maandag 24 april 2017

Daan op het NK (37)

Gerbrich verliest langdurig gevecht in tweede ronde

Vandaag kwam Daan op bezoek in Assen. Hij was er al 's ochtends toen Gerbrich nog niet hoefde te spelen. Hij volgde alle partijen met plezier en kwam zelfs met enkele suggesties die IM Migchiel de Jong had gemist. De manoeuvres werden al snel omgedoopt tot de Noordenbos strategie.
Daan kijkt toe hoe Gerbrich aan haar partij begint
Vandaag ook een interessante lezing over het wetenschappelijke onderzoek dat de RUG gaat doen naar de invloed van schaken op scholen. Loek van Wely probeerde vanuit zijn professie als schaker antwoord te geven op hoe het schaken zijn ontwikkeling heeft bevorderd. Wat erg sterk belicht werd was het topsport element, terwijl het onderzoek moet aantonen of schaken een middel is om vaardigheden te ontwikkelen en tot betere schoolprestaties leidt. Denk bijvoorbeeld aan de denkwijze uit de wetenschap om met onderzoek aan te tonen of een stelling waar of onwaar is (verifiëren of falsificeren van een these). En om een bestaand oordeel in twijfel te trekken. Interessante materie.
Loek spreekt de jeugdschakers toe
Boeiendste quote van Loek bij de opening van de derde ronde was trouwens: 'Kom allemaal schaken in de herfst in Hoogeveen. Er zijn veel titelnormen die er altijd worden gehaald en als Lucas dat lukt, dan moet iedereen het kunnen.'
Gerbrich zit klaar voor ronde 2
Ondertussen speelde Gerbrich een taai gevecht uit met Robin Duson. Gerbrich werd eigenlijk de hele tijd in de verdediging gedrukt. Toch kon Robin niet helemaal doordrukken. En in tijdnood had Gerbrich ook weer ongeveer een gelijke stelling. Ze name echter een gevaarlijke pion mee en toen ze niet op tijd zag dat in de volgende stelling
Gerbrich (zwart) aan zet
na 31... Dc5 (31... b6 is nog gelijk) 32. Pe4! Dc7 33. Pd6 (direct 33. De7 is nog beter) b6? (33... Lf8 is nodig) de wending met 34. De7 mogelijk is kon ze meteen opgeven. Wel gevochten en het is duidelijk dat Gerbrich ook met een verschil van 500 ratingpunten niet kansloos is. Vier lange uren achter het bord, voor de tweede dag: Gerbrich zit nu goed in het toernooi.
Dank voor de steun, Daan. En ook de anderen die vanuit Ten Boer en omstreken meeleven.

Geen opmerkingen: