donderdag 11 augustus 2016

De vijfde (en zevende) ronde

Vanochtend de foto met alle noordelijke deelnemers.
De eerste foto
Er zijn twee fotomomenten, want niet iedereen is er op tijd. We mogen om 10 uur beginnen op deze halve rustdag en blijkbaar betekent het latere aanvangstijdstip dat sommigen zo van de regel zijn dat ze te laat komen. Daan is wel op tijd maar mist wel beide fotomomenten.
Foto 2
Gisteren hadden we met SC Ten Boer een succesvolle ronde. Gerbrich, Ilja, Lindert, Rowin en Daan wonnen. Alelen Robin en Jarno dolven het onderspit. Tel daar de remises van Femke en jonas bij op en we komen tot de geweldige score van 6 uit 9.
 
De overwinning van Lindert is heel bijzonder. Hij moet tegen iemand met een twee keer zo hoge rating. Hij verliest een toren en een stuk, maar weet met de vrije d-pion de schade terug te brengen tot een kwaliteit met een pion extra als compensatie. Opeens is er een koningsaanval en zet hij mat. Wat een verrassend resultaat en wat een geweldige prestatie van Lindert. Rowin moet tegen Tobias van Essen en wint een wisselende strijd. Met 3,5 uit 7 doet hij het veel beter dan verwacht.
Rowin wint van Tobias

Daarna komt Jarno binnen. Weer een gewonnen stelling verloren, wat is dat toch? Aan het spel en de tijd die Jarno neemt ligt het in elk geval niet. Ik zie groei in zijn spel. Het zijn die plotselinge momenten van schaakblindheid.
Daan heeft een minder zware middag. Hij wint eenvoudig.
Daan schaakt, terwijl de wereld op de achtergrond
aan hem voorbij raast
Ilja wint. Ze lijkt wat moeilijker te staan, maar weet met een aftrekaanval have en goed te winnen van één van de Schellemannetjes:
Zoek de winnende zet voor Ilja (wit)

Femke heeft een lange zit tegen Lorena Kalkman. Op het NK was het ook een lange zit, die Femke helemaal op het eind verloor. Na een goed begin krijgt Femke een zwakke pion op d3. Gelukkig weet ze het nu wel te keepen. En dat is wel een verschil met het NK. Met 3 uit 5 doet Femke het geweldig.
Jonas krijgt in de ruilvariant van het Spaans geen grip op zijn Duitse tegenstandster. Hij heeft makkelijker spel, maar om te winnen moet hij te veel wagen en komt een pion achter. Hij heeft ter compensatie wel een vrije b-pion. Zijn tegenstandster is hier zo van onder de indruk dat ze remise aanbiedt. Jonas neemt het graag aan.
Gerbrich heeft de langste partij van de dag. In de opening wint ze een pion. Haar tegenstandster Nicolien Boekhoudt zet druk over de f-lijn en de pion moet worden ingeleverd.
Nicolien tegen Gerbrich

Hierna kan Gerbrich weer opnieuw beginnen en dat doet ze. Langzaam bouwt ze de druk op en ze wint een pion, waarbij de lopers van ongelijke kleur van het bord verdwijnen. Ze ruilt naar een paardeneindspel af met 3 pionnen meer. Net als op het NK. Het zou toch niet weer...? Nee, ze blijft scherp, ondanks dat het tot laat in de avond wordt. Rond half 7 staat Roelof met twee pizza's bij het bord, maar ze kan pas na haar partij ze opeten. Uiteindelijk is ze om kwart voor 7 (4 uur en een kwartier na het begin) klaar en heeft ze gewonnen. Snel nagenieten, pizza buiten opeten en naar het snelschaken.

Vanmiddag een ijsjesscore met 6 uit 9. Helaas is het er te koud voor...
Twee eenzame schaaksters in een lege sporthal

Geen opmerkingen: