donderdag 9 augustus 2018

De eerste onderlinge strijd

Vandaag de eerste partij tussen kampleden onderling. Jan en Jonas moeten tegen elkaar. Dat geeft spanning. Denk maar aan de partij tussen Ilja en Gerbrich van een paar jaar geleden. Nu ook de onderlinge uitdaginkjes. Gisteren hoorde ik de één al tegen de ander zeggen 'c4 durf je toch niet tegen me te spelen.' Beiden gingen vroeg 'slapen' na het snelschaakpartijen. Vanochtend bleek dat de oplader van de laptop van Jan zoek was, waardoor hij zijn voorbereiding moest onderbreken. En wonderlijk genoeg verscheen de oplader om half 10 opeens weer. Ik suggereer niks overigens.
En onderweg naar de speelzaal vraagt Peter aan Jan: 'Rijden we met de auto binnen of buitendoor?' Jan: 'Binnendoor!'. Peter: 'Ja, maar we rijden onderweg Jonas niet aan op de fiets'. Kortom de sfeer is grimmig in het kamp.
Jonas - Jan: de Slavische opening

Ernst is goed begonnen
10:30
De ijsjesscore is vastgesteld op 4 uit 9.
Lindert staat achter.
Ernst volgens mij een pion voor. De partijen uit de D en E zijn moeilijk te volgen. We mogen niet bij de jeugd komen. Een goede maatregel. Het betekent wel dat ouders en begeleiders met verrekijkers op de tribune zitten om de partijen te volgen. Bij Ernst heb ik dus het gevoel dat hij een pion voor staat, maar de opening is vreemd. Het begon als Spaans, maar daarna speelde zwart iets van 3... Pb4 4. a3 c6 5. axb4 cxb5 6. Pxe5 en dan raak je als ervaren schaker al gauw de draad kwijt.
Marthijn met de grote fles ranja of energy drink
Marthijn zit nog verder weg en het drinken staat voor het bord (een enorme waterfles met ranja). Nog moeilijker te volgen dus.

10:40
Nog even terug naar gisteren. Eerst de huiskamervraag over de partij van Jan. Het is kwart voor 7. Jan heeft vanuit kansrijk tot gewonnen stelling ambitieus afgewikkeld naar een verloren eindspel. Het is warm, de eerste kinderen willen snelschaken. En dan sta je zo:
Jan (wit) niet aan zet

Wat doe je dan?
Zwart speelt 1... Tf4+ 2. Kg3 en nu kan zwart winnen met de minorpromotie 2... h1P+. In plaats daarvan speelt zwart 2... Th4 en nu kan Jan remise maken met 3. Th8+ Kg6 4. Txh4 gxh4+ 5. Kxh2.

10:50
Ernst heeft gewonnen!!!! 1 uit 1.

11:15
Rowin en Lindert staan verloren.
Gerbrich staat onduidelijk in een complexe stelling.
Verder spelen Femke, Marthijn en Daan nog, maar weet niet hoe het staat.

11:30
Lindert en Rowin hebben verloren: 1 uit 3.
Gisteravond het snelschaaktoernooi. Onze spelers zijn verdeeld over drie teams. Jonas speelt in een team dat uiteindelijk vijfde wordt en zich net niet plaatst voor de kruisfinales. Het team met Daan, Fons, Leandro, Sven en Tijmen doet het beter dan het team 'Puur Speculatief' met Jan, Gerbrich, Marthijn, Aart Strik (!), Daan Stam en Roelof. Wij hebben een wat wisselend toernooi met winst en verliespartijen. Jan heeft duidelijk nog last van zijn lange partij, Marthijn moet eerst nog vrede sluiten met het speeltempo. Allen Gerbrich en Aart draaien goed met stevige plusscores. Uiteindelijk eindigen we ergens onderin de middenmoot. Het is een leuk toernooi, goed georganiseerd door Yannic. Zo rond half 11 zijn we weer thuis.

11:45
Marthijn wint.
Volg de interessante partij van Daan 

Daan offert een stuk in een goede stelling.

12:00
Daan en Marthijn winnen: 3 uit 5. Met het ene punt uit de partij van Jonas en Jan is de ijsjesscore gehaald.
Daan wit (aan zet)

In deze stelling speelde Daan 1. f5! en na 1... e5 2. Pxe5 (5 stijlpunten, 2. c4 is ook heel kansrijk) 2... fxe5 3. f6 Pc8 (3... 0-0-0 is de enige zet om niet direct te verliezen) 4. Lg6+ Kd8 5. Lxh6 Tg8 6. f7 1-0

12:25
Femke en Gerbrich hebben het moeilijk.
Ik heb het idee dat Jonas het betere van het spel heeft tegen Jan.
Tetske

Tetske heeft remise gehaald.

13:00
Femke heeft het heel moeilijk. Ook bij Gerbrich lijkt een moeilijk te houden paardeneindspel te zijn ontstaan.
Jonas trekt aan de touwtjes in de partij tegen Jan. Zou Jonas de dreiging 1... Pxa4 gezien? Ja hij speelt Ta1

13:30
Femke verliest. Ze heeft het lang volgehouden en waarschijnlijk het beste van het spel gehad. Maar Oseb bleek in het middenspel beter en overspeelde Femke langzaam.
Femke verliest van Oseb

Bij Gerbrich kan het beide kanten nog op.
Jonas staat nog steeds beter, ook al begrijp ik de afruil van stukken niet.

14:00
Gerbrich, Jan en Jonas remise. 4,5 uit 9: de ijsjesscore is gehaald.

Geen opmerkingen: