woensdag 17 augustus 2016

Verbindend: eten en schaken

Rondom het schaken
(door Mariska)
 
Onlosmakelijk zijn eten en schaken met elkaar verbonden. Hoewel het schaken natuurlijk onmiskenbaar op de eerste plek staat, komt eten hoogstwaarschijnlijk op nummer twee. In de schaakzaal mag gegeten en gedronken worden. Op een of andere manier gebeurt dat niet zoveel. Wanneer een partij is beslecht, en de schaker de analyseruimte binnenkomt, doet deze meestal meteen een greep in zijn of haar tas of die van een ouder om er brood, koek, fruit of drinken uit te halen en naar binnen te werken.
Rowin tankt bij na een intensieve schaakpartij
In de afgelopen dagen bleek eten ook een verbindende rol te hebben. Eerder schreef ik al over pizza's en barbecue tijdens het snelschaaktoernooi. Ook daarna waren er nog diverse mooie eetmomenten.
 
Zo werd er al voor de eerste schaakdag geroepen dat we traditioneel op de vrijdag altijd gaan eten bij het pannenkoekrestaurant. Hoe vaak moet je eigenlijk iets doen voordat het een traditie wordt? Dit zou de tweede keer worden. Wensdenken? Pannenkoekeneten was goed bevallen, dus werd opnieuw gereserveerd. Ook ouders die niet in het schaakkamp op de camping verbleven meldden zich enthousiast aan. Het restaurant werd een beetje zenuwachtig van de grootte van de groep en besloot in goed overleg ons in een nevenruimte te stallen. Wij ver weg van krijsende peuters en kleuters, en zij van ons immer ingetogen gezelschap.
 
Iedereen een pannenkoek

Lekker met salades en sausjes

En een heerlijk ijsje toe
 
En wie weet hoeven deze schakers volgend jaar niet
naar de ijssalon voor een ijsje zonder koemelk...
Dan was er ook nog het eetmoment op de donderdag. Een hele dag regen. Op de vrije schaakmiddag zochten we ons heil op de bowlingbaan in Enschede. Een gouden greep. En weer ging iedereen, inclusief ouders, enthousiast mee. Het was er warm en droog. Tijdens het bowlen nuttigden we een drankje. Na afloop regende het nog steeds, maar we konden er weer tegen. Aansluitend kroop iedereen in zijn/haar tent om te koken en was het zowaar een uurtje behaaglijk in ons vochtige en klamme onderkomen.
  Gezellig in een kring warme soep met broodjes eten
En tenslotte het eetmoment op zaterdag. Het toernooi was afgesloten. De familie Noordenbos en De Goede waren inmiddels richting huis vertrokken. In afgeslankt gezelschap hadden we wat te vieren: Daan met een zevende prijs, Jonas, die inmiddels helemaal opgenomen was in de groep, eerste! En een geslaagd toernooi voor eigenlijk al onze deelnemers, was het niet in punten, dan in ieder geval in prachtige partijen. Onze campingpannen waren ontoereikend om te koken voor het gezelschap dat die avond mee zou eten en de Chinees was dichtbij... De families Berghuis en Koning sloten zich erbij aan, er werd bier en wijn meegebracht en de ontlading van de jeugd nu het toernooi erop zat maakte het geheel tot een zeer gezellige afsluitende avond.
Chinees eten

Geen opmerkingen: