zaterdag 4 januari 2020

Sarah maakt het onmogelijke waar: kampioene in de E-categorie

de zes toppers van vandaag
Vandaag verraste Sarah op de tweede dag van het Persoonlijke Jeugdkampioenschap van de Nosbo iedereen door met 4 uit 7 meisjeskampioen te worden. Hiermee heeft ze het recht verworven om mee te doen aan het NK in Waalwijk.
Op de tweede dag van het PJK speelden de C- en E-spelers. Het NK is dit jaar goed bezet. Vorig jaar deden er slechts 3 spelers mee in de E-categorie, vandaag waren dat er maar liefst 14. Ze speelden in 7 ronden om de titel.
In de eerste ronde waren er weinig verrassingen. Sarah hield het lang vol tegen Ghilon, de latere kampioen. Tyron speelde een uitstekende partij tegen Deen en stond een toren voor. Hij miste een winnend röntgenschaak en daardoor verloor hij onnodig. De winst lag voor het grijpen.
Tyron in zijn partij tegen Deen
Gijs miste meerdere kansen en verloor tegen de rating in. Veel belangrijker was achteraf de remise tussen Imara en Melle. Imara stond gewonnen maar vergiste zich en moest in remise berusten.
In de tweede ronde een vrij cruciaal verlies voor Samuel. Hij speelde goed tegen de ijzersterke Deen van der Kolk, maar twee ongelukkige zetten beslisten de wedstrijd. Bij de eerste verloor hij zijn dame, bij de tweede, toen hij de dame terug veroverd had, liet hij zijn loper in staan. Daardoor geen remise maar een verliespartij.
Gijs, Sarah en Tyron wonnen ook en daardoor hadden we nu vier spelers met 1 uit 2.
Gijs
In de derde ronde won Imara een goede partij van Deen en kwam op 2,5 uit 3. Samuel won van Gijs. Ook Sarah kwam verrassend op 2 uit 3 door van Tyron te winnen.
Tyron - Sarah
Tyron speelde in deze partij te snel.

Niek

Niek won zijn eerste partij, maar het meest bijzonder was de overwinning van Ivar tegen Mehran. Ivar schaakt pas sinds kort maar wist een keurig roltrapmat op het bord te toveren. Klasse Ivar!
Ivar is bezig om Mehran mat te zetten
In de vierde ronde woon Samuel weer, waardoor hij op de gedeeld derde plek kwam te staan. Ook Sarah wist weer te winnen (3 uit 4!) en haalde daarmee Imara in, die van Abe verloor. Sarah heeft achteraf al haar punten weten te scoren tegen onze eigen clubspelers met overwinningen op Gijs, Tyron, Niek en Ivar. Tegen Deen, Abe en Ghilon verloor ze. Ook Tyron en Niek kwamen op 2 punten door overwinningen. Gijs en Ivar bleven op 1 punt staan.
In de vijfde ronde verloor Samuel redelijk kansloos van Ghilon. Hiermee waren zijn titelkansen verdwenen. Sarah speelde juist een uitstekende partij en kon daardoor bijna winnen van Abe van der Kolk. Abe stond daarvoor overigens gewonnen, maar door concentratiegebrek kwam Sarah helemaal terug! Ze promoveerde tot dame, maar toen ze bij een röntgenschaak van de toren van Abe even miste dat de toren met haar loper op g5 kon worden geslagen, was het opeens geen dame meer, maar een toren minder. Hierdoor won Abe en niet Sarah.

Niek won van Imara waardoor hij samen met Samuel en Sarah op de derde plek terechtkwam. Tyron verloor verrassend en bleef op 2 punten staan. Het was echter al duidelijk dat de NK-plek voor het algemene kampioenschap naar Abe of Ghilon zou gaan. Ze hadden beide 4,5 uit 5 en stonden 1,5 punt voor de rest.
In de zesde ronde hadden Niek en Sarah geen kans. Deen was veel te sterkt voor Sarah, doordat Sarah vergat om te rokeren in de opening. Ghilon won meerdere stukken van Niek en die kon niet meer in het spel komen. Gelukkig voor onze club speelde Samuel een uitstekende partij tegen Imara en won. Tyron en Gijs wonnen ook.

En dan de laatste ronde. We speelden nog op twee fronten. Als Samuel zou winnen, zou hij derde worden. En Sarah stond een half punt voor op Imara. Imara moest tegen Gijs en Sarah tegen Niek. Samuel tegen Tyron. We hadden van te voren duidelijk afgesproken: we spelen er allemaal voor en je gaat alleen voor je eigen kansen. Dat was voor Samuel sneu, want Tyron speelde een heel goede partij en won. Hierdoor werd Samuel vierde en geen derde.
Samuel tegen Tyron
Nog spannender was de strijd om de eerste plaats. Hier moesten de broers Abe en Deen tegen elkaar. Abe moest winnen, want Ghilon zou vermoedelijk geen moeite hebben met Mehran. Dat bleek in de praktijk nog tegen te vallen, want Mehran speelde een uitstekende partij en verraste Ghilon bijna. Uiteindelijk won Ghilon toch, maar het was mooi te zien hoe goed Mehran zich focuste op deze partij.
Abe tegen Deen en daarachter Ghilon tegen Mehran

Maar dan zo'n partij tussen twee broers. Deen speelde goed. Hij wilde graag derde worden, en Abe wilde graag winnen om kampioen te kunnen worden. Eerder had ik al een partij Lego-chess gespeeld tegen Deen en was blij dat ik met remise weg kwam.
Lego-chess tegen Deen
Zo ook Abe in deze partij. Deen kwam gewonnen te staan. Gelukkig voor Abe zet Deen pat. Hierdoor was Abe tweede achter Ghilan en Deen derde achter Abe. Opmerkelijk hoe goed de broers dit na afloop opnamen.


Gijs dreigt mat op e1

Om de damestitel was het ondertussen ook buitengewoon spannend. Gijs probeerde op sluwe wijze Imara mat te zetten. Hij offerde hiervoor twee stukken. Te veel, want Imara wist de matdreigingen te vinden en op te lossen. Gijs wilde zo graag mat zetten dat hij niet eens een toren pakte waarna een spannend gevecht zou zijn ontstaan. Nu wist Imara het keurig uit te spelen.
Voor Sarah duidelijk wat ze moest doen. En Niek was niet van plan om haar de winst te geven. Hij won een paard en een toren en het leek helemaal voorbij. Toen Niek het niet uitmaakte, kwam er een toren op g3 bij die naar g7 keek. Sarah had daarnaast twee lopers die naar de zwarte koning schenen. Ze miste eerst één keer een mat in 1. Vervolgens wist Niek de toren op g3 onschadelijk te maken, maar ook toen kon Sarah mat in 1 zetten op f8. Ze sloeg de dame op g3 terug en Niek zag het mat op f8 en deed zijn toren terug naar de onderste rij, waarbij Sarah de dame op h4 kon slaan. Ze zag echter alleen maar matbeelden en sloeg de dame niet. Wel kon ze de toren op g8 uitschakelen en toen kan Niek mat niet meer vermijden. Een totaal onverwachte overwinning, die vooral toe te schrijven was aan de vermoeidheid van Niek en de wil van Sarah om te winnen. Sarah kampioen!
Zo eindigden Tyron, Samuel en Sarah op 4 uit 7. Samuel werd op weerstandpunten vierde. Hij had alle toppers gehad, een paar goede partijen gespeeld, maar het was niet genoeg voor de titel. Wel een enorme groei laten zien en daar zijn we heel erg tevreden over.
Tyron houdt ook veel potentie. Nu speelde hij in twee partijen te snel en daardoor kon hij niet meespelen in de top. De bijna overwinning op Deen was ook een visitekaartje van zijn mogelijkheden.
Niek eindigde op 3 uit 7. Niek kan beter: als hij iets minder snel schaakt dan had hij mee kunnen doen om de prijzen. Niek leert echter snel en we weten waar we aan kunnen werken de komende periode.
Gijs haalde 2 uit 7. Tegen Imara speelde hij creatief en vol op de aanval. Ook in de eerste ronde had hij al zo'n partij, waarbij hij helemaal gewonnen stond, maar doordat hij zo op mat is geconcentreerd vergeet hij wel eens aanvallen op zijn stukken en verliest dan alsnog.
Ivar heeft enorm verrast met zijn overwinning op Mehran. Ik wist niet dat hij daar al toe in staat was. Gewoon lekker doorgaan want de ontwikkeling in dit half jaar is groot! 
Sarah op het podium in de E-categorie
Sarah dus verrassend kampioen. Wat een prestatie! Imara is een goede speelster en qua schaakontwikkeling en - vaardigheden verder dan Sarah, dus leek ze de beste kansen op de titel te hebben. Ze had vandaag op beslissende momenten wat ongeluk terwijl Sarah juist enorm piekte. Hierdoor een verdiende titel voor Sarah, die samen met Eli Alia mee mag doen aan het NK. Eli Alia heeft zich op het ONJK al geplaatst voor het NK en kon daardoor meedoen aan het C-kampioenschap.
Een onvergetelijke dag

Het waren twee lange en mooie dagen in Hoogkerk. Ik wil Hiddo, Sake Jan en Ibo heel erg bedanken voor hun inzet bij de organisatie. Die was erg goed: live verslag op de site, rust in de zaal, eigenlijk geen incidenten.
 
 

Geen opmerkingen: