zaterdag 13 augustus 2016

Nog 3 ijzers in het vuur

We zijn begonnen met de laatste ronde. Rowin mag nog twee keer. We hebben nog drie schakers met kans op een prijs.
In groep C kan Jonas nog kampioen worden. Dan moet hij van Maarten Hoeneveld winnen. De Russische opening staat op het bord.
Jonas tegen Maarten
Daan heeft ook een kleine kans op een hoge positionering. Dan moet hij winnen. Hij heeft een Taimanov op het bord.
Daan met de open Siciliaan
In de B heeft Gerbrich een minimale kans om meisjeskampioen te worden. Dan moet Iris op bord 1 verliezen en moet ze zelf van haar vriendin Feline winnen. Bij elk ander resultaat eindigt ze lager. Er staat een damepion opening op het bord.
Gerbrich tegen Feline

Dit alles is het gevolg van de voorlaatste ronde. Jonas won en Daan en Gerbrich hielden remise.
Maar eerst veel belangrijker: Jarno won zijn eerste partij!. Jarno heeft dit toernooi goede partijen gespeeld, die hij verloor door één moment van schaakblindheid. Maar deze ronde ging alles wel goed. Een beloning voor zijn progressie in het schaken. Beter dan vorig jaar.
Jarno wint
Jonas speelde een interessante partij tegen supertalent Eline Roebers. In een Nimzo-Indiër leek hij zich te mogen opmaken voor een lange partij toen het volgende gebeurde:
Eline (aan zet) - Jonas
Wit heeft waarschijnlijk al niet helemaal het juiste plan gekozen met het naar de h-lijn brengen van de toren. Maar hier mist Eline er echt één: 1. f3 Tfd8 2. g4? wit staat al niet zo prettig meer. De dame moet een plek zoeken, maar er is geen goede plek meer. Na 2. De2 komt 2... Pxd4. En na 2. Te1 is 2... Da2 best wel vervelend. Zeker als de aanval op de damevleugel niet doorslaat. De zet van Eline verliest echter gewoon een pion na 2... Dxe5 De partij ging af op een ongelijk lopereindspel met een pion meer voor Jonas. En eindspelen zijn het terrein waar Jonas gewoon boven de rest uit steekt. Hij won dit op een mooie manier door met de koning naar de gaten op de damevleugel te lopen.
Daan speelde een leuke Najdorf Siciliaan. Hij  kreeg op het eind van de partij een prachtige kans om te winnen. Helaas zag hij die te laat en even later was het remise.

Geen opmerkingen: