zaterdag 26 maart 2016

Vier jeugdschakers op het Paastoernooi

Vandaag organiseerde de schaakclub Hoogeveen het Paastoernooi. Een erg leuk toernooi, waar gemoedelijkheid en gezelligheid belangrijk is. Zo is het met elkaar bijpraten minstens even belangrijk als het schaken zelf. Met 80 mensen zat men helemaal vol. En dat al op dinsdag. Er werd een reservelijst aangelegd, maar die hoefde niet aangesproken te worden. Ook de dag zelf verliep zeer soepel. Marc en Frans leidden het toernooi soeverein tot een gezellig einde. Voor de schakers die geen prijzen kregen, was er voor elke gescoorde nul een felgekleurd paasei.
 
Vanuit Ten Boer waren er vijf jeugdschakers die wilden meedoen. Helaas werd Jarno nog te licht bevonden, maar als hij zo doorgaat met schaken kan hij volgend jaar zeker deelnemen. En dit jaar is hij met het ONJK, PJK, het Mini D kersttoernooi en de training bij Groninger Combinatie al goed op weg. Om alvast de sfeer te proeven, kwam hij later op de middag langs om te kijken.
 
Ilja en Gerbrich speelden samen in de onderste groep. Ze mochten meteen tegen elkaar. De partij eindigde in remise. Daarna speelde Ilja goede partijen, maar geen punten, terwijl Gerbrich juist de maximale score uit enkele bedenkelijke stellingen haalde. In de zesde ronde moest Gerbrich tegen de leider van de groep, Tijmen Hofstra. Een echte Angstgegner. En nu ging het weer mis. Ze stond gewonnen maar miste in de volgende stelling een eenvoudige kans.
Gerbrich - Tijmen
In plaats van het winnende 1... Dd7 speelde ze 1... Dxf7+ 2. Dxf7 Lxf7+ 3. Kxf7 en verloor uiteindelijk.
Gerbrich in de laatste ronde
Tijmen had eerde ook al geluk tegen Ilja. Ilja verloor deze partij in tijdnood toen ze in deze stelling
Ilja - Tijmen
vergat 1. La3 te spelen. Ze speelde in plaats hiervan 1. Dh4 Dxf8 (1... dxe4 is beter) 2. Pg5 h5 3. Pxe6+ fxe6 4. Dg5 (4. f7+ wint nog steeds) Kh7 en ging door de vlag. In de zesde en zevende ronde volgden nog wel twee remises. In betere stelling beide keren, maar met weinig tijd op de klok was remise het maximaal haalbare. Zenuwslopend was de laatste ronde. In een tijdnoodduel werd door beide spelers gemist dat een dame gewoon gepakt kon worden, waarna tot remise werd besloten.
De spannende partij van Ilja in de laatste ronde
Gerbrich won de laatste ronde vanuit verloren stelling en eindigde met 5,5 uit 7 op de tweede plaats.
 
Robin speelde een groep hoger. Hij speelde een uitgelezen toernooi. Al zijn partijen won hij. De meeste concurrentie kreeg hij van Marrit Adema. De partij eindigde in een overwinning van Robin. Andere partijen waren zeker spannend, maar vooral in het eindspel of het late middenspel was Robin gewoon te sterk voor zijn tegenstanders.
Robin staat een toren voor in de laatste ronde
 
Daan speelde twee groepen hoger. Hij had langere en zwaardere partij. Twee grote concurrenten voor de eerste plaats: Marlinde en Raymond Hof. De partij tegen Marlinde speelde hij in de 6de ronde. Het werd een spannende partij. Toen Daan in deze stelling
Marlinde - Daan (aan zet)

besloot om voor de onduidelijke varianten te gaan, maakt Marlinde een paar kleine foutjes. Daan speelde 1... f5, een knuppel in een hoenderhok, waarna Marlinde en Daan in een echt gevecht terecht kwamen, waar Daan het beste uit kwam. Marlinde reageerde met 2. exf5 Pce5 3. De2 Lf3. Na afloop in de auto bespraken Daan en ik de stelling en zei hij dat hij niet begreep waarom Marlinde hier niet 4. Df1 speelde. Dit lijkt inderdaad beter. Na 4. Dd2 Pxd3 5. Dxd3 (fxe6!?) Lxd1 6. Lxd1 (waarom geen 6. fxe6 Lxc2+ 7. Dxc2?) stond hij een kwaliteit voor en langzaam maar zeker won hij.
Daan in de laatste ronde tegen Raymond Hof
In de 7de ronde was het eindspel dat hij speelde wellicht kwalitatief nog beter.
Daan - Raymond Hof
Toen ik na afloop vroeg waarom hij geen 1. h6 speelde zei hij dat hij niet zag hoe hij verder moest komen na 1... gxh6 2. gxh6 Lc3. En ook kwam er niet uit. Het lijkt er op dat wit niet met zijn koning bij de damevleugelpionnen kan komen. Daarom speelde hij 1. Kf5 en 2. g6 om tenslotte met de koning naar de damevleugel te gaan, terwijl de zwarte loper h6 in de gaten moet blijven houden. Na de opstoot b3-b4 wist hij de partij te winnen.
Dit was ook nodig om eerste te worden met 6 uit 7. Daan is klaar voor het NK.
 
Ik wil de organisatoren bedanken voor de geslaagde dag in Hoogeveen.

Geen opmerkingen: