vrijdag 7 april 2017

Waanzinnige taferelen in schaakkasteel Langeheerd tijdens voorlaatste teamwedstrijd KrokoNoPil team

Kroko of PiNoKroko of KrokoNoPil op jacht naar kampioenstitel in de Nosbo klasse 4N ontmoet SC de Paardensprong. Match ontaard in weergaloos spektakel!
(verslag door captain KroKo)
Na een Nosbo wedstrijd verlaat ik vaak spoedig het pand waar de strijd heeft plaatsgevonden. De jeugd moet de volgende dag vroeg op en het is vaak al laat. Als ik dan tegen 12 uur neerstrijk op de bank in Ten Boer om bij te komen, begint de derde helft. Erwin zit in Usquert, Roelof in Ten Boer en we sturen elkaar opbeurende mailtjes en kwinkslagen, de eerste analyses en een beschouwing van het heerlijke bier dat voor ons staat. Zo gaat dat al sinds Erwin, Silke, Gerbrich en ik het Kroko team oprichtten.
Dit seizoen is het team anders. Silke is officieus gestopt en dat betekent dat er een nieuw jeugdtalent nodig is in het team. En die hebben we gevonden. Daan bleek te willen invallen en de eeuwig jeugdige Jan Pilon blijft onze vaste invaller. We kunnen dit jaar echter niet spreken over Kroko, maar meer over PinoKroko of Krokonopil.
Aangezien veel teams ons PinoKroko team nogal een beetje beginnen te vrezen, moeten we onze geliefde opstelling dit seizoen nogal eens omgooien. Zo waren de Sissa sisters vorige keer alle vier zo bang voor Daan, dat we besloten om hem uit het team te houden. Gelukkig mochten we Jan naar binnenschuiven, zodat we met 2-2 konden ontsnappen.
Woensdag kwam de Paardensprong op bezoek. Door enkele lichte dreigementen van hun kant besloten we opnieuw overstag te gaan om het team om te gooien. Sake-Jan wilde namelijk Eelke tegen Roelof opstellen. Maar omdat Eelke al in de Viertallen Top Competitie meedoet voor een andere club, kan hij volgens de reglementen niet meedoen in een lagere klasse. Er zou hierdoor precedentwerking op gaan treden. Reglementen en precedentwerking: het is vaak geen goede combinatie. Net zoiets als Feijenoord en kampioenschappen. Ik verwachtte niet dat het de Paardensprong zou lukken om goedkeuring van de wedstrijdleider of de voorzitter van de Nosbo te krijgen. De Paardensprong is echter een nette club en altijd constructief meedenkend aan een oplossing: Eelke en Roelof zouden twee rapid partijen spelen terwijl in de filmzaal de echte strijd tussen de clubs zou plaatsvinden.
Laat ik beginnen met de rapid partijen. Twee jaar geleden wist ik nog van Eelke te winnen. Toen al moeizaam, een droom met groene krokodillen volgde. Sinds gisteren weet ik het met zekerheid: het gaat me nu niet (nooit?) meer lukken om van Eelke te winnen. In beide partijen kreeg ik geen poot aan de grond en moest ik mijn best doen om remise te behalen. In de eerste partij bood ik in een zeer interessant eindspel remise aan. We hadden beiden nog maar een paar seconden op de klok, dus Eelke nam het aan. In de tweede partij stond ik na toch een goede opening opeens veel minder.
Ik had geluk dat Eelke een venijnige matwending miste, waardoor ik overleefde. Vervolgens kwam ik nog wel een pion voor, maar de adrenalinespiegel was zo hoog gestegen dat ik niet meer helder kon denken en dat het remise werd. Conclusie van de avond: de jeugd heeft de toekomst.
Dan de match der matches. De teams waren behoorlijk door elkaar gehutseld. Daan, 100% tot nu toe, speelde tegen herintreder Lodewijk. Ik ben erg blij dat Lodewijk weer van de partij is. Hij heeft plezier aan het schaken en hij wordt snel sterker. Gisteravond speelden Daan en Lodewijk een inhoudelijk enorm rijke partij. Lodewijk bleek hierin beter, toen Daan de blokkade van de diagonaal c5-g1 miste. Hierdoor was zijn goede tegenspel opeens een slag in de lucht. 0-1
 
Gerbrich was ondertussen ook iets te optimistisch geweest en stond op een gegeven moment één of twee pionnen achter. De lopers waren van ongelijke kleur, dus wellicht nog wat remisekansjes. Tegenstander Bram liet echter opeens de koning van Gerbrich in de koningsstelling toe met als gevolg een niet te repareren matnet (1-1)
 
Onze Jan stond ondertussen gewonnen tegen hun Jan. En Erwin speelde tegen Sake Jan. Dit kleurrijke duo heeft het schaken in Groningen al stevig en op roemruchte manier op de Nederlandse kaart gezet. Eén keer stond zelfs half schakend Nederland op zijn achterste benen toen er geruchten gingen dat er in het Chinese gokcircuit op de partij ingezet zou zijn. Aart Strik heeft er zelfs een heel onderzoek aan gewijd. Ook gisteravond zorgde de partij weer voor veel ophef. Als de doos met schaakstukken bij deze smaakmakers van Noord Nederland opengaat om op het bord op te zetten, ervaar je een gevoel van een doos vuurwerk die ontploft. De stukken willen na afloop ook niet meer de doos in.
 
Gisteravond niet anders. De heksenketel met hier en daar een zwarte pion op o.a. c2 neergesmeten, een verdwaalde loper op a3, een muurvaste toren op d8, een onbeweegbare Chinese muur op e1 en e2, een zwalkende en liederlijke taal uitstotende zwarte koning op de velden c8, c7 en d7 en een wonderschone witte dame op de a-lijn die de zwarte koning probeerde over te halen om weer terug in de doos te gaan, was te veel voor menig toeschouwer. Vooral als de Krokonopil speler met minder dan 50 seconden op de klok een zet doet en gewoon 20 seconden lang wacht om zijn klok in te drukken om zijn tegenstander de Boer strak in de ogen te kijken. Die veinst diep na te denken ondertussen via de ooghoeken het uurwerk in de gaten houdend, waarna onze speler alsof er niks aan de hand is met 27 seconden op de klok alsnog zonder enig vertoon van emotie zijn klok indrukt. De versies van wat er nu gebeurde lopen uiteen:
 
"KroKo kan met 2.5-1.5 winnen na een zinderende avond! Daan op bord 1 heeft KroKo met vaste hand op een achterstand van 0-1 gezet. Gerbrich wint, en Erwin vindt in gewonnen stelling maar in absurde tijdnood niet de winst. Coach en trainerstaf van het team ziet dat Jan Pilon beter staat en buldert Erwin in zijn oor dat Remise voldoende is! Erwin biedt remise aan in een stelling die Fritz taxeert als +8 welke wordt geaccepteerd, Jan Pilon op bord 3 wint vervolgens fenomenaal en met nog 1 ronde te gaan kan het kampioenschap het KroKo team bijna niet meer ontgaan! "
een andere versie
 
"Onwetend van het kleine wonder dat zich op het bord van Gerbrich heeft voltrokken, zien omstanders de zeer geliefde en beminde voorzitter van SCEPU met een blik van een dolleman in de ogen achter het bord zitten. Daan heeft verloren en hij móét naar zijn gevoel winnen. Zijn blik is in volledige trance, hij krijgt niks meer mee van zijn omgeving. Als een goed bedoelend clublid duidelijk hoorbaar 'Gerbrich heeft gewonnen' zegt, reageert hij met geen enkele blijk van dat de boodschap tot hem doordringt. Hij móét en hij zál winnen, als ware het Feijenoord dat zich onstuitbaar naar het kampioenschap worstelt. Hij is alleen met het bord en heeft geen idee dat er een wereld buiten de 64 velden bestaat. Hij zoekt bezeten en in waantoestand naar mogelijkheden om eeuwig schaak te vermijden zonder dat de pion op c2 promoveert. Een woeste en primitieve blik, afwisselend de uitstraling van een beroepsgokker die zijn vrouw en kinderen wil inzetten om zijn bezit terug te winnen en het andere moment iemand die de wanhoop nabij is dat hij moet accepteren dat hij in een onvermijdelijke Remise door eeuwig schaak moet berusten. Pas als de omstander, nu brullend, razend, vloekend, aan zijn schouder rukkend, schuimbekkend en scheldend, mede deelt dat remise voldoende is voor de overwinning, sijpelt het besef langzaam binnen dat er een derde weg is en biedt hij met een diepe zucht van overgave 'remise' aan." 
Er ontstaat in elk geval reuring en Jan verslaat Jan en het is 2,5-1,5 en we hebben gewonnen.
 
De spelers gaan op de schouders, de trap op naar de directiekamer van villa Langeheerd, dan weer terug naar beneden. Jan, Kor, Wim en Erick beginnen een polonaise, Dirkjan trakteert iedereen op een biertje en de gasten worden bedankt voor deze onvergetelijke avond.
 
De partij:

Erwin Kok (1453) - Sake Jan de Boer (1487)
1.b3 d5 2.Lb2 Pf6 3.e3 c5 4.c4 Lf5 5.Pc3 
5.cxd5 Pxd5 6.Pc3
5...e6 6.cxd5 exd5 7.Lb5+ Pbd7 8.Pf3 a6 9.Lxd7+ Dxd7 10.Pa4 
zet is Ok, 0–0 had ook gekund 
10...Dd8 11.Tc1 Tc8 12.Lxf6 Dxf6 13.d4 
13.Pc3 Le6 14.0–0 
13...c4 14.0–0 
Zwart staat beter –1.3 
14...Le4 
14...La3 15.Tc3 Lb4 16.bxc4 Lxc3 17.Pxc3 dxc4 18.Da4+ b5 19.Da5
15.bxc4 dxc4 16.Pe5 b5 17.f3 
17.Pc3 Lb7
17...Lb7 18.Pc3 La3 19.Tc2 De7 20.f4 f6
20...0–0 na Rokade kan zwart eigenlijk weinig meer gebeuren
21.Dh5+ g6 22.Pxg6 Dxe3+ 
Deze zet is niet goed zegt Fritz. Wit staat op +2.2 
23.Kh1 Kd7 24.Df5+ 
24.Pxh8 Txh8 25.Df5+
24...Kc7 25.Pxh8 Txh8 26.Pd5+ Lxd5 27.Dxd5 Td8 28.Df7+ Td7 29.Dxf6 
Nog steeds staat Wit op winst 
29...Dd3 30.Tcf2
eerste keus van Fritz 
30...c3 
beide spelers inmiddels < 2 minuten op de klok. Fritz wijst .. c3 aan als een blunder 
31.Dxa6 c2 32.Da7+ Kc8 33.Da8+!! 33...Kc7 34.Da5+ 
34.Tf3 ziehier 1 van de winnende varianten 34...Dc4 35.Dxa3 Kb7 36.T3f2
34...Kc8 
Wit biedt remise aan met 0 seconden op de klok al een aantal zetten, dat wordt geaccepteerd. KroKo wint met 2.5 - 1.5. Het kampioenschap kan hen bijna niet meer ontgaan. 

Geen opmerkingen: