dinsdag 28 januari 2020

NJC haalt grote en ietwat gelukkige overwinning

Vrijdag heeft ons viertal zijn eerste wedstrijd voor wedstrijd voor de Noordelijke Jeugd Competitie gespeeld. De eerste ronde had het team vrij, dus we stonden al eerste. Afgelopen vrijdag kwam daar een geflatteerde 4-0 overwinning bij. Geflatteerd want vooral de strijd op bord 1 verliep onlogisch. Toen daar het tij gekeerd was, geloofden de tegenstanders op de andere borden het ook wel.
het team aan het werk
We waren te gast bij Staunton in Helpman. Staunton is de club die het eerste toernooi na de tweede wereldoorlog (in 1946) organiseerde. Een beroemd toernooi waarbij duidelijk moest worden wie de sterkste speler na het overlijden van wereldkampioen Aljechin was. Daarvoor waren drie kandidaten: de Nederlandse oud wereldkampioen Euwe, de sterke Sovjet-speler Botwinnik (die in 1948 inderdaad de vacante wereldtitel opeiste) en de jeugdige Sovjet-speler Smyslov (de opvolger van Botwinnik in 1957). Als je goed om je heen keek zag je in de vitrinekast nog aandenkens aan dit toernooi. Het toernooi werd overigens niet in Helpman gespeeld maar in de toenmalige Harmonie. 
SC Ten Boer heeft dit jaar hetzelfde team als vorig jaar. Helaas spelen de meeste schakers van het team niet meer actief en dan wordt het altijd spannend. Gerbrich en Wyona spelen alleen nog maar bij volwassenen mee en Rowin en Joël praktisch alleen bij de club. Alhoewel zij wel afgelopen Grand Prix in Ten Boer meespeelden. Joël haalde daar ook een prijs.
Joël
De match begon niet goed. Gerbrich trapte in de klassieke val om h2-h3 te spelen in combinatie met korte rokade, Arjan de Vries, laatst nog een winst tegen Machteld van Foreest, speelde meteen g7-g5 en het pleit leek beslecht. Wyona offerde doelbewust een pion in de opening tegen Gianluca Cioffi. Ik vroeg me wel af of er genoeg compensatie was de hele partij.
Gianluca - Wyona (aan zet)
Hier speelde Wyona 1... Pg4 waarbij ze had gezien dat 2. Pxc6 bxc6 3. Lxc6 Pxe3 4. Lxd7+ Dxd7 5. fxe3 mogelijk was. De stelling schatte ze als ok in voor zwart. De engine geeft ook 1... Pg4 als één van de betere zetten. Na afloop keken we nog naar 2... Pxe3 3. Pxd8 Pxd1 4. Lxd7 Kxd8 5. Txd1 Kxd7 6. e5 en we hadden het idee dat wit iets beter staat.
Rowin leek goed te staan, maar het was nog niet beslist. En Joël stond erg goed. Hij speelde scherp, precies wat we hadden afgesproken met elkaar: scherp blijven achter het bord.
Terwijl Gerbrich naar de scherven van haar stelling keek wist Joël het eerste punt te maken. In deze stelling
Joël (zwart) aan zet)
viel Joël niet in de grap om 1... Txg5 te spelen, want dan kan wit matzetten. In plaats daarvan speelde hij 1... Df3+ waarna wit zichzelf in het zwaard stortte met 2. T1g2 Dxh3+ 3. Dh2? Df1+ en mat op de volgende zet.
1-0 dus. 

En terwijl Gerbrich nog voortploeterde ging er iets fout bij Rowin:
Rowin - Ernst
Hier staat wit uitstekend, maar na 1. Tg7 werd Rowin verrast door 1... Lg5+ met kwaliteitswinst.
matchwinnaar Gerbrich
Opeens stond Gerbrich opeens gewonnen door een moment van schaakblindheid van haar tegenstander.
Gerbrich (wit) aan zet
Hier speelde Gerbrich 1. De2? Enige optie was 1. Pd5 met allemaal bizarre varianten, zoals 1... Pxd5 2. exd5 g4?! (2... 0-0-0 en zwart staat vermoedelijk gewonnen) 3. Lb5!? (de engine geeft 3. Pxd4 g3+ 4. hxg3 Lxd1 5. Lb5 met een betere stelling voor wit na 5... c6 6. dxc6) Dxb5 4. Pxd4 en nu is het chaos. Arjan speelt nu beslissend 1... g4 2. hxg4 Pxg4+ 3. Kh1 Pxf2+ 4. Kh2 Dg4 (zwart staat helemaal gewonnen, maar 4... Tg8 met de dreiging 5... Txg2+ en mat is directer. Gerbrich besloot maar in totale wanhoop  5. Pd5 en in plaats van bijvoorbeeld lange rokade speelde Arjan tot zijn eigen ontzetting 5... c6 6. Pf6+  en kon opgeven.
Na deze tegenslag kantelde de strijd ook op de andere borden. Bij Wyona a trouwens een gemiste kans:

In deze stelling had Wyona net 1... Da4 gespeeld. Beide spelers en ook in de analyse misten we 2. e5! met de dreiging 3. Pg6+ met damewinst. De loper gaat dus verloren.
Oeps Da4?
Even later blunderde Gianluca:

Hier speelde Gianluca 1. Dd4 omdat hij de matzet 1... Dxg2 had gemist. Overigens is de stelling ongeveer gelijk vermoed ik.
Tenslotte won Rowin in de volgende stelling

In deze stelling lijkt mij 1. Tg8+ al heel goed (na 1... Te8 2. Txe8+ Txe8 is het paard op d5 niet meer gedekt). Rowin speelde 1. Dg3 b4 om nu 2. Tg8+ te spelen. Ernst had hier met 2... Kb7 nog tegenstand kunnen bieden maar na 2... Te8 3. Txe8+ Txe8 4. Dxd6 is de stelling opeens verloren.
Al met al een geflatteerde 4-0 overwinning. Wel mooie en spannende partijen. Op 28 februari spelen we verder in het Buurhoes. Dan tegen het misschien nog wel sterkere MSV.

Geen opmerkingen: