zondag 7 mei 2017

Gerbrich ZESDE op het NK (42)

Vorige week zaterdag is de laatste ronde op het NK ABC in Assen gespeeld. Het verslag liet echter nog op zich wachten.
Gerbrich (foto Harry Gielen)

Gerbrich speelde in de laatste ronde haar beste partij. Hoewel Ting Ting, de kampioen van 2 jaar geleden, Gerbrich in de opening verraste, wist ze adequaat te reageren. De aanval op de koningsvleugel counterde ze voortreffelijk met een tegenaanval in het centrum. En hoewel dit in de partij tegen Marlinde niet goed ging, lukte het tegen Ting Ting wel. Toen wit g4-g5 speelde, bleek dat de witte stelling strategisch erg bedenkelijk was geworden. Op de site staat een heel goede analyse van Iozefina Paulet van de partij. Die herhaal ik hieronder.
 
Ting Ting - Gerbrich (analyse Iozefina Paulet)
1. e4 c6 2. d4 d5 3. e5
Net zoals in de andere 2 partijen in de zevende ronde, heeft wit hier ook voor een ambitieuze, aanvallende optie gekozen!
3... Lf5 4. Pc3 e6 5. g4 Lg6 6. Pge2 c5 7. Le3 Pc6 8. h4
wit gaat er vol in! Of dat ook goed is, moet nog worden gezien.
8... h5

Ting Ting (aan zet) - Gerbrich
9. g5?
9. Pf4 Lh7 is mogelijk omdat het d4 veld is verzwakt kan wit niet zomaar de pion op h5 meenemen: 10. Ph5 cd4 11. Ld4 a6 12. f4 Lc2 13. Dc2 Pd4 =/+
9... Pge7 10. Pf4?!
10. dc5 Pf5 11. Pd4 is nodig, toch wordt wit hier niet vrolijk van na 11... Pe3 12. fe3 Lc5 -/+
10... cxd4 11. Pxg6 Pxg6 12. Lxd4 Pgxe5 13. Lxe5 Pxe5 14. Le2 g6
Een begrijpelijke keuze, maar veel beter is 14... Ld6. Ontwikkelen is toch ietsje beter: 15. Lh5 Db6 16. Le2 Tc8 -+, wit heeft moeite om een veilige plek voor zijn koning te vinden.
15. Dd4
15. Lb5 Pc6 16. Dd4 en zwart moet nog een paar problemen oplossen voordat ze haar voordeel in winst kan claimen 16... Tg8 -/+
15... Lg7 16. Lb5 Kf8 17. Dc5+ De7
17... Kg8 is een ander idee. Snel weg met de koning zodat de h8 toren mee kan doen
18. Dxe7 Kxe7 19. O-O-O a6 20. Le2 b5 21. The1 Thc8 22. f4 Pc6

Ting Ting (aan zet) - Gerbrich
23. Lxb5
waarschijnlijk de beste praktische kans
23... Lxc3
Er is een verrassende maar moeilijk te vinden variant die naar mat leidt: 23... ab5 24. Pd5 Kf8 25. Pb6 Pb4 26. Pc8 Pa2 27. Kb1 Pc3 28. bc3 Lc3 met ondekbaar mat. Ik moest het even laten zien
24. Lxc6 Lxb2+ 25. Kxb2 Tab8+ 26. Kc1 Txc6 27. Txd5
Jammer dat Gerbrich hier remise heeft genomen en niet door is gegaan. Maar wel begrijpelijk, ze wou waarschijnlijk het toernooi zo snel mogelijk afronden!
 
Veel dank voor de mooie analyse, Iozefina!
 
Gerbrich nam dus remise in betere stelling. Van tevoren had ze al aangegeven tevreden te zijn met remise. Misschien dat dit meespeelde op het moment dat Ting Ting remise aanbood. De sympathieke Ting Ting deed het op een tactisch handig moment. Als Gerbrich niet was afgeleid door het aanbod had ze zonder meer 27... Tb4 met een gewonnen stelling gevonden.
 
De zevende en laatste ronde... van het derde achtereenvolgende jaar op een NK. Tijd om terug te kijken. Drie jaren waarin Gerbrich redelijk aansluiting vond bij de top van Nederland. Zeker vorig jaar. Toen was er zelfs een kleine kans op de titel. Dit jaar heeft Gerbrich het ook goed gedaan, alleen denk ik wel dat het gat tussen de top (Robin, Iris, Marlinde en Anna) en Gerbrich groter is geworden. Je merkt dat de top meer trainingsarbeid heeft verricht.
 
Over het NK kan Gerbrich alleen maar tevreden zijn. In ronde 1 kreeg Gerbrich te veel tegen Iris.
Gerbrich wint van Iris, de eindstelling
Het maakte het NK alleen maar leuker. Gerbrich zat meteen in het NK en had vertrouwen in de afloop. Tegen Robin Duson speelde ze lang mee, hierna volgde een harder verlies tegen Anna Martinez. In ronde 4 het dieptepunt. Tegen Lorena deed Gerbrich zichzelf enorm de das om door twee verkeerde zetten. Hierdoor was het enthousiasme om zich voor te bereiden op Marlinde verdwenen. Marlinde maakte vervolgens gehakt van de opening van Gerbrich. In de laatste twee ronden kwam het herstel. De aardige Pascalle Monteny verdiende wellicht meer, maar juist de laatste partij tegen Ting Ting liet zien dat de vorm er was dit NK. Met 2,5 uit 7 haalde Gerbrich de zesde plaats op het NK. Bovendien scoorde ze boven de verwachting qua rating.
 
Gerbrich vindt het spelen van een NK een geweldige belevenis. Misschien ooit nog een keer. Volgend jaar waarschijnlijk niet vanwege de examens. Dan hopen we dat Daan weer van de partij zal zijn.
 
Na de partij deden Daan en Gerbrich mee aan het snelschaaktoernooi. Daan scoorde keurig 3 uit 7 met een plusscore. Gerbrich wist zelf de ratingprijs voor de spelers met een rating onder de 1400 te winnen met 3 uit 7. Hierbij versloeg ze twee keer een Van Foreest.
 
Dirkjan die ook weer present was en Roelof keken ondertussen naar de barrages om de titels in de A- en C-poule. Eelke de Boer wist de C-titel te bemachtigen. Van harte, Eelke! Ook de andere kampioenen gefeliciteerd. In het bijzonder Feline in de meisjes A en Marrit in de meisjes C. Wat een prestatie! Feline omdat ze het eerste jaar pas aan de A's meedoet. En Marrit omdat ze gewoon een perfect toernooi heeft gespeeld.
 
Al met al is het een prestatie van ongekende omvang dat Harry, Vincent en Jozias het NK op deze manier in Assen hebben weten te organiseren. Ze hebben een heel mooi toernooi neergezet. Een prachtige locatie, prima nevenprogramma en een stichting die het schaken in Noord Nederland verder gaat uitdragen. Eén van de initiatieven is dat er drie teams van schakers uit de noordelijke provincies zijn gevormd die mee gaan doen aan de voorwedstrijden voor de jeugdclubcompetitie op 13 mei in Almere. Gerbrich en Daan doen hier aan mee. Misschien dat nog meer Boerster schakers geïnteresseerd zijn.

Geen opmerkingen: