zondag 13 maart 2016

Vijfde ronde NJC

Vrijdagavond was de vijfde en laatste ronde van de NJC. 's Middags bleek dat Remco en Rowin moesten afhaken voor het tweede team vanwege ziekte. Yrsa wilde Rowin wel vervangen, maar de vervanging van Remco bleek moeilijker. Gelukkig bleek Ilja bereid om op  het eerste bord plaats te nemen tegen Jonas.
 
Omdat de clubmiddag door de traktatie en de lange partij tussen Anna-Mae en Gerbrich was uitgelopen bleek het op tijd in de Hunzeborgh aanwezig zijn een avontuur. Door vertraging bij huize Kroon kwamen we laat aan. Daarnaast bleek dat Karin langs de oostelijke ringweg had proberen te gaan, maar die was vanwege werkzaamheden net afgesloten. Geen ideale start van onze teams.
 
Het tweede team mocht het opnemen tegen Staunton.
SC Ten Boer 2 - Staunton
Groot was onze verrassing toen bleek, dat Jonas ontbrak. Ilja mocht tegen Thijmen Nawijn. Het werd niet een spannende match. Alhoewel... Anna-Mae en Yrsa konden helaas geen potten breken. Ze verloren geruisloos. Daarentegen kwam Ilja heel goed te staan tegen Thijmen. Mieke stond gelijk tegen Luca Petrelli. Zoals al het hele seizoen heeft Mieke geen boodschap aan hoge ratings. Ook nu wist ze haar tegenstander te verslaan. Met een dubbele aanval op dame en matveld was het na ongeveer een uur opeens afgelopen.
Mieke won weer van een 1000+ speler
Ilja bood zoveel tegenstand tegen Thijmen dat een 2-2 in de maak leek. In onderstaande stelling had Ilja kunnen oogsten
Thijmen - Ilja, zwart aan zet

In deze stelling speelde Ilja speelde Ilja 19... d4+ 20. Pe4 Pe6. Maar de vraag is of het paard op g5 wel goed geslagen kan worden. Slaan op g5 activeert de toren op h8. In deze stelling had zwart een betere zet: 19... Db4 met het idee om over de vierde rij met de dame de witte stelling binnen te dringen. Een lastig te vinden zet, zelfs voor 2000+ spelers. Om een variant te geven: 20. hxg5?! Dxg4! (dreigt 21... hxg5 en mat) 21. g6 Dh3+ 22. Kg1 Lc5+ en de stukken kunnen in de doos.
Deze kans was dus nogal lastig te vinden. Een kans, die misschien eenvoudiger te vinden is ontstaat na 19... d4+ 20. Pe4. Hier heeft zwart twee kansrijke voortzettingen. De eerste is 20... Pxe4+ 21. Lxe4 Lxh4! 22. Dxh4 (22. Lxc6+ Dxc6+ met dameverlies) Lxe4+ en zwart staat twee pionnen voor, terwijl de witte koning onveilig is. De tweede nog gevaarlijker variant is 20... Dxe5. Nu kan 21. hxg5 niet vanwege de matvariant 21... hxg5+ 22. Kg2 Dh2+ 23. Kf3 Th3+ en het paard is gepend, dus mat op de volgende zet.
Ilja bleef gewonnen staan, echter door tijdnood miste in deze stelling
zwart aan zet

het mat in één met 28... Lxg5 29. Dh7# Na afloop analyseerden Thijmen en Ilja nog de varianten na 28... g6 29. Th2 (Thijmen wilde matzetten over de h-lijn) Kg7 (we misten hier alle drie 29... Lxg5 30. Lxg5 Pxg5, omdat we dachten dat 31. Dh4 mat zou betekenen, maar dat kan niet vanwege 31... Pf3+) 30. Tf1! (gevonden door Ilja) Ld6 (30... Dg3+ werkt ook niet kwamen we achter) 31. Th6! (gevonden door Thijmen) en wit wint.
Een knappe partij van Ilja, geheel en al in haar stijl. Het is jammer dat het net mis ging, anders had Ten Boer 2 opnieuw voor een stunt kunnen zorgen. Goed ingevallen, Ilja!
Eindstand 1-3
 
SC Ten Boer 1 tegen SCEPU werd een moeizame overwinning voor ons team. Dat kwam voornamelijk door het onverwachte verlies van Gerbrich tegen Lemée.
SC Ten Boer 1 tegen SCEPU
Lemée speelde heel aanvallend tegen Gerbrich. En toen Gerbrich zich verrekende in de opening had Lemée precies de stelling waar ze goed in is.

Verrassende overwinning Lemée op Gerbrich
Gerbrich kwam nog wel terug en stond op een gegeven moment een stuk voor. Daarbij had ze alleen twee pionnen geslagen die ietwat giftig waren: de pion op c7 en d6. De koning op d2 kon dat minder waarderen en in deze stelling
Gerbrich Lemée (aan zet)
sloeg Lemée toe met 1... Df2! (uit) 2. Tae1 Tfe7 3. Dg3 (3. Dxe7 is nog de enige mogelijkheid die overbleef) Txe2+ 4. Txe2 Dxe2+ 5. Kc1 Tc8+ 0-1
Door het verlies van Gerbrich werd het nog spannend. Daan won wel duidelijk. Koen beleefde spannende momenten, maar won. En daar zijn we in Ten Boer blij mee, want nu staat Koen ook op het scorebord. Robin had Joost vanaf het begin stevig in de tang. Hij won een stuk en leek eenvoudig te winnen, totdat het volgende moment optrad

Joost (aan zet) tegen Robin
Hier speelde Joost het verrassende 1. Txe4. Het lijkt dat terugslaan 1... dxe4 een dame kost met 2. Txd6. Hier stopte de berekening van Robin, maar als je één zet langer doorgaat zie je 2... Tc1+ en mat. Gemist door Robin die nu een eindspel moest uitspelen. Dat lukt Robin altijd goed en zo won hij alsnog.
Eindstand 3-1
 
Zo eindigden de twee teams van Ten Boer op de 3de en 4de plaats. Het tweede team heeft echt wonderen verricht en mag heel erg trots zijn. Ons eerste team speelde ook goed, maar was op beslissende momenten niet goochem genoeg om de overwinning of het gelijke spel binnen te halen.
 
Eindstand
1. Staunton   10-15,5
2. SC de Paardensprong 1   7-13,5
3. SC Ten Boer 1   6-11
4. SC Ten Boer 2   5-11
5. SC Haren 1   4-9,5
6. SC Haren 2   4-8,5
7. SCEPU   3-6,5
8. SC de Paardensprong 2   1-4,5
 
Al met al een heel spannende poule. Staunton gefeliciteerd met hun eerste plaats. Ze zullen echter nog wel zware strijd moeten leveren om hun titel te prolongeren. De Paardensprong 1 heeft nog wat recht te zetten.
 
In de kruisfinales volgende week speelt SC Ten Boer 1 tegen MSV en SC Ten Boer 2 tegen Gorredijk. De strijd zal gaan om de plaatsen 5 t/m 8.

Geen opmerkingen: