woensdag 1 augustus 2018

Schaaklessen op de Fontein

Al voor het vierde jaar wordt op de Fontein schaakles gegeven aan pluskinderen oftewel de torenklas. Dit gebeurt op elke vrijdagochtend. Schaken is in de torenklas één van de middelen met als doel om bepaalde vaardigheden verder te ontwikkelen. Denk hierbij aan zaken als logisch redeneren, omgaan met tegenslagen, plannen van huiswerk en het ervaren van succes als je slaagt in het uitvoeren van een vooropgezet plan. Naast een middel om vaardigheden te ontwikkelen is het ook gewoon leuk om het spel te leren en in de klas te doen met je klasgenoten als je geen ander werk hebt liggen. Het wordt helemaal spannend als je wat je hebt geleerd kunt toepassen bij wedstrijden tegen andere scholen. Door de lessen op de Fontein zijn we als school heel succesvol op provinciale kampioenschappen. Eén keer wist de school zelfs de titel van de provincies Groningen en Drenthe te behalen. Dan ervaar je hoe leuk het kan zijn om met een team op pad te zijn, elkaar aan te moedigen en een bijzondere dag met elkaar te beleven. 
Op 7 juli is dat voor dit schooljaar afgesloten. Voor de jeugd uit groep 8 de laatste schaakles! Voor de leiding gaf dit een weemoedig gevoel. Drie van de groep van 8 scholieren hebben vier jaar les gehad: Gabriëlle, Emma en Marit. En ze namen afscheid met het diploma voor stap 2. Na stap 1 en stap 1+ nu dus ook stap 2. Samen overigens met hun klasgenoten Mark, Rens, Lisanne, Tristan en Thijn. Eén van deze groep haalde zelfs een 10!
Groep 8 met meester Johan en Daniël
De andere torenklassers komen uit lagere groepen en gaan volgend jaar gewoon verder. Daniël is ook bezig met stap 2 en gaat begin volgend schooljaar examen doen. Eline, Anne-Linde en Jasmine hebben dit jaar stap 1 extra gedaan. Het leerdoel van stap 1 extra is om de stof uit stap 1 in complexere situaties toe te passen. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je meer dan één keuze hebt bij de oplossing van een probleem. Ga je beredeneren welke oplossing goed is of ga je juist de foute keuzes één voor één laten afvallen? Twee verschillende strategieën die beide werken om het probleem op te lossen. De bond maakt geen examens voor stap 1 extra, dus hebben we dat als jeugdleiding zelf gedaan. Alle drie slaagden met een cijfer boven de 8. Ze vinden schaken leuk en willen het liefst de hele tijd schaken in plaats van het gewone schoolwerk.
schaken op het plein
Sarah, Zoey, Levi, Danique, Tessel, Jesse en Ivar zijn dit jaar begonnen met stap 1. Danique, ondertussen lid van de schaakclub, Ivar en Jesse konden in juni examen doen. De diplomaconsul van de schaakbond beoordeelde hun examen als uitstekend en daarom kregen ze het bijbehorende diploma van stap 1. Zij kunnen volgend jaar verder met stap 1+. Sarah, Levi, Zoey en Tessel doen begin volgend schooljaar examen.
stap 1
Op 7 juli konden we de lessen afsluiten met een les in de zon op het plein. Meester Johan had een tuinspel meegenomen en de kinderen speelden daar met veel plezier tegen elkaar! 
een uniek diploma
Heel veel dank voor jullie inzet dit jaar. Jullie hebben veel geleerd en het was erg leuk om ook van jullie te leren. Wel een tip van jullie aan de school: zorg ervoor dat er standaard een schaakspel aanwezig is in de klassen. Nu kan je soms niet schaken omdat de schaakspelen in groep 7 liggen, terwijl daar les werd gegeven. 

Geen opmerkingen: