zondag 13 augustus 2017

Talententeam Jeugd Schaak Noord: de evaluatie van de campinggasten


Jonas werd tweede in de A-groep
Het is weer voorbij. Een geweldige superweek is voorbij. Appjes over de ONJK-blues die in een hevigheid toeslaat die groter is dan vorig jaar. Vanochtend hebben de families Bay, Berghuis en Kooistra hun spullen gepakt op de camping terwijl de families Koning, Bosma, Noordenbos en Kroon hun tenten hebben laten drogen na de natte inpak van gisteren.
alles alvast klaar maken voor volgend jaar
Daan is al weer aan de studie en de rest vraagt zich af of het leven nog wel ooit weer zo leuk zal zijn.
drogende tenten
Wat maakte dit nou tot zo'n geslaagde onderneming?
Laat ik beginnen met de organisatie van het ONJK. Herman Grooten is al lovend op Schaaksite hier over, en ook vanuit JSN kunnen we alleen maar zeggen dat men het dit jaar heel goed heeft gedaan in Borne. Het team was ontspannen, ontvankelijk voor verbeteringen. Er zat spirit in. Voor andere toernooien aan te bevelen. Het fruit bij elke ronde was super, het nevenprogramma van Yannick was erg leuk, de verslagen op de site waren leuk. Natuurlijk zijn er dingen die nog beter kunnen zoals het aantal Playstations bij het FIFA toernooi (nu moest men soms een paar uur wachten voor maar twee spelletjes) en de handhaving van de zaalregels. Vooral dat laatste kan nog beter: nu zag je teveel niet schakers in het gebied van de jeugdschakers,
Mag dit wel? Gerbrich is als laatste in de B-groep bezig in ronde 8
en de toeschouwers staan op het randje van het spelersgebied.
mensen stonden wel erg dicht op de liveborden, er werd teveel onderling gepraat in de zaal en er werd zelfs een mobiel met een schaak app aan in de speelzaal gezien. Gaat goed komen met deze flexibele organisatie en wedstrijdleiding! Ik hoorde al wat ideeën bij hen om dit te verbeteren. Al met al een heel groot compliment aan de organisatie!
Ook een compliment aan camping Mooi Delden. Het is een schone camping met personeel dat dit jaar weer erg zijn best had gedaan om het voor de schakers goed te maken. Naast de wilde konijnen waren de drie jonge geitjes vertederend, het damesvoetbal op zondag in de kantine, het luchtkussen om op te springen, de toegang tot zwembad de Mors en het gezellige zitje buiten waar je drankjes en eten kon bestellen.
het zitje bij de kantine
door alle schaakgroepen was het soms erg vol in het afwasgedeelte.
Afwassen vond dan binnen plaats, afdrogen buiten.
Tenslotte bleek de groep op de camping net als voorgaande jaren heel goed bij elkaar te passen. Er zitten serieuze schakers bij die elkaar vinden, er zitten schakers bij die prestatie en gezelligheid willen combineren en er zijn zelfs schakers die vooral voor de gezelligheid komen. De groepjes zoeken elkaar op en mixen bij voortduring. De begeleiding er om heen weet alles in goede banen te leiden. Voor mij was het bijzonder om een vrije woensdag te hebben, anderen namen het naadloos over.

Dan de laatste ronde van de campinggasten.
Jonas kreeg natuurlijk al veel aandacht op de verschillende sites. Een aantal van zijn partijen staat in de verslagen op de site van de ONJK. Gisteren lukte het net niet om kampioen te worden. In de Aljechin hield wit de stelling onder controle en Jonas moest al snel in de partij in remise berusten. Helaas, bij winst was Jonas kampioen geworden. Nu werd hij op weerstandspunten tweede voor Eelke de Boer. Een goed toernooi, geen verliespartijen. Zeker de eerste ronden liep het soepel. Na ronde drie werd het moeilijker om het spel te dicteren en volgden er remises.

Jonas in ronde 8
Jan was een aanwinst voor het campingleven. Zijn schaken is ook heel goed. Met meer tegenstand in Delft, waar hij gaat studeren, zal zijn rating ook snel richting de 2000+ gaan. Hij moest in het ritme komen dit toernooi. Even leek er zelfs een echt Belgen complex te gaan ontstaan. Gelukkig dat dit in ronde 8 werd doorbroken. Toen was Jan ook op stoom gekomen, want hij eindigde met 2,5 uit 3. Het toernooi had nog wel wat langer mogen duren.
 
ook winst in de laatste ronde
Femke was ongewild akelig dicht bij de meiden titel in de A-categorie. Bij winst op Eliza was dat zelfs een feit geworden. Femke wist echter niet of ze wel kampioen wilde worden en ik vermoed dat het invloed had op haar spel. Na de opening leek ze me toch beter te staan. In elk geval werd de vrede getekend en werd Femke op weerstandspunten tweede bij de meiden na Lydia. Een puike prestatie, een goed toernooi na een aarzelend begin, mede door de jetlag van de vakantie die tot de zondag voor het toernooi duurde.
 
Eliza, Lydia en Femke haalden alle drie 3,5 uit 9
Laten we in elk geval hopen dat volgend jaar de familie Waardenburg weer aanwezig is, want hoewel er aanzienlijk meer deelnemers in de A-categorie waren, misten we wel wat dames in deze groep.
Daan super geconcentreerd

Bij de B's speelde Daan een geweldig toernooi. Hij speelde ook een sprankelende laatste partij tegen Oseb Merkon. Beiden gingen vol voor de aanval. Uiteindelijk speelde Daan in een razend ingewikkelde stelling op increment en daar miste hij twee goede kansen om te winnen en de derde plek te halen. Wat ook niet hielp was dat een wedstrijdleider tijdens deze fase opeens opmerkte dat Daan niet goed op zijn stoel zat. Terecht, je moet in een sporthal voorzichtig met de zaalvloer zijn, maar waarom nou net als je elke keer nog maar tussen de 30 en 50 seconden op de klok hebt. De laatste fase van de partij is heel spannend, daarom een korte analyse.
Oseb (aan zet) tegen Daan

In deze fase speelt Daan op increment. Increment betekent dat er elke zet 30 seconden bij je denktijd komt. Als je door je tijd heen gaat, heb je verloren, dus in de praktijk heb je in deze fase ongeveer 30 seconde om een zet te doen. Je kunt niet even je bord verlaten en soms duurt zo'n fase meer dan 30 minuten.
Wit staat schaak, dus kan geen 1. exd8D doen.
1. Ke1?! Te8 2. Dd4
de witte zetten kosten aanzienlijk minder tijd, want je hebt niet zoveel keuze 2... Dd6 3. c5 De6 4. Pxc7 Dxe7 5. Pxe8 Pc3+
5... Pxc5+ is niet goed vanwege 6. Kf1 Pxd3 7. Pf6!! wint vanwege het gemene schaakje op g8. Na de zet van Daan kan zwart geen 6. Kf1 doen vanwege 6... De2+ en mat volgt. Door 5... Pc3+ kan de koning echter de andere kant op:
6. Kd2 Pe4+ 7. Kc1 Dxe8 8. Te1?!
achteraf niet handig, want hierdoor krijgt zwart straks een grote kans om te winnen
8... Te5 9. Dd8??
Daan aan zet kan winnen

Deze zet is een blunder. Het maakt de volgende combinatie mogelijk: 9... Pxc5 10. Txe5 (na 10. Dxe8 volgt 10... Txe1+ 11. Dxe1 Pxd3+ en na 12... Pxe1 13. Kxe1 heeft zwart een gewonnen pionnen eindspel. 10. bxc5 Txe1+ gaat ook niet goed. Tenslotte werkt 10. Dh4+ Kg7 11. Tdd1 ook niet vanwege dezelfde afruil naar een gewonnen pionneneindspel met 11... Txe1). Helaas heeft Daan niet de tijd om deze kans te ontdekken.
9... De6? 10. Dh8+
10. c6 is beter
10... Kg5 11. Tg1+ Pg3??
na 11. Kf5 kan het nog alle kanten op. Tenminste ik zie geen geforceerde winst voor wit.
12. Tdxg3+ fxg3 13. Txg3+ en mat is niet te voorkomen.
Helaas dus voor Daan, die een super toernooi heeft gespeeld en minimaal 100 ratingpunten aan het toernooi overhoudt. Wat me vooral zal bijblijven zijn de prachtige aanvalspartijen en offers van Daan. Terecht wint Daan de spektakelprijs.
Daan krijgt de spektakelprijs van Yannic, de enthousiaste
organisator van het nevenprogramma van het ONJK
Daan werd uiteindelijk 7de met 5,5 uit 9.
Gerbrich speelde een wisselend toernooi. Ze begon conform verwachting, maar de routine en de vorm ontbrak. Vooral woensdag was een moeizame dag. Ze speelde remise tegen een toch wel sterke Duitse tegenstander met een lage rating. De partij tegen Guy Kanbier stond ze gewonnen, toen ze te weinig oog voor de tegenkansen van Guy had. Die ontwikkelde opeens een enorme koningsaanval. Gerbrich verdedigde zich goed, maar miste op het eind een remise en verloor. Een mooie partij voor de toeschouwer en een goede prestatie van Guy. Voor Gerbrich een tegenvaller die ook in ronde 6 nog nadreunde. Tegen Levi speelde Gerbrich te passief en verloor opnieuw. Gelukkig was het herstel daar. De vorm kwam terug en er volgde 3 uit 3. Eigenlijk had het toernooi net als bij Jan nog langer moeten duren. Het spel werd steeds beter. In de laatste ronde maakte ze van een tactische finesse gebruik om een stuk te winnen.
Gerbrich in de laatste ronde
Met 4,5 uit 9 verliest Gerbrich ongeveer 15 ratingpunten. Ze eindigde op de 19de t/m 28ste plek, maar door de mindere weerstand was de 28ste plek haar eindrangschikking.
Gerbrich (foto Harry Gielen)

In de C-groep speelden Rowin en Lindert.
Rowin is serieus met schaken bezig. Wat me vooral opviel waren dat hij tactische wendingen goed ziet. Zo speelde hij in ronde 2 tegen een sterke Belgische deelneemster een combinatie die ik zelf niet zag. Ook in de laatste ronde deed hij dat nadat hij achter gekomen was. Hij stond even gewonnen, maar liet zich toch beetnemen.
Rowin heeft een minder goede stelling bereikt
Rowin scoorde met 3 uit 9 ver boven zijn huidige rating (TPR 1290 terwijl zijn rating 776 is). Ik zie veel mogelijkheden om te verbeteren. Rowin komt vaak niet goed uit de opening, omdat hij wat standaard truckjes niet kent en daardoor soms al snel een stuk achter staat. Ik verwacht dat hij snel sterker gaat worden als hij dit onder controle krijgt.

Rowin (foto Harry Gielen)

Een prachtige foto van Lindert en Rowin (foto Jan van Os)
Voor Lindert is schaken bijzaak bij een leuke week vakantie. Na afloop van de laatste ronde gaf hij aan dat hij volgend jaar weer mee wil naar het ONJK, omdat het zo'n leuk toernooi is en de camping zo gezellig. Lindert haalde 2,5 uit 9. In de laatste ronde was hij zeker niet kansloos. Pas toen hij een toren weggaf verloor hij. Hoogtepunt was de partij in ronde 8 die hij won. Het was vreselijk gezellig met zijn tegenstander achter het bord.
Lindert tijdens een partij (foto Harry Gielen)

Tenslotte Marthijn. Hij speelde als enige in de D-groep. Partijen zijn daar moeilijk te volgen, omdat het publiek niet bij de borden mag komen tijdens de ronden. Ik was blij dat hij regelmatig zijn partijen aan mij liet zien. Hij speelde een heel goed toernooi. Met 7 uit 13 deed hij het vér boven verwachting. +1,69 met een TPR van 794 met regelmatig een overwinning op een 1000+ speler. De laatste ronde won hij van Rafael Goudriaan.
Marthijn (foto Jan van Os)
Misschien moet ik nog een keer de verloren partij tegen Jannes Westerhof op de site zetten, want die was ongekend spannend en goed voor iemand die pas voor het eerst meedeed in de D-categorie. In elk geval smaakt het naar meer. Ga zo door, Marthijn!
Marthijn (foto Harry Gielen)

Geen opmerkingen: