dinsdag 9 augustus 2016

Rondom het schaken - Stoelen

(door Mariska)
 
Schaken is een denksport. Als je goed wilt nadenken, wil je daar rustig voor gaan zitten. Een stoel is daarom belangrijk. Dat hoeft niet eens een goede stoel te zijn. Op schaaklocaties staan meestal veel klapstoelen, bij de speelborden en ook in de ruimtes daaromheen. Dat is ook bij het ONJK zo. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen spelers en niet-spelers, iedereen zit hier op een klapstoeltje met metalen frame en zwarte zitting. Is dit zitcomfort onvoldoende, dan moet je zelf in iets beters voorzien.

klapstoeltjes die overal staan
Mogen op de schaaklocatie stoelen van belang zijn, op de plaatsen waar de schakers deze dagen verblijven, is dat ook het geval. Op het schaakveldje op camping Mooi Delden werd meteen de eerste dag al geconstateerd dat het handig was dat iedereen op een stoel kon zitten. Sommigen waren een stoel vergeten, anderen hadden er gewoon niet aan gedacht en weer anderen konden ze niet meenemen tijdens het vervoer naar de camping. Alternatieven zoals zitten op de grond, de koelbox en op een klein krukje is fijn, maar het vooruitzicht dat een hele week te moeten doen...
 
Zo werd er op de eerste schaakdag naarstig gezocht naar stoelen, liefst eenvoudig, licht en goedkoop. Ze moesten in ieder geval een week plaats kunnen bieden aan de soms ietwat onrustige achterwerken van schakers en hun begeleiders. Bij de plaatselijke Action bleek iets in het assortiment te zitten dat aan deze eisen voldeed. Ook de plaatselijke kringloopwinkel naast het sportcomplex bleek nog een leuk ouderwets klapstoeltje te hebben. Bij het avondeten kon iedereen op een echte stoel zitten. Probleem opgelost! Toch?
de nieuwe stoel met fabricagefout
Voor even wel in ieder geval. Helaas bleek een van de stoelen een fabricagefoutje in het stiksel te hebben. Tot dat moment was Daan de gelukkige die op de stoel zat. Hij was echter ook de ongelukkige die erdoor zakte. Reparatiepogingen van vader Rindert, die van alles uit zijn fietstas toverde, mochten niet baten. Marjolein, altijd praktisch, optimistisch en vindingrijk, verbaasde ons even later. Terwijl ze een stoel te leen vroeg bij de receptie, bleek bij de container een afgedankte klapstoel te staan, waar je nog prima een week op kunt zitten. De stoelenvoorraad is toch weer compleet!
ontbijt op het schaakveld met een stoel voor iedereen
Vanmorgen kon iedereen op het schaakveldje ontbijten op een echte stoel.

Geen opmerkingen: