zaterdag 5 augustus 2017

Schaakkamp 2017

Het ONJK komt er al aan en we hebben nog geen verslag van het schaakkamp van SC Ten Boer.
De groepsfoto van de weekendgasten
Dus hierbij alsnog een impressie.
Mariëtte bij het klimmen
Het schaakkamp werd dit jaar georganiseerd door Lemée, Ilja en Lindert. Sieger en Robin hielpen mee met de spooktocht. Ilja regelde de camping en de activiteit op zaterdag. Lemée was de sterke kracht achter de spellenmiddag en Lindert bleek het brein achter de spooktocht. Ook van onschatbare waarde bleek de begeleiding door Helma, Dirkjan, Mariska en Roelof.
Mariska in de regen
Traditiegetrouw wordt het schaakkamp georganiseerd op de verjaardag van de clubkampioen. Vorig jaar vierden we de verjaardag van Daan op 1 juli en dit jaar konden we vrijdagnacht om 12 uur zingen voor Gerbrich.
Melanie
Op vrijdag hadden zich 17 jeugdleden en 4 begeleiders verzameld op de camping bij het Grunostrand. Iedereen had de toetsweek erop zitten en dat maakte dat het ook een echt feest kon worden. Ouders, jeugd en broertjes en zusjes kwam de jeugd naar de camping brengen met ieder iets voor het avondeten. We hadden een grote partytent, zelfs met stapelbedden voor als iemand zijn tent zou zijn vergeten, een vuurplaats en een eigen terrein. Op de terreinen ernaast zitten andere groepen.
Hilde en Mieke

Het eten dat meegebracht is, is weer top. We smullen ervan en er blijft ook over voor de volgende dagen. Daarna is het tijd voor verhalen bij het vuur, weerwolven, presidenten, schaken en andere spelletjes voor bij het haardvuur. het is gezellig en het wordt laat.
Na een ochtendreveille op de zaterdag komen de daggasten. Zij gaan ook meedoen aan de activiteit: klimmen of boogschieten. Maar dat pas nadat we taart hebben gegeten voor Gerbrichs verjaardag.
de klimmers

Haaie en Rowin bij het boogschieten
De activiteiten vinden plaats in stromende regen.
Helma met Isidora en Elisa tijdens het boogschieten
Dat is jammer, maar het plezier is even groot.
Boorgschieten

Na een heerlijke lunch volgt het middagprogramma. We spelen twee spellen, levend Catan en levend schaken. Levend Catan is een nieuw spel door Lemée bedacht. Elke groep heeft een eigen kleur grondstof en met handel met andere groepen kun je gebouwen maken.
Lindert legt de tactiek uit aan zijn teamgenoten
Lindert heeft een goede tactiek die hun groep veel voordeel oplevert bij het begin van het spel. Beslissend blijk echter een actie van Jarno. Hij probeert met iemand te ruilen die de rover-kaart heeft. Het team verliest zoveel kaarten dat het team van Martijn, Luuk, Isidora, Ilja en Robin wint en de eerste prijs in ontvangst kan nemen.
de winnaars

Ondertussen heeft de leiding eten gehaald. Maar eerst is er de buikschuiver. De familie Langereis heeft landbouwplastic beschikbaar gesteld en de hele leiding moet er aan geloven. Sommigen, zoals Dirkjan, blijken hiervoor geboren te zijn, maar bij Roelof krijg je toch het idee van een aambeeld dat van grote hoogte een gat in het gras achterlaat.
Na het eten vertrekken onze daggasten weer.
Dan is het tijd voor de spooktocht. En wat voor spooktocht.
De spooktocht
Het geld van de FIDE is gestolen en de dieven proberen uit de gevangenis te ontsnappen. Onderweg komen ze handlangers en politie tegen. Eén van de begeleiders weet de ontsnapte en voor de helft geboeide dieven met de auto op te vangen en scheurt ermee naar een andere handlanger in, hoe kan het anders, het bevrijdingsbos. Het blijkt echter zo spannend dat een niets vermoedende voorbijganger denkt dat de geblinddoekte en geboeide jeugd echt ontvoerd wordt. Hij achtervolgt handlanger Dirkjan, die onherkenbaar is geworden door zijn bivakmuts. Dirkjan wordt in het echt klemgereden en pas als de klemrijder de op de achterbank in lachen uitgebarsten jeugd ziet, begrijpt hij dat hij Dirkjan niet verder tegen de auto hoeft aan te drukken. En dat is niet het enige wat deze tocht gebeurt. De oude in het zwart geklede vrouw op het eind van de tocht, Helma, roept vooral schrikreacties op bij de nietsvermoedende wandelaars. Twee Chinese toeristen zijn echter zo gecharmeerd van de 'ghost trip' dat Helma met ze op de foto neemt. Handlanger Roelof wordt helaas dood gevonden en daardoor heeft elke groep moeite om de tocht et vervolgen. Op één punt lopen twee van de drie groepen verkeerd en ook op het eind komt elke groep op een andere manier bij de witch terecht.
Genoeg stof voor veel sterke verhalen de komende jaren!
Ondertussen is ook een groep thuis gebleven om het vuur alvast klaar te maken. Daar schuiven de huiverende spooktochters en begeleiders aan. We maken er een leuke avond van en gaan laat op bed. 's Nachts is het wel wat onrustig op de camping, gelukkig staat iedereen wel uitgerust op. Om de boel af te breken en afscheid te nemen. Een emotioneel afscheid, want veel van de kampgangers zien we volgend jaar niet meer op de schaakclub. Na jaren van een gezellige en leuke vrijdagmiddag is het tijd voor nieuwe activiteiten en een nieuwe fase in het leven. De drie kampen zullen we echter nooit meer vergeten!

Geen opmerkingen: