zondag 20 maart 2016

CBS de Fontein kampioen van Groningen en Drenthe

Zaterdag is het team van CBS de Fontein uit Ten Boer schoolschaak kampioen van de provincies Groningen en Drenthe geworden. Vanuit Groningen deden de Zaaier (Delfzijl), GSV, Dom Helder Camara (beide stad Groningen), de Borgstee (Grijpskerk) en Sint Antonius (Hoogezand) mee. Vanuit Drenthe deden de Eshoek (Annen), Ter Borch (Eelderwolde), Kloosterveen en Theo Thijssen (beide Assen) mee.
Het kampioensteam
 
De opening
Sinds 2015 heeft de Nosbo een nieuwe jeugdleidster: Marjet Veldhuijzen van Zanten. Zij komt met allerlei creatieve nieuwe invalshoeken om het jeugdschaken in de Noordelijke Schaakbond een impuls te geven. Ik bewonder haar verfrissende kijk op het schaken, waardoor onderwerpen die de afgelopen jaren onbesproken bleven nu wel ter sprake komen. Ook afgelopen zaterdag had ze er samen met voorzitter Roland en een hele rits tafelleiders en haar eigen kinderen een leuke happening van gemaakt. Zo was de opening meteen een hoogtepunt! De finale in De Wilp werd namelijk geopend door burgemeester H. Kosmeijer van de gemeente Marum. Hij speelde een partij op een buitenschaakspel tegen een team bestaande uit één van de schoolschakers van elke deelnemend schoolteam. Eén voor één werden deze schakertjes naar voren geroepen om het naambordje van hun school op te halen én een zet tegen de burgemeester te doen. De burgemeester kon aardig schaken, want zelfs Anna-Mae wist met haar zet hem geen materiaal afhandig te maken. Na 10 zetten eindigde de partij in een gelijk spel. Rond 13.00 uur begon de titelstrijd.

Van tevoren zagen we kansen voor plaatsing op het NK, maar voor het kampioenschap dacht ik vooral aan Dom Helder Camara (DHC) en GSV. De Fontein behoorde met De Eshoek, Ter Borch (bord 3 en 4 minder sterk) en de Zaaier (net als ons een goede speler op bord één, maar vooral in de breedte heel sterk) tot de outsiders.
 
Het middenspel
In de eerste ronde mag CBS de Fontein het opnemen tegen de Borgstee. Vorige week werd hier nog gelijk tegen gespeeld. Dit keer gaat het beter dan vorige week. Mieke had vorige week verloren van Dirk Leemburg en ze is vastbesloten om dit niet nogmaals te laten gebeuren. Geconcentreerd wint ze eerst een stuk en daarna ruilt ze het stuk tegen een paar pionnen. In het eindspel dat ontstaat blijft Dirk nauwkeurig spelen, maar dat kost zoveel tijd dat hij door de vlag gaat. Ondertussen hebben Anna-Mae en Yrsa ook gewonnen. Hilde gaat jammer genoeg door de vlag. 3-1
 
De tweede ronde moet het team tegen de Sint Antoniusschool. Joël zet het team al snel op voorsprong. Mieke staat eerst voor maar maakt een fout waardoor haar dame met een paardvork verloren gaat. Gelukkig zet Anna-Mae het team weer op voorsprong. Toch lijkt het 2-2 te worden want Yrsa staat verloren nadat ze een paard heeft weggeven. Misschien wel de mooiste ontsnapping volgt. In de volgende stelling weet ze de volgende patcombinatie te vinden:
Yrsa (aan zet) - Boaz
Met 1. Tf7+ is alle verliesgevaar geweken. Als de koning de toren pakt is het pat, als de koning weggaat kan wit de toren op f2 slaan en blijft een remise toreneindspel over. Door het gelijke spel van Yrsa, winnen we en staat het team samen met DHC gedeeld eerste. 
 
Krijgen we in ronde 2 iets te veel, in ronde 3 krijgen we iets te weinig. Anna-Mae moet tegen de sterke Stella Dekker en verliest door een onnauwkeurigheid materiaal. Hierna speelt Stella Anna-Mae bijzonder krachtig van het bord  af. Stella wordt het beste meisje van het toernooi, alhoewel Yrsa hier ook een goede kans op heeft gehad als ze zich in een latere ronde niet pardoes mat laat zetten in gewonnen stelling. Mieke en Yrsa verslaan hun tegenstanders gedecideerd. Hierdoor is de stand 2-1 en Hilde staat gewonnen. 
Hilde (aan zet) - Ezra

Helaas ziet ze niet hoe ze verder kan komen en gaat ze, ondanks een remiseaanbod, door de vlag. 2-2, terwijl we dichtbij de overwinning zijn geweest. Toch komt de Fontein alleen aan de leiding omdat DHC verliest van de Zaaier.
Tussenstand
1. CBS de Fontein 5-7,5
2. Theo Thijssen 4-7,5
3.-7. 4 scholen met 4 matchpunten
 
In de vierde ronde de belangrijke match tegen GSV. Achteraf de beslissende voor het kampioenschap. Vorige week verloren we nog, maar nu zijn we duidelijk te sterk.
De Fontein tegen GSV

Mieke wint knap van Rogier en dat beslist de match, want Anna-Mae en Yrsa zijn gewoon te sterk voor hun tegenstanders. Met 3-1 schudden we drie achtervolgende teams van ons af. Alleen DHC en de Zaaier staan nog op één matchpunt, de rest volgt op 3 matchpunten.
 
De tegenstander in de vijfde ronde heeft twee sterke schakers op bord 1 en twee. Ter Borch speelt met Willem en Kees op de eerste twee borden. Borden 3 en 4 zijn duidelijk in ons voordeel. Prachtig is de overwinning die Hilde haalt op de tegenstander én op zichzelf. Ze speelt sneller om niet meer in tijdnood te komen, maar daardoor komt ze wel achter te staan. Gelukkig weet ze de dame van haar tegenstander te winnen en in de volgende stelling wint Hilde:
Tobias - Hilde (aan zet)
Rustig speelt Hilde eerst 1... Lxe4 om na 2. Lxh6 met 2... Ta1+ 3. Ld1 Txd1# mat te zetten. Anna-Mae kan het niet volhouden tegen Kees en verliest. Beslissend blijkt een merkwaardig incident in de partij van Mieke. 
Mieke - Willem (aan zet)

In deze stelling speelt Willem de goede zet 1... f6, Mieke antwoordt met 2. exf6 en als Willem de pion wil terugpakken, pakt hij per ongeluk het paard op c6 vast in plaats van het paard op d7. Nu moet hij wel 2... Pa5 spelen en Mieke staat na 3. fxg7 Tg8 4. a3 Lxd2 5. Lxd2 gewonnen. Mieke speelt het vervolg bijzonder doelgericht en de zwarte koning wordt uiteindelijk ergens op a4 of b4 matgezet. Omdat de Zaaier en DHC beiden gelijk spelen neemt de Fontein afstand in de tussenstand.
Tussenstand
1. De Fontein 9-13,5
2. De Zaaier en DHC 7-12
4. GSV 6-10,5
 
Kloosterveen is tegenstander in ronde 6. Dit lijkt een opgave die te doen is, maar het wordt een teleurstellende 2-2. Yrsa staat een paard en een toren voor als ze ook nog een pion ziet die ze met haar paard kan slaan. Ze doet Pe4xc3 om er achter te komen dat Te2-e8+ mat achter de paaltjes is, omdat ze net haar toren van e7 naar c7 heeft gezet en de loper op d3 vluchtveld h7 dekt. En ook bij Mieke gaat het fout. Ze vindt het altijd leuk om tegen Lyne te spelen, maar daardoor is het iets te gezellig. Ze ziet dat een loper haar dame aanvalt, maar in plaats van de loper met schaak te slaan, speelt ze Dg6. Jammer, want Lyne kan aanvallen en verslaat haar vervolgens zonder tegenkansen, hoe goed Mieke ook haar best doet. Anna-Mae en Joël winnen wel duidelijk.
Met 2-2 zien we de concurrentie niet dichterbij komen, want alle wedstrijden eindigen deze ronde in 2-2!!
 
Na deze ronde wachten onze dames en heer nog drie loodzware rondes. Eerst tegen de Zaaier, daarna tegen DHC en in de laatste ronde tegen de Eshoek. Gelukkig kunnen onze schakers op veel toernooiervaring bogen, dus dat is een voordeel.
 
Tegen de Zaaier
Joël is er klaar voor tegen de Zaaier

lijken we ook te gaan winnen. Mieke is als eerste klaar en wint tegen Timo. Yrsa wint ook, maar Anna-Mae kan het niet bolwerken tegen de sterke Jip van de Paardensprong. Joël speelt rustig en geconcentreerd. Op een gegeven moment kan hij afruilen naar een gewonnen eindspel. Sowieso heeft hij veel aanval, maar als zijn tegenstandster de dames weet te ruilen gaat het toch nog mis. Twee paarden weten de toren van Joël dol te draaien en wit wint. Helaas 2-2 en DHC nadert.
Tussenstand
1. De Fontein 11-17,5
2. DHC 10-17
3. De Zaaier 9-16
4. GSV 8-14,5
5. De Eshoek 7-14
 
De beslissende wedstrijd om het kampioenschap lijkt ons de 8ste ronde. DHC met de sterke Nick Huisinga op bord 1. Op de andere borden zijn er kansen, ook al zal Joël het zwaar krijgen tegen Nedim, die DHC tactisch op bord 4 heeft neergezet tijdens dit kampioenschap. Joël komt voor te staan tegen deze topscorer van de halve finale (met 7 uit 7!), maar laat zich dan foppen.
Joël - Nedim (aan zet)

Als Nedim 1... Ld2 speelt, rinkelt er geen alarmbelletje 'waarom geeft zwart zijn loper zomaar weg?'. Joël slaat met 2. Dxd2 om na 2... Lxf3 3. Dc2 Dxg2# mat te staan. Het commentaar van Joël is ontwapenend: 'Als ik twee zetten extra had, dan had ik hem mat gezet.' Kijk daar draait het dus gewoon om in het schaken! Mieke weet het lang vol te houden maar verliest, Anna-Mae wint natuurlijk, 1-2. En dan blijkt het geluk aanwezig. Yrsa speelt goed, staat gewonnen tegen Menko, de nummer 2 van het GP-klassement. Maar als Yrsa vergeet mat te zetten op g1, is er opeens de kans op een remise combinatie.
Menko (aan zet) - Yrsa

Als Menko hier 1. Txg6+ fxg6 2. Dxg6+ Kh8 3. Dxh6+ speelt, dan is het remise en wint DHC. De schrik slaat me om het hart. Menko speelt echter 1. Th4 en nu ziet Yrsa het mat wel en speelt  1... Ta3 2. Txh6 Dg1# Wat een opluchting 2-2. En de tussenstand leert dat we ons geplaatst hebben voor het NK.
Tussenstand
1. De Fontein 12-19,5
2. DHC 11-19
3. GSV 10-18
4. De Eshoek 9-18
5. De Zaaier 9-16,5
 
Kort vieren we de plaatsing, maar de meiden zijn vastbesloten: we willen winnen om kampioen te worden. DHC moet tegen GSV dus één van de teams kan ons niet meer achterhalen. Winst maakt alles duidelijk, een gelijk spel is misschien voldoende. Tegenstander is de Eshoek met Loek en Janneke van der Hagen op de eerste borden. Hilde moet dus winnen op bord 4 en Anna-Mae heeft voldoende aan een half punt. Dat Yrsa wint lijkt zeer waarschijnlijk.
Als de match begint verliest Mieke heel snel van het grootste talent dat deze middag in De Wilp aanwezig is. Loek is nog maar 9 jaar en kan nog lang mee op het BSK. Hij scoort vandaag 9 uit 9. Yrsa wint, maar Janneke weet Anna-Mae te verrassen in de opening op dezelfde manier als ze al bijna van Mieke had gewonnen op het PJK.
Janneke (aan zet) - Anna-Mae

Hier speelt Janneke het sterke 1. Lxf7+ Kxf7 2. Dd5. Ik sta aan de grond genageld als Anna-Mae 2... Kf8 doet, maar het stuk nog niet loslaat. Gelukkig besluit ze tot 2... Ke8 en vergeet Janneke de loper op c5 mee te nemen. Ze speelt met 3. Pg5 op mat. De hand van Anna-Mae zweeft boven het paard op g8 om 3... Ph6 te doen. Inwendig schreeuw ik 'Nee, niet doen, speel 3... De7.' De seconden lijken wel uren, maar dan ziet ze het. Anna-Mae's hand gaat van het paard naar de dame en ze speelt tot mijn opluchting 3... De7 en wint. 2-1 is de tussenstand, terwijl Hilde een dame voor staat. Ik zeg tegen haar dat ze remise mag aanbieden. Ze doet het en haar tegenstander neemt het aan.
 
We zijn kampioen!!! Omdat er nog geschaakt wordt, rennen we naar buiten om de emoties de vrije loop te laten. Wat een teamprestatie.
 
Het eindspel
De prijsuitreiking is een feest. Alhoewel: ik had graag gehad dat de Zaaier zich ook plaatste, want daar was Mariska samen met Iris, de moeder van clublid Lente, de teamleidster van. Dat had me wel wat geleken: Mariska en ik als teamleiders van twee verschillende teams op het NK.
 

De medailles gaan om
Ik wil in elk geval de teams van de nummer 2 GSV en de nummer 3 DHC, met teamleider Martijn van Nimwegen en als directrice oud leerkracht juf Joyce van de Fontein, van harte feliciteren met de plaatsing voor het NK.
De kampioensbeker wordt door de jeugdleidster van de Nosbo overhandigd
CBS de Fontein is zonder meer de terechte kampioen. Vanaf het begin nam het team de leiding. Na de derde ronde stond het team bovenaan om daarna geen team meer naast zich te dulden. Af en toe was er wat geluk, af en toe viel het net verkeerd. Met vijf overwinningen en vier gelijke spelen bleef het team uiteindelijk twee matchpunten voor op de nummer 2, GSV. Cruciaal was achteraf de overwinning op dit team in de vierde ronde.
De beker gaat de lucht in
Een vergelijking met het team dat vorig jaar kampioen werd is niet te maken. Hier zaten drie nationale toppers in, in het team van Ten Boer drie meiden die op nationaal niveau mee kunnen komen en twee schakers die bij regionale toernooien prijzen halen. Regionaal heeft de Nosbo nog wel landelijke toppers op de basisscholen, zoals, Nick, Loek, Janneke, Willem en Rogier, maar ze zijn verspreid over de scholen.
 
Kracht van het team uit Ten Boer is dat alle vijf teamleden veel schaken en dat het team daardoor in de breedte sterk is. Vooral het middenrif van het team bestaande uit Anna-Mae Takang en Yrsa Reuver scoorde zaterdag veel punten (13,5 uit 18). Hierdoor verliest het team nauwelijks wedstrijden, alleen vorige week in de halve finale werd ongelukkig (maar verdiend) van GSV verloren met 0,5-3,5. Gisteren wist het team na de voorlaatste ronde al dat het zich geplaatst had voor het Nederlands kampioenschap in Nijmegen. Hierdoor kon men vrijuit spelen om de titel, terwijl tegenstander de Eshoek er vol voor moest gaan om uitzicht te houden op een NK-plek.
 
Er zijn prijzen voor de eerste 3 teams. Daarnaast krijgen twee spelers een prijs voor de beste score: Loek en Stella. Yrsa krijgt een prijs omdat haar batch, waar we de hele dag mee hebben rond gelopen wordt getrokken. Tenslotte krijgt Janneke een prijs omdat ze het kaartje om het aandenken van de voorronde als één van de weinigen heeft bewaard.
 
Uitslag
1. De Fontein 14-22
2. GSV 12-20,5
3. DHC 11-20,5
4. De Zaaier 10-18,5
5. De Eshoek 9-19,5
 
Ik wil de organisatie bedanken voor de goede organisatie. Roland was een krachtige wedstrijdleider, Marjet, Simon en de kinderen waren overal aanwezig om de jeugdschakers te helpen en alle tafelleiders zorgden voor goede begeleiding tijdens de wedstrijden.
 
Ook wil ik alle support uit Ten Boer bedanken. Reint-Jan die de hele dag aanwezig is, Agnes die in het begin aanwezig is en ons brengt, Lente van onze jeugdclub die het team aanmoedigde in de eerste ronden, Eltjo, de opa van Hilde, Gerbrich en Lindert die het team komen aanmoedigen en ... onze directrice die ons van afstand live probeert te volgen en onze grootste supporter is.

Geen opmerkingen: