zaterdag 12 maart 2016

CBS de Fontein plaatst zich voor finale, Rowin Berghuis topscorer van halve finale

Zaterdag 12 maart mochten het team van OBS de Huifkar en de twee teams van CBS de Fontein meedoen aan het schoolschaakkampioenschap van de provincie Groningen. Dit jaar inclusief de stad Groningen. Vorige jaar was er nog een apart kampioenschap voor de Ommelanden, dit jaar werden de kampioenschappen samengevoegd. De beste zes scholen plaatsen zich voor het Gronings Drentse kampioenschap volgende week zaterdag in De Wilp. 
De deelnemers aan het BSK Groningen
Bij aankomst in Uithuizen met onze 18 jeugdschakers, bleek één van de scholen zich te hebben afgemeld. Hierdoor mocht CBS de Fontein het tweede team dat uit 8 spelers bestond, opsplitsen in twee teams. Dus uiteindelijk deed de Fontein met 3 teams mee aan het kampioenschap. Het zo gevormde tweede en derde team deden vooral mee om ervaring op te doen. Leren, plezier hebben en soms een partij winnen. 
De schakers van de Fontein
OBS de Huifkar had één team met vijf spelers: Rowin, Rosalie, Nienke, Olaf en Inge.
Een hecht team
Het team deed het heel goed. In de tweede wedstrijd was er al een gelijk spel, maar er volgden ook nog twee overwinningen met 3,5-0,5. Zo haalde het team 7 matchpunten en eindigde op de 9de plaats van de 20 teams die meededen. Rowin was ondanks ziekte in bloedvorm. Hij speelde aan bord 1 en wist 7 uit 7 te scoren. Met de voorronde in Bedum erbij heeft hij dus 14 uit 14 gescoord in het schoolschaak kampioenschap. Voor hem was er dan ook een prijs als topscorer van het toernooi.
Rowin: topscorer met 7 uit 7
In het tweede team van CBS de Fontein zaten Thijs, Emma, Lidewij en Marit. Ze deden allemaal heel erg hun best en daardoor konden ze één van de zeven wedstrijden gelijk spelen. Voor Marit en Emma was dit het eerste toernooi ooit. Uiteindelijk bleek Lidewij de meeste ervaring te hebben en zij scoorde uitstekend 3,5 uit 7 partijen. 
 
Het derde team bestond uit Joël, Joey, Tristan en Mark. Joël en Joey hebben al heel veel ervaring bij toernooien. Joël heeft de laatste maanden veel prijzen gewonnen en mocht op bord 1. Dat bleek geen verkeerde keuze, want hoewel hij tegen de sterkste spelers van het toernooi moest spelen, scoorde hij 5 uit 7. Joey kwam daar vlak achteraan met 4 uit 7. Tristan en Mark begonnen goed, alleen merkten ze wel dat 7 ronden veel is. Het team won twee wedstrijden en er werd twee keer gelijk gespeeld. Een goede prestatie van het team. 
 
Mieke, Anna-Mae, Yrsa, Hilde en Sem vormden het eerste team van de Fontein. Het team heeft heel veel ervaring. Anna-Mae en Mieke zaten in het team dat vorig jaar naar het NK in Amsterdam ging. Mieke is meidenkampioen van de Noordelijke Schaakbond en mag samen met Yrsa in mei naar het NK in Rijswijk. Het team begon goed met twee overwinningen. In de derde ronde werd tegen het sterke GSV verloren, alhoewel er op sommige borden meer ingezeten had. Na een overwinning in de vierde en zesde ronde en een gelijk spel tegen de Borgstee uit Grijpskerk, moest er in de laatste ronde minimaal gelijk gespeeld worden tegen de Zaaier uit Delfzijl om ons te plaatsen voor de finale volgende week. Omdat de Zaaier genoeg aan een gelijk spel had om kampioen te worden, legden de teamleiders aan hun schoolschakers voor wat ze zouden willen. Alle 8 (Fontein en de Zaaier) wilden wel een 2-2 . Ze spraken af om na de eerste zet remise aan te bieden. Hierdoor werd het team van de Fontein gedeeld derde en op bordpunten vijfde in de eindrangschikking.
 
Speciaal wil ik Yrsa Reuver vermelden, die met 6 uit 7 de beste was van alle meisjes aanwezig op het kampioenschap. Ze kreeg hier een beker voor. 
Yrsa was vaak als laatst nog bezig
Memorabel was dat dit jaar niet Roelof met een team op het podium stond, maar Mariska. Zij was als teamleider van de Zaaier degene die naar voren moest komen om bij haar winnende leerlingen op de foto te gaan. En zo ging er toch nog een winnaarsmedaille naar Ten Boer. 
Mariska ging er met de beker vandoor
Volgende week speelt het team met Hilde, Mieke, Anna-Mae en Yrsa in De Wilp. De beste zes scholen uit Groningen en de beste vier scholen uit Drenthe maken dan uit welke drie scholen naar het NK mogen. Iedereen is welkom om ons aan te moedigen!

Geen opmerkingen: