dinsdag 16 juni 2015

Slotdag CBS de Fontein in Amsterdam

Zaterdag speelde het viertal van CBS de Fontein de tweede dag van het Nederlands Kampioenschap van basisscholen. Op een prachtige locatie in Amsterdam, naast een indrukwekkende turnzaal, speelden de jeugdschakers de laatste vijf rondes. Het werd op schaakgebied (en alleen daar op) een moeizame dag. Dat begon al in Ten Boer, want 's ochtends bleek Lindert ziek te zijn. Omdat ik niet voor een reserve had gezorgd, moest Lindert om half 8 met een emmertje achter in de auto naar Amsterdam.
'Er is er één jarig'
De reis naar Amsterdam liep voorspoedig. Daar werd ik heel erg leuk verrast door het team. Ik werd toegezongen door team en ouders en er was een grote doos met kadootjes. Elke ronde mocht ik ter ere van mijn verjaardag één uitpakken. Anna-Mae had een heerlijke cake voor mij gebakken, die we met z'n allen hebben opgegeten.
De eerste wedstrijd
Hierna begon de ronde tegen 't Schrijverke. Met Wouter goed in vorm hadden we hoop op een matchpunt. Vorige week kwamen Lindert en Wouter net terug van het groep 8 kamp en waren te moe om goed partij te kunnen geven, maar vandaag bleek Wouter scherp te zijn. De wedstrijd liep anders. Lindert bleek niet goed in staat om te schaken en verloor (vanuit een betere stelling). Wouter scoorde nog de 1-1, maar Mieke en Anna-Mae, die iets te snel speelde, verloren.
In de achtste ronde mochten we het opnemen tegen het team van Arcade. Het leek een succes te worden. Wouter haalde weer een punt binnen, Anna-Mae stond gewonnen, Lindert ook en Mieke had een stuk voorsprong tegen een licht initiatief voor de tegenstander. Het liep anders. Lindert hield het fysiek niet vol, Mieke moest haar dame inleveren, maar gelukkig haalde Anna-Mae de 2-2 binnen.
Anna-Mae maakt de 2-2
Onze directrice Ellen was ook deze zaterdag naar Amsterdam gekomen om de jeugd aan te moedigen. Dat gaf hoop en na de 2-2 van de vorige ronde leken meer punten op komst.
 
Maar dat viel tegen. Ik kon niet de juiste manier vinden om de kinderen scherp te krijgen, te motiveren, ondanks dat ze hier zo hun best voor wilden doen. Lindert werd met paracetamol overeind gehouden, maar kon geen van zijn 5 gewonnen stellingen winnen, zelfs niet met een dame meer. Hij zag sterretjes. Wouter probeerde het team op sleeptouw te nemen, maar net op de momenten dat Mieke haar uitzonderlijke klasse kon tonen om samen met hem een matchpunt binnen te halen, bleek Wouter net tegen een iets te sterke speler te spelen. Anna-Mae, gewoonlijk een puntenmachine op bord 4, kon geen rust vinden en miste een paar mogelijkheden. Hierdoor gingen de ronden 9, 10 en 11 ook verloren en eindigde het team op de laatste plaats.
 
Conclusie over twee dagen is dat het team meer in zijn mars heeft dan er nu uitgekomen is. De samenloop met kamp en ziekte bleek doorslaggevend voor het resultaat. Plezier hebben we gehad en we hebben heel veel geleerd voor volgend jaar.
 
Ik vond het geweldig om dit team te mogen begeleiden. De weg naar het NK toe was een onvergetelijke. Zelden zo mooi meegemaakt. Eerst in Bedum, daarna in Uithuizen, verder in Groningen en tenslotte in Amsterdam, want ook het NK was een overweldigende ervaring. Alle vier kinderen hebben mijn hart gestolen de afgelopen periode. Mieke, Wouter, Anna-Mae en Lindert, heel veel dank voor deze geweldige en voor mij onvergetelijke periode.

Het superteam van CBS de Fontein

Geen opmerkingen: