 jeugdspelers streden om 3 NK-plekken algemeen en twee NK-plekken bij de dames. Voor onze dames lagen er zeker kansen. In de eerste ronde gingen bijna alle partijen volgens rating. Dat betekende dat Danique en Elisa wonnen en de rest verloor. Danique won van Daniël terwijl Elisa van Tessel won. Alleen Eline kwam er wat bekaaid af: ze stond een kwaliteit voor tegen Sono en had daardoor kans op een sensatie. In het tweede kwartier van de partij gaf ze haar voordeel echter weg.
Eline

In de tweede ronde verloor Elisa kansloos van Sono. Danique speelde iets te snel en verloor ook duidelijk. Eline moest tegen de sterke Chinese speler Jia Rui Jia. In de opening ging het al fout en ze kon niet meer terugkomen.
Tessel

Isidora wist wel te winnen, terwijl Ivar verraste met een knappe remise.
In de derde ronde de belangrijke partij tussen Elisa en Danique. Elisa begon goed, maar Danique speelde haar beste partij dit toernooi. Ze kwam beter te staan en waarschijnlijk kon ze in het eindspel winnen als ze het moeilijke juiste plan met de koning en de a-pion had gevonden. Nu wist Elisa zich te handhaven en kwam ze zelfs gewonnen te staan.
Elisa en Danique terwijl de andere twee dames toekijken.

Tessel wist nu ook te winnen. Tessel is zich aan het ontwikkelen en dit toernooi geldt als voorbereiding op een mogelijke NK-plek volgend jaar. Eline herstelde ook met een goede overwinning.
Daniël

In de vierde ronde speelde Elisa een prachtige partij tegen Ernst. Ze won met het volgende offer:
Ernst - Elisa (aan zet)

Hier speelde Elisa 1... Lg2+ 2. Kxg2 Dxf2+ 3. Kh1 Th6 met mat.
Danique en Eline wonnen ook en komen op 2 uit 4. Ook super: Ivar speelt een goede partij en wint!
Ivar

Elisa staat nu in de subtop en moet in de vijfde ronde tegen Eli Alia. Eli Alia had in de ronde daarvoor kunnen winnen van Noël als ze in de volgende stelling de zet
Eli Alia (aan zet) - Noël

1. Tad1 met damewinst had gevonden.
Eli Alia tegen Noël

Het gevecht op bord 1 (!) was buitengewoon goed van Elisa. Ze wist op het goede moment het centrum te openen en kreeg voordeel. Het voordeel stolde in stukwinst en de stukken van Eli Alia stonden niet goed. Een dodelijke penning over de d-lijn was zo goed dat alle stukken van zwart gebonden raakten aan het paard op d7 en dat Elisa mat op h8 kon zetten.
Elisa tegen Eli Alia

Naast Elisa wist ook Daniël toe te slaan. Hij won van Ivar en dat voelde erg goed. Ook Isidora speelde een goede partij en won. 
Nu stond Elisa ondertussen gedeeld eerste. Een knappe prestatie. In de zesde ronde moest ze tegen Tomasso (die de volgende ronde verrassend Noël versloeg en zo kampioen werd). Elisa speelde weer goed en had voordeel. Ik vermoed dat ze een grote kans had, maar zoals ze het speelde kwam ze niet goed uit. Ze verloor een pion op d4 en moest vechten voor remise. Dat had gekund, maar ze gaf een toren we en het verlies was onafwendbaar.
Isidora won ook weer

De andere drie meiden grepen hun laatste kans om een NK-plek te krijgen en wonnen alle drie. Er was ook een incident dat grote gevolgen kon hebben voor de NK-tickets. Dagmar Luijkx, die echt enorm goed is geworden het afgelopen jaar, speelde een heel goed toernooi. Ze stond op 3 uit 5 en moest tegen een clubgenoot. Het werd een spannende partij waarbij haar clubgenoot mat zette. Toen ze de stukken al opstelden en klaar waren wees een toeschouwer er op dat het geen mat was en legde uit wat de juiste zet was. De clubgenoot zag in dat ze niet verder konden en stelde sportief voor om er remise van te maken. Dagmar ging ermee akkoord en zo leek alles met de beste bedoelingen opgelost. Iedereen wil natuurlijk het beste maar het extra halve punt kan natuurlijk betekenen dat Eli Alia en Elisa in de laatste ronden nog ingehaald of achterhaald hadden kunnen worden. Dus eigenlijk door een heel sportief gebaar ontstaat de situatie dat het belang van een niet betrokken persoon geraakt wordt. Er werd nog even over nagesproken en besloten om de remise te laten staan.
Dagmar tegen Elisa in de zevende ronde

In de laatste ronde moesten Dagmar (3,5 punt) en Elisa (4 punt) tegen elkaar. Hierdoor zouden de twee NK-plekken tussen Dagmar, Eli Alia (4,5 punt) en Elisa verdeeld worden, want er zouden twee meiden boven de 4 punten komen, dus konden Eline, Danique en Isidora ook bij een overwinning ze niet meer kunnen achterhalen.
De partij tussen Elisa en Dagmar werd ongemeen spannend. Dagmar had bijna de winst in de opening te pakken. Elisa moest goed verdedigen en vond een uitweg. Hierbij kwam ze wel een pion achter. Dat werd een tweede pion. De partij kantelde toen Dagmar dacht mat op de onderste rij te kunnen zetten en daarom haar paard niet wegspeelde. Elisa had echter gezien dat het paard nog naar f8 kon gaan en zo kwam ze een stuk tegen een pion voor. Het leek dat Elisa zo naar de gedeeld tweede plek zou kunnen doorstomen, maar ze gaf de cruciale pion op f7 weg waardoor Dagmar nog een kleine kans kreeg om te winnen. Elisa ruilde net op tijd alles af en met twee kale koningen was het remise en heeft Elisa zich geplaatst voor het NK.
Ondertussen speelden Eline en Isidora een titanengevecht om gelijk met Dagmar te eindigen. Aanvankelijk leek Eline te winnen. Daarna won Isidora de dame en stond ze gewonnen. Met een dame meer liet ze alleen een vervelend pionnetje promoveren waardoor Eline alsnog kon winnen. Voor Isidora erg sneu. Voor Eline eindelijk het geluk dat haar tot nu toe ontbroken had. Omdat Eli Alia echter besloot om naar het meiden NK te gaan, kreeg Eline geen kans om te spelen voor de NK-plek tegen Dagmar.

Zo eindigde een lange en spannende eerste dag van het PJK. Elisa plaatst zich door goed spel, maar ook doordat ze veel beter met haar tijd om ging. Veel sneller werden beslissingen genomen, waardoor ze geen enkele partij op tijd verloor.
Eline speelde kwalitatief goed. Door hierdoor een net iets verkeerde zet viel ze net buiten de NK-plekken met 4 uit 7.

Danique kan beter dan er vandaag uitkwam. Met 3 uit 9 nu geen play offs, maar wel het vertrouwen dat ze op gewone toernooien binnenkort gaat oogsten.

Isidora is de afgelopen twee jaar enorm vooruitgegaan. Het is jammer dat ze dat net niet wist om te zetten naar een plaatsing. 3 uit 9 is niet slecht.
Ivar scoorde 2,5 uit 9. Zijn spel gaat nog steeds hard vooruit en we zullen in de Friese GP-cyclus nog genoeg van hem horen.

Tessel en Daniël eindigden beiden met 2 uit 9. Tessel kwam hier om te leren en ze weet nu wat het inhoudt om onder hoogspanning te schaken. Ze gaat het volgend jaar halen! Daniël won van Ivar en dat maakte het toernooi toch een beetje goed. Daniël kan vooral veel aan zijn tijdgebruik doen, net als overigens Ivar. Iets langzamer spelen en het komt goed.
Ik wil Hiddo, Sake Jan en Ibo bedanken voor de goede organisatie. Het was stil in de speelzaal en de ronden en partijen verliepen helemaal volgens schema.

Geen opmerkingen: