dinsdag 1 maart 2016

Drie titels en vijf NK plaatsen op PJK

Na 3 dagen in het Denksportcentrum zijn de rookwolken van de strijd opgetrokken: SC Ten Boer heeft drie titels en vijf NK plaatsen veroverd. Een geweldig succes voor onze jeugdclub. In 2013 waren we met 4 plaatsen op de pupillendag en 1 plaats op het NK D ook succesvol, maar dit jaar was het aantal titels hoger.
 
In de vorige post op dit weblog al een verslag van het succes van Daan, Ilja, Lemée en Jarno. In deze post de andere drie categorieën.
 
Vandaag begon de ochtendploeg om 11 uur. Jarno en de D-spelers hoefden pas om 1 uur aanwezig te zijn.
De ochtendploeg voor de 5de ronde
 
A-categorie
De A-categorie kende slechts twee deelnemers. Helaas kon Robin niet meedoen, want hij had kans gemaakt op de NK-plek. Nu streden Lisanne Waardenburg en Tijmen Hofstra in een tweekamp van vier partijen om de titel 'Jeugdkampioen van de Nosbo'.
De derde partij uit de tweekamp
Lisanne was duidelijk te sterk: 4-0. Overigens wist Tijmen in een aparte partij  Jonas op remise te houden.
Lisanne is de nieuwe jeugdkampioen
B-categorie
Hier 7 deelnemers die in een zevenkamp tegen elkaar speelden. Dat betekende dat elke ronde een speler geen partij heeft. Vanuit Ten Boer speelden Remco en Gerbrich mee. Gerbrich kreeg automatisch de meidentitel, want ze was de enige vrouwelijke deelneemster.
 
Zowel Remco als Gerbrich deden het naar verhouding het beste van de deelnemers. Remco won gisteren in de eerste ronde en daar wist hij vandaag een punt aan toe te voegen tegen Jan van Reijendam. Een knappe prestatie, waardoor hij een TPR van 838 en een W-We van +0,63 wist te scoren.

Gerbrich haalde de grootste W-We (+0,81). De eerste partij van de dag was tegen Remco. Remco bood goed weerstand door een gewaagd stukoffer.
Het offer van Remco
Het duurde lang voordat Gerbrich de dreigingen had gepareerd en ook toen bleef Remco nog gevaarlijk. Uiteindelijk ging Remco na anderhalf uur door de vlag. Tussen de vijfde en zesde rond druppelde het nieuws vanuit Friesland binnen dat Gerbrich een vrijplaats voor het NK B-meisjes heeft gekregen. In licht euforische stemming ging Gerbrich de zesde ronde in tegen Joris Spanjer.
Joris tegen Gerbrich
Om kans op de titel te houden moest ze winnen. Dat lukte niet, ondanks een iets betere stelling op een gegeven moment. Met 4 uit 6 eindigde Gerbrich hierdoor als 4de in de B-categorie.

In Ten Boer aangekomen bleek er inderdaad een mail te liggen met een uitnodiging voor het NK. Ze is er trots op, net als op haar 3 Nosbo meidentitels die ze nu heeft bemachtigd: D in 2013, C in 2015 en B in 2016.
De nummers 1 tot en met 4 van de B-categorie
De titel in de B-categorie ging naar Martijn van Nimwegen. Vanuit SC Ten Boer willen we hem en zijn vader Ronald hier van harte mee feliciteren. Het is een sportief succes voor twee van de boegbeelden en pijlers onder de succesvolle jeugdclub SC de Paardensprong!
 
Eindstand
4. Gerbrich 4 uit 6
5. Remco 2 uit 6
 
D-categorie
De strijd om de meidentitel bleek ongemeen spannend. Gisteren had Mieke met 3 punten de koppositie genomen samen met Lyne. Stella volgde op een half punt, terwijl Yrsa, Quiny en Janneke ook niet kansloos waren.

In de 7de ronde kwam Mieke niet verder dan remise tegen Jelger.
Mieke in ronde 8
Yrsa won haar partij wel, net als Stella. Hierdoor waren nu Stella en Mieke op kop gekomen (3,5) gevolgd door Yrsa, Janneke en Lyne (3).

De 8ste ronde bleek ook nog niet direct voor een beslissing te zorgen. Mieke won vanuit een moeilijke stelling van Job Westinga toen ze de dame van zwart kon veroveren. Lyne en Stella wonnen ook, waardoor de partij tussen Janneke en Yrsa zou beslissen wie uitgeschakeld zou worden. Het werd de langste partij van de dag in de D-categorie. In een complexe stelling had Janneke matdreigingen en Yrsa de materiële voorsprong. Belangrijker bleek echter de voorsprong op de klok van Yrsa. Janneke ging in nog steeds een onduidelijke stelling door de vlag terwijl Yrsa nog een minuut over had.
Eenzame strijders in de 8ste ronde
Tussenstand: Mieke en Stella 4,5 punt, Lyne en Yrsa 4 punten.
 
Yrsa bleek het enige meisje te zijn dat nog geen vrije ronde (en dus een gratis punt) had. Ook de indeling van de 9de ronde gaf haar die niet. Ondanks dit besloot ze er in ronde 9 tegen Rogier voor te gaan. Mieke mocht het opnemen tegen Jaël Wierenga, terwijl Stella tegen Nick moest spelen. Lyne was als eerste klaar, want met een stuk meer gaf Rowin zijn dame weg. Voor Rowin was dat heel erg jammer, want het bleek achteraf het verschil tussen een NK-plek en geen NK-plek. Mieke wist Jaël van het bord te combineren en daarmee was ze in feite kampioen bij de meisjes. Want Nick was te sterk voor Stella. Ondertussen speelde Yrsa een geweldige partij tegen Rogier. Ze kan enorm pieken en dat deed ze nu ook weer. Hier ook het meest bijzondere moment van de middag. In een toreneindspel waarbij Yrsa nog een g- en een h-pion had liet Rogier een röntgenschaak toe op de tweede rij. Zijn vader gaf na uitvoer van de zet van Yrsa een dikke duim op naar Rogier zo van 'Goed gedaan, Rogier'. De mensen die het zagen, inclusief Rogier en Yrsa barstten in lachen uit, waarna Rogier opgaf.
 
Mieke dus meidenkampioen. Ook al haar derde Nosbo-titel na die in de F-categorie in 2013 en die in de D-categorie van vorig jaar. Van harte Mieke. Zoals je nu speelt denken we dat je mee kunt spelen in de bovenste helft op het NK.
Mieke met Janneke: raak getroffen door Harry Gielen
 
Rowin had een beetje een petdag. In de 7de ronde speelde hij goed tegen Nick, maar bleek Nick gewoon te sterk. In de 8ste ronde had hij een vrije ronde en in de 9de ronde ontsnapte hem in gewonnen stelling tegen Lyne een blunder. Hierdoor plaatste hij zich net niet voor het NK.
Rowin tegen Lyne
Overigens een heel duidelijke kampioen hier: Loek van der Hagen won bijna al zijn partijen. Alleen in de laatste ronde ontsnapte hij met remise.
De top 4 van de PJK D-categorie
Eindstand
4. Mieke 5,5 uit 9
5. t/m 8. Yrsa 5
13. t/m 14. Rowin 4 uit 9
 
Ik wil Marjet, Roland, Eddie, Jan en Trevor van harte bedanken voor de organisatie van het PJK, Judith voor de prima catering. De consumptiebonnen vielen erg in de smaak bij de deelnemers. Ook de vele toeschouwers uit Ten Boer en omstreken wil ik bedanken voor hun komst en het rijden.
De ouders van onze jeugd maken het meespelen mogelijk!
(foto Harry Gielen)
Voor Ten Boer dus ongekend succesvolle dagen op de PJK. De opkomst was wel laag dit jaar. Van de 40 deelnemers kwamen er 10 uit Ten Boer.
De rode brigade uit Ten Boer met vijf NK-deelnemers
Met vijf NK plekken hebben we het goed gedaan. Overzicht van de geplaatsten:
Dm-categorie: Mieke
D-categorie: Yrsa
Cm-categorie: Ilja
C-categorie: Daan
Bm-categorie: Gerbrich

Hieronder een foto van alle aanwezige NK-gangers van de Nosbo exclusief Ilja
Nosbo deelnemers NK ABC en D

Geen opmerkingen: