zondag 30 april 2017

Dirkjan op het NK (41)

Gerbrich wint na een moeizame opening

In de zesde ronde nam Gerbrich het op tegen Pascalle Monteny uit Spijkenisse.
Pascalle tegen Gerbrich
Bepaalt geen onbekende voor onze spelers uit Ten Boer. Daan en Ilja speelden ook al tegen haar. Pascalle is een sympathieke meid, die samen met haar vader tijdens het NK in Echten verblijft. Sowieso is het voor de Rotterdamse meiden wennen om niet zo dichtbij huis te schaken. Ze hebben verschillende oplossingen gekozen: bekenden, een caravan huren, een gastgezin, enz.
Vandaag gaf Jop Delamarre een leuke training over het gebruik van Chessbase door trainer en pupil. Erg leerzaam, want wij werken momenteel eigenlijk alleen maar met engines. Aanschaf van Chessbase is wel erg duur. Interessant om te horen. Ook het voorbereiden op tegenstanders is erg goed mogelijk hiermee.
De voorbereiding van Gerbrich en mij is dit jaar niet erg goed. Tegen Marlinde was het dieptepunt, maar ook vandaag kwamen de ideeën niet goed op het bord. Gerbrich stond na de opening gewoon verloren. Als zwar de pion op d3 pakt is het uit. Zie ook de analyse die Iozefina Paulet op de site heeft gemaakt. De verslaggeving van de B meisjes was tot nu toe pover. De analyses van Iozefina maken dat weer goed.
Gelukkig kwam in de bedenkelijke stelling Dirkjan op zijn motor langs. En dat brengt gewoon geluk. Vorige keer dat Dirkjan er was, won Gerbrich ook al. Hij is onze mascotte dit toernooi. Gerbrich ging steeds beter spelen en wist de stelling met het verrassend Pf5 weer in evenwicht te trekken.
Stelling op zet 25 (zwart aan zet)
Ze kwam zelfs beter te staan, maar durfde na 25... Ph3 26. Tg1-g6 niet aan. Ze vroeg meteen na afloop of dit niet beter zou zijn geweest. Ja, dat was het maar ze had gemist dat na 26... De7 veld f6 is vrijgekomen en 27. f5-f6 direct wint. Wel had ze gezien dat 26... Pxf2 27. Txf6 Pxe4 28. Txf7 gewonnen stond. Nu kwam ze in een iets minder eindspel terecht. Pascalle had alleen zoveel tijd gebruikt dat ze op increment speelde (de 30 seconden die je elke zet erbij krijgt) en miste daardoor een paar geode voortzettingen. Gerbrich ruilde af naar een gewonnen pionneneindspel.
Gerbrich gaat winnen
Met 2 uit 6 is de score toch iets minder dan gehoopt. Vooral het verlies tegen Lorena is nog steeds erg jammer. Wel is duidelijk dat Gerbrich 6de zal worden op dit NK. Ze kan niet omhoog kijken en hoeft niet naar beneden te kijken.

Geen opmerkingen: