zondag 28 juni 2015

Afsluiting cursus pluskinderen op CBS de Fontein

Afgelopen jaar hebben de pluskinderen uit de groepen 4, 5 en 6 van CBS de Fontein de mogelijkheid gekregen om schaaklessen te volgen. Zes kinderen hebben hier gebruik van gemaakt. Elke vrijdag kregen ze les, in totaal 39 lessen. Ze volgden hierbij de stappenmethode. Het begon met de verhalen achter de stukken. Wist u bijvoorbeeld dat de loper een 'dwaas' (fou) in het Frans genoemd wordt, omdat hij scheef over het bord gaat? En dat het oorspronkelijk een olifant was? Na deze introductie volgden lessen waarin de loop van de stukken, aanvallen, verdedigen, de voordelige ruil, mat, pat en 'en passant' slaan werden behandeld. 
Vorige week vrijdag konden de kinderen hun kennis toetsen tijdens een officieel examen van de Nederlandse schaakbond. Alle zes blijken ze een ruime voldoende te hebben gehaald. Bij de laatste les van dit jaar, afgelopen vrijdag, kregen hun diploma van stap 1.
De laatste onderlinge partijen
 
Daarnaast kregen ze een mooie sleutelhanger voor hun plek in de onderlinge competitie die we na de lessen speelden. In totaal speelden alle pluskinderen drie keer tegen elkaar. Lidewij en Sem, de twee schakers die ook bij SC Ten Boer spelen, deelden de eerste plaats.
Alle kinderen met diploma en sleutelhanger

Geen opmerkingen: