dinsdag 8 augustus 2017

Talententeam Jeugd Schaak Noord: we zijn weer begonnen

Klokslag 4 over 9 zijn we weer begonnen aan de tweede dag op het ONJK. Naast Jonas zit vanochtend ook Daan op een live bord. Helaas lijkt het bord niet aangesloten.
Het was wel wennen zo vroeg al hier te zijn. Om half 8 al ontbijten en tussen kwart over 8 en half 9 met de fiets naar Borne langs Twickel.

het vertrek op dag 1
De meeste jeugd ging gisteravond dan ook vroeg naar bord. Rond 10 uur keek de begeleiding naar een uitgestorven veldje. Het was zelfs zo rustig dat twee niets vermoedende Franse mensen hun tent op ons veldje hebben durven zetten.

Jonas en Daan zitten bij de receptie te schaken
Markus en Sander staan achter Daan
 
De laatste berichten over gisteren. Janko heeft het nog lang volgehouden. Hij was als laatste bezig in de zaal. Uiteindelijk verloor hij in een pionneneindspel. Dylan heeft zijn eerste partij helaas ook verloren. En van Elia Alia weet ik nog niks. Tijmen heeft ook na lange strijd moeten berusten in een nederlaag. Volgens mij hadden we dat ook nog niet in het verslag van gisteren staan.
 
09.30
Jonas heeft Schots op het bord staan. Een bekende stelling uit de theorie. Ik ken de theorie een beetje en vind dat wit zijn kennis goed op orde moet hebben om niet in het nadeel te geraken.
Jonas heeft vandaag een beter shirt aan
Daan's partij kan ik nog steeds niet live volgen. Durft iemand dit aan Daan te vertellen? In elk geval zit hij niet meer in zijn voorbereiding: er is geen Draak op het bord gekomen.

Jan heeft iets meer ruimte. Zijn tegenstander speelt dezelfde opening als hijzelf ook speelt.

Lindert en Rowin staan allebeide een pion achter.
Ze spelen op dezelfde borden als gisteren en hebben buitenlandse tegenstanders. Ik denk dat ze het zwaar krijgen.

Femke heeft weer een erg sterke tegenstander. Sjoerd van Rhoon heeft de druk al behoorlijk opgevoerd en Femke kijkt tegen een magistraal centrum aan.

Ook bij Gerbrich is er iets fout in de opening gegaan. Ze staat passief met de loper binnen de keten.

Remmelt heeft een stuk geofferd tegen aanval. Hij is in elk geval trouw aan zijn stijl. Tetske heeft een erg sterke tegenstander en staat een stuk achter.
Christian staat volgens mij gelijk, maar zit weer midden in ed groep. Het is daardoor moeilijk te volgen.

Janko heb ik nog niet goed kunnen bekijken.
Remmelt verrast met een puike overwinning.

10.30
Marthijn heeft zijn stunt van gisteren niet kunnen herhalen. Na een scherpe strijd ziet hij het mat van zijn tegenstander net te laat aankomen.
gespannen wachten tot je mag beginnen

De partij van Jonas is verder gegaan, ik vind alleen wel dat wit zijn stelling niet genoeg onder druk is gezet door Jonas. En dan heeft wit al gauw een voordeeltje. De zwarte stukken op de damevleugel moeten actief worden. Misschien tijd voor c5 en Lb7?
de verslaggever in het perscentrum tussen de vele andere journalisten
10.45
Lindert verliest na een goede partij. Had hij zelfs een kans? Hij stond voor toen hij mat gezet werd. Met een trucje heeft hij een kwaliteit gewonnen, maar de aanval van wit op de koningsvleugel is te sterk.

Rowin staat ondertussen een kwaliteit voor en lijkt te kunnen winnen in een eindspel dat nog lang kan duren.
Tijmen Hofstra gaat de sympathieke Nicolien Boekhoudt verslaan.
Femke leeft nog en is in een soort Ben Oni achtige structuur gekomen. Wit staat nog steeds heel erg goed.
Jan heeft de g-lijn geopend. Hij kan de witte toren uit het spel sluiten. Ondertussen probeert zijn tegenstander op de damevleugel een aanval op te zetten. Controle over veld e5 zou wel eens de beslissende factor kunnen worden.
Janko heeft volgens mij een stuk minder voor een aantal pionnen. Het lan nog alle kanten op.
Tetske houdt het aangenaam lang vol tegen een sterkere tegenstander. Chapeau!

11.15
Tijmen wint. Christian verliest.
Dykan, de broer van Christian doet ook mee
Volgens mij heeft Tetske ook verloren.

De partij die op het live bord van Daan staat, heeft niks te maken met wat er echt op het bord gebeurt. In het echt is het nog een middenspel in de Siciliaan die om veld d5 lijkt te gaan draaien. Voordeel voor Daan is dat Anna Martinez met h7-h5 veld g5 weg heeft gegeven en de loper nu triomfantelijk op g5 staat.
Daan tegen Anna

Gerbrich staat ondertussen beter. Het is allen wel heel dynamisch dus een rekenfout kan fataal zijn.

Rowin komt steeds beter te staan. Naast een kwaliteit voorsprong is de witte loper nu ook op a7 ingesloten.
Rowin wint een kwaliteit

Bij Jan is het erg ingewikkeld. Jan heeft een pion geofferd. Ik kan het niet inschatten.
Ik heb het idee dat Jonas lichte problemen heeft. Nog steeds speelt het paard op b6 en de loper op a6 niet mee. Pion d6 is gepend. Gelukkig weet Jonas wat ervoor nodig is om te verdedigen en taai te spelen.
Janko verliest helaas ook.

11.45
Rowin kan het nu afmaken tegen de Belgische dame. meer dan 2,5 uur schaken. Wat een gevoel zal dat geven!
Abedin zijn we nog wat vergeten. Hij staat een kwaliteit achter.
Femke een stuk ondertussen. Ik denk niet dat ze het redt.
Femke tegen Sjoerd

Gerbrich heeft een stuk tegen twee pionnen. Ze mist echter een mogelijkheid om er meer van te maken en ze moet ook oppassen vanwege een penning op de lange diagonaal.
Bij Daan is de stelling erg onduidelijk. De koningsvleugel valt open en het is onduidelijk welke koning, beiden nog in het midden, dat het vervelendst gaat vinden. Anna moet echter erg opletten want ze kan ook zo een stuk verliezen.
Jan staat ondertussen iets beter in een eindspel L+T+5pi. De witte stukken staan nog op c1 en a1.
Het loopt tegen 12-en dus Marthijn zal zo weer beginnen.
Tussenstand voor de ijsjesscore voor de camping: 0 uit 2 met nog 6 partijen aan de gang. Prognose nog 4 of 5 uit 6 erbij. Bij 10 uit 17 wordt er getrakteerd. En vanmiddag nog 9 partijen (Marthijn 2 keer).

12:30
Abedin is nog bezig, maar van de campingangers is iedereen klaar.
Daan, Jonas, Gerbrich, Jan en Rowin winnen. Mooie overwinningen. Bij Jonas slaat de balans om in zijn voordeel als wit naar de damevleugel gaat met Da5. Gerbrich geeft haar stuk terug en wint het eindspel. Daan weet twee stukken voor een toren en een pion te winnen op de koningsvleugel en gaat dan met c4-c5 dwars door het centrum. Jan zorgt ervoor dat wit geen stuk meer kan verroeren. Ik vraag me af of de loper en de toren wel een zet hebben gedaan gedurende de hele partij. Rowin is gewoon klasse. Net als Daan tegen een speler met een hogere rating.
Lindert, Marthijn en Femke verliezen helaas. Dapper gestreden. En goed gestreden.

Marthijn is ondertussen weer begonnen.
Ijsjesscore 10 uit 17, tussenstand 5 uit 8.

14:00
Marthijn verliest helaas de derde ronde. Hij is als één van de laatsten nog bezig.
Leandro is ondertussen op 3 uit 3 gekomen. Iemand om te volgen in Friesland.

Geen opmerkingen: