dinsdag 8 augustus 2017

Over kippen en midgetgolf

Op camping Mooi Delden is een apart veldje gedurende een week in augustus gereserveerd voor een speciaal groepje bezoekers. Het is het voormalige graasveldje van de pony en graafveldje van de campingkonijntjes. De speciale groep bezoekers zijn de schakers uit het Noorden. De jeugd doet mee aan het ONJK in Borne onder de bezielende leiding van enkele volwassenen.

Dit jaar waait er een nieuwe wind over de camping. Er is een nieuw gezicht bij de ontvangst, op de receptie, op de grasmaaier, ja waar is hij eigenlijk niet. Wanneer ondergetekende doodgemoedereerd naar de receptie loopt met het zakje met koelblokken en weet dat deze meneer zich ergens achter haar bevindt, blijkt hij opeens voor haar te lopen en is al op weg naar de vriezer met de opgewarmde blokken. In een oogwenk blijk ik een ander tasje in mijn handen te hebben met keiharde diepgevroren blokken. We weten het niet zeker, maar het lijkt alsof het overige campingpersoneel wel vaart bij de aanwezigheid van deze snelle en vriendelijke verschijning.
 
De camping ontving ons de afgelopen twee jaar vriendelijk, maar toch ook wel een beetje achterdochtig. Wat moet je denken van een groep schakers? Wat voor lawaai kunnen ze produceren? En hoe laten ze het altijd propere toiletgebouw achter? Er waren jeugdigen bij zonder ouders. De aanwezige volwassenen moesten uitdrukkelijk aangeven verantwoordelijk te zijn voor deze kinderen, zodat duidelijk was wie aangesproken kon worden op eventueel ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag? Van schakers uit het noorden? Het lijkt een absurde combinatie, maar dat is het blijkbaar niet voor iedereen.
 
Zo meldden we ons afgelopen weekend met toch enigszins knikkende knieën bij de receptie en mochten we meteen meegenieten van de nieuwe ontspannen wind die over de camping waait: de receptie heeft een opknapbeurt ondergaan, net als de ruimte buitenom. Een nieuwe tafeltennistafel kunnen we uitgebreid uitproberen met onze speciaal hiervoor aangeschafte batjes. En raken we een balletje kwijt, omdat we deze iets te enthousiast achter de schutting slaan, dan krijgen we (niet verder vertellen!) een ander balletje van Paula. 's Avond klinkt in de kantine discomuziek en we kijken naar de finale van het EK-vrouwenvoetbal. Ook vraagt Paula nog of we geen last hebben van het springkussen dat dit jaar op het schaakveldje staat. Mensen die bekend zijn met het regime op camping Mooi Delden begrijpen meteen wat een verandering dit is.
 
De ontspannen sfeer heeft ook een positieve invloed op de dieren van de kinderboerderij. Er is een knuffelhalfuur ingesteld voor de cavia's, kinderen mogen helpen met het voeren van de geiten en de geit heeft dit voorjaar drie schattige kleine geitjes gebaard die je graag hun speelse bokkesprongen vertonen. Zelfs de kippen genieten mee van het nieuwe regime en wagen zich buiten hun veilige territorium bij de receptie. Ze gaan zelfs nog een stapje verder: ze doen mee aan allerlei activiteiten op de camping. Zo pikken ze een graantje mee van rondslingerende ontbijtkruimels en spelen ze af en toe midgetgolf.
 
 

Geen opmerkingen: